kallelind.se

Om Kalle Lind och andra gubbar

Historieätarna.

Erik Haags, Lotta Lundbergs och – framför allt – Karin af Klintbergs nya Historieätarna är så nära det perfekta teveprogrammet man kan komma, men så är jag nu kanske aningen partisk. Infotainment till sista bildrutan. Larv och ärligt utforskande i lagoma portionsförpackningar. Det självklara sätt som Ebba Witt-Brattström och Eva Beckman blandas med Tony Irving och risiga drakbyggen. Och, som alltid när tio år och en befolkning ska kokas ner till en timme, så många generaliseringar att man som tittare tvingas in i en ständig dialog med programmet.

Min partiskhet då? Jo, jag flögs upp i våras för att sitta nån timme i skräddarställning i en bevarad sjuttiotalslägenhet i Tensta. Resultatet syns här. Mitt sjok – som handlar om tidens barnlitteratur – börjar 26:52. Orkar man inte med rörliga bilder så kommer Proggiga barnböcker, som av en slump, ut som pocket idag.

Föregående

Ett teveprogram jag bisarrt nog gärna vill se.

Nästa

Öppet brev till mina kulturarbetarvänner.

2 kommentarer

  1. Karl

    Du var SÅ JÄVLA BRA.

  2. Gustav

    Så, nu har jag äntligen sett ”ditt” avsnitt, Kalle. På tiden också, eftersom det bara ligger kvar på den världsomspännande väven i ett par dagar till. Ett fantastiskt avsnitt i en fantastisk serie, jag håller med dig; det är infotainment (och SVT) när den (de) är som bäst.

    Skam till sägandes har jag inte vågat läsa Proggiga barnböcker ännu, så jag är inte säker på om du redan tänkt samma tanke. Det är ju uppenbart att, precis som du och Erik säger i programmet, 70-talets föräldrar tyckte att barnen hade RÄTT att få veta precis allting om den stora världen. Men VARFÖR tyckte man det? På nåt sätt måste de ju känt att deras föräldrar undanhöll en massa info (om sex, strejkbrytare och slakt t.ex) och att de själva, i efterhand, kände att de skulle blivit bättre människor om de fått all denna info. Historien visar väl att de tänkte snett där, men man får ändå beundra den beslutsamhet de hade i sin tro på att omforma samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén