kallelind.se

Om Kalle Lind och andra gubbar

Sven-Bertil sjunger Olrog.

”Det blir inte någon snål grogg/Bullfest bullfest à la Olrog”. Karl Gerhard envisades med att rimma även när det inte gick. Ulf Peder Olrog är inte längre något hushållsnamn, trots att han skrivit sånger som sjungits in av såväl Ultima Thule (Schottis på Valhall) som KSMB (Rövarnas visa, låt vara en översättning). I Snedtänkt #93 gick jag och Mattias Oscarsson igenom en del av hans produktion.

sven-bertil-olrog

Flera gånger återkom vi till en platta som verkar i princip omöjlig att hitta: Sven-Bertil Taubes Ulf Peder Olrog (1973). Tuben erbjuder två ynka smakprov. Här kommer två till: ”På en liten smutsig bakgård” och ”U-båt till salu”.

 

Föregående

Snedtänkt #92 – extramaterial! Mer om Stig Larssons ph-värde!

Nästa

Gert och ungsjuka.

5 kommentarer

 1. Simon

  Den skivan hittade jag på Myrorna på Södra Förstadsgatan i Malmö för nåt år sen. Tänkte köpa den men gick ett varv och kollade innan. När jag kom tillbaka så hade nån lagt vantarna på den!

 2. Skivan

  https://www.discogs.com/sell/release/2262599?ev=rb

  Den verkar inte omöjlig att få tag på, eller?

  • kulturarbete

   Så bra. Om inte omöjlig så svårtillgänglig. Aldrig släppt på cd till exempel. Ej heller Spotify.

 3. Anna

  Nu har jag lyssnar på dessa spår fler gånger än jag vill erkänna. När jag läste i Uppsala bodde jag i ett av de hus som avses med "de saligas kvarter", nämligen Övre Fjellstedtska studenthemmet som gav förtur till teologer (bland vilkas antal jag ej kan räkna mig, men det för lärarna ord valet 'saliga'). Huset bredvid, som ser ut som det ska gå av på mitten, tog bara emot teologer.

 4. Anders

  Tack för att du la upp U-båt till salu den har jag inte hittat på Spotify. Ett mycket kärt återhörande. Spotify har bara Violen och Bakgården på samlingsplattan Sven-Bertil Taube: Ett samlingsalbum 1959-2001, vad gäller S-B och Olrog. En riktigt bra platta är det, men sedan 70-talet har den märkligt nog inte uppmärksammats. Nästan allt som S-B sjunger är ju välgjort och berörande inte minst med arr av Björlin. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén