Om Kalle Lind och andra gubbar

En sak man kan ligga vaken en hel natt och fundera på.

Lasse Åberg har som bekant aldrig missat en ordvits. Han har inte fått lika mycket spö för det som Robban Broberg och göteborgare, men faktum kvarstår: han har gett filmen Hälsoresan undertiteln En smal film av stor vikt. Och han har ritat Musse Pigg av ingredienserna i en grekisk rätt och gett tavlan namnet Mussaka. Äggplantan har han naturligtvis döpt till Åbergine.

Vidare hade första Trazan Apansson-serien underrubriken Julens konung, vilket dels syftade på att programmen gick på jullovsmorgnar men främst naturligtvis på Tarzan – djurens konung. I Trazanprogrammen lanserade han Electric Banana Band, som lika mycket som ett popband är ett vitsband. Plattorna heter sånt som Nu e’re djur igen, filmen hette EBB – the movie (med underrubriken Djungelns kojigaste rulle!) och låtarna heter Banankontakt av tredje graden.

När Björn J:son Lindh gjorde ett inhopp på orgel på EBB-plattan Livet i regnskogarna (en titel som vi gamla Jularbofans också identifierar som en ordlek) fick han förstås hetta Björn ”Bison” Lindh. Detta i analogi med att övriga bandmedlemmar namngavs enligt principen Peter ”Pantern” Ljung.

Med allt detta i åtanke är det så oerhört märkligt att Janne Schaffer i EBB hette ”Zebran”. För visst ligger Janne Giraffer betydligt närmare till hands?

Föregående

Litteraturåret 2011 – en kort sammanfattning.

Nästa

Malmöteve vi minns del 1: 24 karat.

17 kommentarer

 1. Stubb-brytarn

  Jag vet inte varför, men jag har alltid uppfattat Astrid som lesbisk. Finns det grund för det? Hon var ju gift, men socialt genom åren verkar det mest vara mest tal om olika "väninnor" . Det var också något lesbiskt över Lindgren. Ni har väl sett de där gamla bilderna från Astrid som ung där hon har kostym och kort hår? Mycket lesbiskt.

 2. Stubb-brytarn

  Det där med goltuppen känns inte helt osannolik. Jossi var ju en goltupp. Förrädaren i törnrosdalen!
  Sen finns det mycket som fångar nån sorts 70-talstidsanda i romanen. Hela grejen med frihetskampen, folkets gerillarörelse, underjordiska gångar till skogen där folket har militära träningsläger.. och allt det där får mig att tänka på Viet Kong och Victor Jara och sånt som var i ropet den tid romanen kom.. Jag tror inte det är helt långsökt att tro att Astrid indirekt påverkades i sina fantasier av samtiden, även om hon kanske inte ville att det skulle framgå

 3. August L S

  Vad som är lite fint i det hela är att Astrid Lindgrens barnperspektiv. Hon skriver ju väldigt inkännande och på barnens nivå. Så om det är avsiktligt är det ju knappast en ordlek som hon skrivit för barnen. Kanske finns den där för skäggiga småbarnsföräldrar att glädjas över i vaknätter långa?

 4. Anonymous

  Jag är helt övertygad om att Astrid, som f.ö. torde ha varit helt tondöv, hade mycket bra koll på detta. Ett geni med ett ganska undermåligt skriftspråk/Johan

 5. Andreas

  Asså, förekommer inte begreppet "goltupp" även i Mästerdetektiven och Rasmus. Du får ju komma ihåg att även om hon skrev för en ung publik så skrev hon ändå en och annan kriminalare. Det är väl inte så konstigt att tänka sig att hon rekat nog för att kunna kåkarslang?

 6. Andreas

  Jag funderar snarare på om inte vapenteknikern som kom på att göra hjälmar i papier mâché är spion åt de andra, och i vilket fall som helst borde få sparken.

 7. Anonymous

  Läste precis "Människor det varit synd om" – tack för att du slaktade filmatiseringarna av Astrid Lindgren

  Från en som vid 26års ålder fortfarande får höra "Emil,,heter du Emil i Lönneberga…du ser inte alls ut som honom höhöhö"

 8. Nonsensakuten

  Margareta Strömstedt har samma sorts hangup på Astrid som Rikard Wolff har hangup på varitéartisten Barbara. Han lever, andas, äter, dricker och skiter Barbara.

 9. Tommy

  Ovanligt puckat inlägg av Stubb-brytarn. Vad har Astrid Lindgrens ev. sexuella preferens med detta att göra?

 10. Anonymous

  Hej Tommy. Var inte arg på mig. Tycker du illa om homosexuella eller? Det var det där om hennes "nära väninna" som fick mig att tänka på detta. Dessa vänninor, och aldrig några karlar. Har tänkt på det ibland. Det är väl inget att hänga läpp över?

 11. S.

  Tuppen har ju annars haft en stor symbolisk betydelse i diverse mytologier, såväl kristendom som asatro t.ex.

 12. Oa

  Det var nog första gången jag sett någon våga sig på att yttra en gissning om att Astrid var lesbisk. Annars är ju dylika spekulationer populära. Att Selma Lagerlöf var lesbisk har alla listat ut vid det här laget. Jag har sett en teaterföreställning där Kristina Nilsson framställs som lesbisk, fast jag inte hört några andra rykten om att hon skulle vara det. Att Tove Jansson var lesbisk var väl egentligen inte hemligt, men det har inte brukat pratas om det. Astrid har sagt att hon aldrig var kär i sin man. Det är på intet sätt ett bevis för att hon skulle ha varit lesbisk, men med tanke på folks tendenser att dra förhastade slutsatser förvånar det mig att ingen har gjort den gissningen.

 13. Mårten

  Eller ”Janne Schaffe”. (Schaffe = får på tyska)

 14. Fredrik Pousette Falk

  Det känns som att du försöker lansera dig själv som Åbergs självklare efterträdare. Est quod verum?

 15. dr. no

  En gåta. Men visst har han rätt så nyss skrivit en självbiografi? Svaret kanske står att finna där. På EBB:s hemsida står följande om honom:

  ’Började den musikaliska ”banan” med Lasse Åberg i mitten av 1970-talet med ”Öronpaj”. Skrev sedan ”Balla Trazan Apansson”, signaturen till ”Trazan och Banarne”, en låt som blev den första ”singeln” från serien. Har sedan tillsammans med Trazan varit musikalisk upphovsman till de flesta låtarna: ”Banankontakt”, ”Olyckans sång”, ”Zvampen” m fl. Har även varit musikproducentansvarig.’

  För övrigt har Schaffer skrivit en låt som heter ”Black Sallad”.

 16. Kay Pollak

  Eller Janne Schäfer Schaffer

 17. Josef Boberg

  Musik är LivsViktigt – som jag ser det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén