Galenskaparna och After Shave - Ogräset i den svenska underhållningsrabattenGalenskaparna & After Shave: Ogräset i den svenska underhållningsrabatten

Utgiven: 2023-09-28 (Forum)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln

Sedan Galenskaparna och After Shave slog sina påsar ihop 1982 har de tagit den svenska underhållningsbranschen med storm. Macken, Leif och En himla många program är milstolpar i den svenska nöjeshistorien. Gruppen har skapat sin alldeles egna nisch, med en fot i det folkliga och en i det absurda.

Tillsammans med GAS-fantasten Henrik Jutbring tar sig Kalle Lind an ännu en samling svenska humorikoner, i den första boken som försöker täcka gruppens hela produktion, på fullaste skoj och allvar. Det här är en berättelse om gruppdynamik, meningsskiljaktigheter, entreprenörskap, underifrånperspektiv, underbett, stämsång, satir och en ständig strävan framåt.


Karl Gerhard: Estradör och provokatör

Utgiven: 2022-09-19 (Historiska Media)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Revykungen och satirikern Karl Gerhard var en av Sveriges mest uppmärksammade mediepersonligheter. Han ansågs göra de kvickaste och elegantaste sketcherna och kupletterna, där han gisslade politiker, kungligheter och kulturelit. Under andra världskriget blev han en av landets tydligaste antinazistiska röster, vilket skrämde bort hans publik och tvingade honom att lämna sin teater. Privat levde han under sina sista decennier i en regnbågsfamilj med adoptivdottern Fatima och sambon Göthe.

I biografin Karl Gerhard: Estradör och provokatör ger författaren och radioprataren Kalle Lind sin bild av en modig och modern man. Boken följer huvudpersonen från vaggan till graven, men lägger särskild vikt vid de dramatiska krigsåren och den HBTQ-värld Karl Gerhard var en del av. Med utgångspunkt i bland annat Säpoakter och privat korrespondens låter Kalle Lind ett mer komplett porträtt träda fram. Det här är också berättelsen om Sverige före, mellan och efter två världskrig – ett land som hann förändras i grunden medan Karl Gerhard ivrigt drev med varje förändring från scenen.

Med ambitionen att fånga Karl Gerhards drivkrafter, och i någon mån avslöja hans hemligheter, har Kalle Lind tagit sig an en av 1900-talets främsta svenska provokatörer.


Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr: Lås in barnen! Moderniteten kommer!

Utgiven: 2022-08-15 (Egmont)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON

Får man skämta om precis allt? Kalle Lind och Jimmy Wallin levererar en tredje följetong av Statarna, bokserien som utspelar sig i ett Sverige där statare levde som livegna på svenska ägor. Statarna är en blandning av humor, spänning och nutidshistoria. Ett äventyr vid klasskampens frontlinje inspirerat av allt från Hasse & Tage till verkliga händelser.


HasseåTage - Humorparet som roade och retade Sverige

HasseåTage: Humorparet som roade och retade Sverige

Utgiven: 2021-10-20 (Forum)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Vem var Robert Lind i Kramfors? Vad hade Jan i fickan? Och vad i helvete hade de för sig inne i banken efter tre?

I HasseåTage guidar Kalle Lind läsaren genom humorduon Hasseåtages gemensamma produktion. Via nedslag bland dessa underhållningsgiganters många verk får vi en bild av vad som ledde fram till alla infall, influenser och improvisationer. Nyfiket, men inte okritiskt, studeras den tid som formade dem – och som de var med om att forma.

Kalle Lind har tidigare skrivit den definitiva biografin om Hasse Alfredson. På sitt sedvanligt snedtänkta vis belyser han nu såväl välkända som okända och ökända sidor av ett av nittonhundratalets viktigaste svenska konstnärskap.


Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr : Tre strejker och du är ute

Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr: Tre strejker och du är ute!

Utgiven: 2021-08-02 (Egmont)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON

Får man skämta om allt? Kalle Lind och Jimmy Wallin levererar en ny följetong av Statarna, serien som utspelar sig i ett Sverige där statare levde som livegna på svenska ägor. Statarna är en blandning av humor, romantik och nutidshistoria, ett äventyr vid klasskampens frontlinje inspirerat av allt från Hasse & Tage till verkliga händelser.


Hasse Alfredson : En sån där farbror som ritar och berättar

Hasse Alfredson: En sån där farbror som ritar och berättar

Utgiven: 2019-10-30 (Forum)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Kalle Lind tar han sig an en av de allra största och skildrar Hasse Alfredsons resa från barndomen i Helsingborg, via spexande i Lund, anställning på Radiotjänst till samarbetet med Tage och skapandet av AB Svenska Ord. Genom revyer, filmer, böcker, upptåg och allehanda muntrationer som kom att inreda folkhemmet med färg och humor. Men här tecknas också en annan bild, den av en man som inte alltid litade på sin egen förmåga att vara enastående underhållande. En som aldrig blev nostalgisk över sina egna bedrifter, men väl över de människor han förlorat.


Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr

Statarna och deras (inte fullt så) underbara äventyr: Rovor och champagne

Utgiven: 2019-09-01 (Egmont)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Kalle Linds och Jimmy Wallins serie Statarna handlar om ett Sverige för inte så väldigt länge sedan, när statare levde som livegna på svenska ägor. I en härlig blandning av humor, romantik och nutidshistoria, får vi följa med på ett äventyr utspelat vid klasskampens frontlinje, inspirerat av allt från Hasse & Tage till verkliga händelser.


Samlade krönikor 2011-2018

Utgiven: 2019-04-30 (Roos & Tegnér)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Krönika, kolumn eller kåseri? Kalle Lind själv gillar termen ”kåseri” för att det har den sortens mossiga, farbroraktiga klang som han har en kronisk svaghet för. Men för en gammal Fantomen-läsare som Kalle har även ”krönika” ett särskilt skimmer över sig. Det är i krönikeböckerna som varje Fantomen nedtecknar sina äventyr och läser för pojkarna Rex och Tomtom om tidigare fantomers bravader. Och vem vet, kanske kommer också Kalles barnbarn att plocka ner denna krönikesamling för att läsa om fighter mot pipande hushållsartiklar, om klädtillverkarnas ovana att sätta lappar i kalsongerna och om Skånetrafikens oförmåga att göra biljettautomater. Om nöjesstofiler och andra gubbar, om poliser, tiggare, grannar, politiker och barn, egna och andras. Och naturligtvis om Cornelis och Hasseåtage.

Kalle Linds allra bästa krönikor från bland annat Sydsvenskan, City och ETC presenteras här under samlingsrubriker som ”Saker jag varit med om och människor jag mött”, ”Staden jag råkar bo i och staden jag råkar komma ifrån”, ”Moralgranskaren” och ”Kulturkonsumenten”.


Snedtänkt: Boken som handlar om det inga andra böcker handlar om

Snedtänkt: Boken som handlar om det inga andra böcker handlar om

Utgiven: 2018-09-26 (Forum)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON

I boken Snedtänkt lyfter Kalle Lind fram människor som gått sina egna vägar och gjort avtryck i den svenska underhållningshistorien. Han dröjer vid fenomen som en gång varit på allas läppar och sen spottats ut och glömts bort, associerar sig fram och tillbaka i historien, öppnar dörrar till rum som stått orörda i decennier. Allt för att åskådliggöra en fascinerande värld av starka personligheter i underhållningsarbetets tjänst.


MänniskorMänniskor

Utgiven: 2018-03-05 (Roos & Tegnér)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (mjukpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Det här är en efterlängtad samlingsvolym med de allra bästa texterna från Människor det varit synd om (2009), Människor som gått till överdrift (2010) och Människor som har haft fel (2011) böcker som Kalle Lind skrev efter att ha gått runt och samlat på sig anekdoter och fakta om gubbar och tanter som ofta syntes på teve när han var liten och som inte har synts så mycket på teve sen dess.

Att Kalle Lind älskar dessa gubbar och tanter säger sig själv hur hade han annars orkat mula i sig deras memoarböcker och sitta i timmar på mögelosande biblioteksarkiv och läsa mikrofilm med taskig skärpa? Med sedvanlig värme och känsla för det komiska i det udda, ger oss Kalle en fascinerande inblick i människor som gett sina liv och ofta sin hälsa och emellanåt sin värdighet för att ge oss andra några timmar lekprogram, en stunds överspelad teaterångest eller några trallvänliga sånger om döden. Man skulle kunna säga att målet med boken är att ge de där människorna en sorts renässans, en ny chans att bli omtalade, långt efter att strålkastarna slocknat och ibland långt efter att deras kistor sänkts ner i mull.


88 böcker du inte behöver läsa88 böcker du inte behöver läsa

Utgiven: 2017-09-05 (Roos & Tegnér)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Varje år registreras runt 15 000 nya böcker i Sverige. I bibliotekens samlingar finns ytterligare några miljoner titlar. Alla kan inte vara nödvändiga att läsa. Några av dem måste vara för smala, för inaktuella, för ointressanta, för konstiga, för snuskiga, för putslustiga, för religiösa, för kommunistiska och för fixerade vid Bert Karlssons tarmar för att vara relevanta. Någon måste göra ett urval. Någon måste sålla bort det man inte måste läsa. Någon måste läsa sig igenom en del av de där böckerna för att sedan konstatera att det där var fullkomligt onödigt. Kalle Lind antog utmaningen. Han tog en för laget. I den här boken listar han 88 böcker som du kan klara dig utan. Böcker med konstiga recept, böcker om märkliga ämnen, böcker av udda författare, böcker som tidens tand har gnagt sönder för evigt. Böcker som är absolut onödiga och just därför så väldigt fascinerande. 88 böcker du inte behöver läsa är den ultimata guiden till böckerna du inte visste att du inte trodde fanns.

”Sammantaget är det en mycket rolig bok med gapskrattsvarning. Dessutom blir i alla fall jag intresserad av att skaffa åtskilliga av dessa 88 böcker som man enligt Lind inte behöver läsa.” // Daniel Gustavsson, BTJ-häftet nr 23, 2017


Högerhumor: Från revykungar till poddliberaler

Utgiven: 2015-09-30 (Ordfront)
beställ på Adlibris | Bokus | Akademibokhandeln | CDON
eller direkt från Kalle (mjukpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Det finns en gammal sanning att svensk satir alltid kommer från vänster. Det är inte sant. Folk brukar säga samma sak om popmusik, men då glömmer de både Lustans Lakejer och Ace of Base. Att säga att all humor kommer från vänster är orättvist mot både högern, vänstern och humorn. För det första är den mesta humorn, eller satiren, djupt opålitlig och svekfull och omöjlig att sätta politisk etikett på. För det andra har det alltid funnits skämtare med såväl liberal som konservativ för att inte säga reaktionär! världsåskådning. För det tredje regerades Sverige under stora delar av nittonhundratalet av ett parti som i alla fall påstod sig stå till vänster. Den som i det läget ville häckla makten hamnade lätt i en högerposition. Högerhumor lyfter fram och dissekerar exempel från då och nu på skämt och skämtare som hugger från höger. Urvalet är subjektivt och kommer troligen att reta folk över hela det politiska spektrat. Framför allt kommer det förhoppningsvis att reta dem som tycker att humorn är ren och fri och står ovanför alla politiska trender.


I farzonen – tankar från en pappa

Utgiven: 2015-04-30 (Roos & Tegnér)
beställ e-bok på Adlibris | Bokus
eller pappersbok direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Det finns en gammal sanning att svensk satir alltid kommer från vänster. Det är inte sant. Folk brukar säga samma sak om popmusik, men då glömmer de både Lustans Lakejer och Ace of Base. Att säga att all humor kommer från vänster är orättvist mot både högern, vänstern och humorn. För det första är den mesta humorn, eller satiren, djupt opålitlig och svekfull och omöjlig att sätta politisk etikett på. För det andra har det alltid funnits skämtare med såväl liberal som konservativ för att inte säga reaktionär! världsåskådning. För det tredje regerades Sverige under stora delar av nittonhundratalet av ett parti som i alla fall påstod sig stå till vänster. Den som i det läget ville häckla makten hamnade lätt i en högerposition. Högerhumor lyfter fram och dissekerar exempel från då och nu på skämt och skämtare som hugger från höger. Urvalet är subjektivt och kommer troligen att reta folk över hela det politiska spektrat. Framför allt kommer det förhoppningsvis att reta dem som tycker att humorn är ren och fri och står ovanför alla politiska trender.


Smutstvätt

Utgiven: 2013-10-31 (Roos & Tegnér)
beställ direkt från Kalle (hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Sveriges mest överhettade Icahandlare och amatörsnut Stellan Kask har gått in i väggen. Han känner tomhet och saknad. Han behöver ett rejält fall att sätta tänderna i. Dessutom vill hans bäste kompis, charkdirektören Vasilis Tzanetakos, inte ha med honom att göra. Inte konstigt att Stellan känner sig låg. Som tur är för Stellan drabbas Malmö plötsligt av en kidnappningsvåg. En kommandogrupp med märkliga idéer om hygien frihetsberövar människor som gör sig skyldiga till De Sju Smutsen. När även Vasilis och hans familj drabbas av gruppens framfart ser Stellan Kask sin chans att både lösa fallet och få tillbaka sin bäste vän.

Kalle Linds och Kringlan Svenssons Smutstvätt är en höghastighetskomedi om människor som påverkar varandras liv i en modern storstad. Det är en berättelse om övertygelse som har gått för långt, om brist på hänsyn till varandra, om Sveriges första renlighetssekt, om två Europaresor, om ett havererat äktenskap, om ett komplexfyllt faderskap, om en Oktoberfest som skriver in sig i historieböckerna och om en manisk konsumtion av hattar.


Femtiotvå festliga riksdagsledamöter

Utgiven: 2013-06-11 (Roos & Tegnér)
beställ e-bok på Adlibris | Bokus
eller pappersbok direkt från Kalle (mjuk- eller hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Trodde du att riksdagen befolkas av 349 träbockar, dönickar och torrbollar? Då trodde du fel. Riksdagen representerar hela svenska folket och innehåller alltså även sin beskärda del av knäppgökar, fritänkare och före detta hallåor på SVT. En av dem kallade in en schaman för att kontrollera att riksdagens vattensystem inte rann åt fel håll. En annan skrev världens sämsta science fiction-historia. Och så var det han som skrev motionen om att släppa alla burfåglar fria.

Kalle Lind har samlat ihop de mest spektakulära av våra folkvalda från brunhöger till tokvänster och tecknat ett porträtt av var och en. Resultatet är en parad av bisarra figurer, storslagna idéer, småslagna idéer, underliga händelser, häpnadsväckande historier och några tarvliga tasksparkar. På kuppen får man många udda kunskaper som kan komma väl till pass i Vem vet mest. Stilen och humorn känns igen från Kalles tidigare böcker. Personerna känns många gånger igen från nyheterna.


Blandfärs

Utgiven: 2012-06-19 (Roos & Tegnér)
beställ e-bok på Adlibris | Bokus
eller pappersbok direkt från Kalle (mjuk- eller hårdpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Hur har Frank Lindström kunnat komma till sitt jobb på foodserviceföretaget varje dag under tjugotvå års tid, när han samtidigt arbetat heltid på gatukontoret? Vem är det egentligen som river upp stadens vägbulor om nätterna och hur kan en överkörd gotlandshöna sätta stopp för det största journalistiska scoopet i mannaminne? Det här är bara några av alla de frågor som väcks när den koffeinstinne Icahandlaren Stellan Kask upptäcker att det är något mysko med blandfärsen i hans butik.

Blandfärs, skriven med Kringlan Svensson, är en vansinnesfärd genom en modern storstad som rymmer allt från misslyckade improvisationsskådespelare och överbeskyddande hönsfarmare till kriminella restaurangägare och ordenssällskap för äldre män i kåpa. Det som börjar med en lastpall osåld blandfärs mynnar ut i en jakt på ära, vänskap, hämnd och en försvunnen borstbrännare.


Hej bröder – lyssna nu till min historia! Personligt om Cornelis sångvärld

Utgiven: 2010-11-15 (Roos & Tegnér)
beställ direkt från Kalle (mjukpärm, kan fås signerad) Skicka mail

Det har vävts en hel massa legender om suputen, rumlaren och trubaduren Cornelis Vreeswijk. I böcker, tidningsartiklar, tv-dokumentärer och nu också på film. Men ärligt talat: supa kan vilken A-lagare som helst göra. Utan musiken och låttexterna fanns det ingenstans för legenderna att frodas. Nu samlas nya generationer, födda efter Cornelis död, för att lyssna på vad han faktiskt hade att säga. Genom tjugotre av Cornelis älskade visor, en del mycket kända, andra inte fullt lika mycket, vill författaren Kalle Lind förklara vad Cornelis egentligen sjöng och varför det är värt att lyssna extra noga på honom. Illustratören Jimmy Wallin har dessutom tolkat visorna i bilder som spänner från det burleska till det svarta.