Om Kalle Lind och andra gubbar

Ha ha Hagge.


Jag har länge haft för mig att det var något jag ogillade hos Hagge Geigert, en gång Göteborgs revykung, idag främst känd som samtalsledare i Dick Cavett-ripoffen Gäst hos Hagge. Dock har jag inte riktigt kunnat sätta fingret på vad.

Eftersom sånt här nu råkar vara viktigt för mig konsulterar jag hjärnbarken för att få en hint. Vad var det nu Hagge sysslade med när han inte satte sjömansmössor på kändisar? Vad kan ha lämnat kvar en förnimmelse av antipati i mig?

Det första som slår mig är att han var en fanatisk icke-rökare. En gång sa Hagge till Charlie Norman att säga till sin son Lennie att sluta röka i Femmans Måndagsklubben, varpå Charlie svarade att Lennie numera var stor nog att själv ta in talad svenska. (Jag berättar naturligtvis detta främst för att man så sällan får skriva namnen Hagge, Charlie och Lennie i samma mening.)

Att vara fanatisk icke-rökare håller jag inte för osympatiskt. Nuförtiden signalerar ju inte flitigt tobaksbruk ”frigjord och fryntlig” utan snarare ”karaktärslös människa med pikant doft av cirkusvagn”. Numera kan jag dricka pilsner utan att lukta sjuk gubbe efteråt. Det är på sitt sätt de fanatiska icke-rökarnas förtjänst.

Det är alltså inte därför Hagge retar mig.

Det andra som slår mig är att Hagge var en profilerad anti-rasist. Det kan ju inte heller påstås vara negativt, förutsatt att man inte själv är profilerad rasist. Jag sticker ut hakan ordentligt här och säger att jag är MOT rasism.

Jan Guillou brukade visserligen framhålla att Hagges påstående att han regelbundet fick porr och avföring skickat till sig från landets skinnhuven mest var ett sätt för Hagge att göra reklam för sig själv. Men det där bottnar nog främst i att a) Jan tyckte Hagge var allmänt dum i huvet p.g.a. skilda uppfattningar i Israel-frågan och b) det skymde Jans egna heroiska insatser för antirasismen.

Vad är det då som gör att jag bär den här förnimmelsen av Hagge som en otrevlig figur? Jag kan väl inte vara så fördomsfull att jag föraktar honom för att han golfade eller var göteborgspatriot eller ens för att han envisades med att släpa in halvdöda kungasläktingar till den där Gäst hos-studion? Och de där sjömanshattarna måste väl vara förlåtet? Så liten är jag väl inte?

Så kommer jag på vad det är mitt undermedvetna refererar till. Tidigt nittiotal gjorde den cp-skadade ståupparen (eller motsvarande) Jesper Odelberg sin tevedebut i Kvällsöppet (udda fakta: med Erik Blix som programledare!). Odelberg satt i rullstol och drog sina plockepinn-skämt. När bildproducenten klippte in Hagge såg denne oerhört förtretad ut, närmast förnärmad.

Har jag förstått saken rätt förklarade Hagge efteråt för Jesper Odelberg att det finns tre saker man inte skämtar om: kungahuset, Gud och handikappade. Kanske hade det nåt att göra med att man inte ska sparka på dem som ligger, kanske var motiveringen en annan.

Att stå på fungerande ben och förklara för en man med spasmer att det är oetiskt att skoja om spasmer, håller jag nog för översitteri i dess renaste form. Och då har vi inte ens rört vid den helt bisarra uppfattningen att man som humorist skulle hålla överheten för helig.

Men jag tror att det är den historien som spökar i bakhuvet och som gör att jag alltid tänker ”antipati” när Hagge Geigert kommer på tal.

Föregående

Bröstmeiers kanelcylindrar.

Nästa

Nu blommar löken! Ännu fler finurliga memoartitlar!

33 kommentarer

 1. Clas

  Det finns hur mycket som helst att skriva om Hagge Geigert men därför bör man inte skriva allt.

  Han blev anti-rökare efter det han fick domen lungefysem (det man i dag kallar KOL) av allt för många cigaretter. Det var detta han också dog av.

  Att han inte ansåg att man skulle sparka nedåt – på handikappade – är rent hyckleri. Själv sparkade Hagge gärna åt det hållet. Två exempel från hans revyer.

  I mitten på 60-talet började den första debatten om elevdemokrati i skolan. Elevens ställning gent emot lärarna var mist sagt svag. Då gör Hagge en sketch som handlar om hur bedrövligt det är i skolan där eleverna kan be lärarna dra år helvete. Vi som var elever kände verkligen hur Hagge sparkade nedåt – på oss.

  I samma veva Föddes Grupp 8 och kraven på ett samhälle där kvinnorna skulle ha samma makt som männen. Då gör Hagge skechen "Sexobjeket" med Lajla Westersund i oljig overall och tovigt hår. Skämtet bestod i att man inte skulle se henne som sexobjekt.
  På 60-talet befann sig kvinnorna i underläge men Hagge sparkade gärna nedåt, på dem.

  Hans veckospalt i GP var en enda reaktionär köckenmödding av inskränkta åsikter. Väl värda att läsas igen och kanske citeras för sin inskränkthet skull.

  Hagge hade många goda sidor också. Som intervjuare var han oöverträffad på sin tid. Långt bättre än t.ex. Lasse Homkvist.

  Men åsiktsmässigt kunde han ha varit kusin med Ulf Nilsson på Expressen.

 2. Nonsensakuten

  Så du tänker inte på hans uttalande om Carl Bildt och abort?
  Har för mig att han drog nåt "skämt" i den där vägen, att abort skulle sortera ut vissa individer på ett för honom passande sätt.

 3. Nonsensakuten

  Bonus som jag drog mig till minnes med anledning av tidigare inlägg:
  Inför valet 1991 skulle Hagge göra partiledarintervjuer, alla ställde upp utom Bildt som vägrade delta pga av Hagges uttalande, enligt vad jag minns.

 4. Kalle Lind

  Nonsensakuten: nja, det tänker jag inte på. Det låter som ett, om än inte särdeles finurligt, skämt. Och skämt är en sak (det måste komiker få syssla med) och allvar en annan.

  Och det gäller nog också de revynummer Clas nämner. Hagge var en reaktionär proisraelisk gråsosse, vilket så klart bara känns sådär fräscht. Men han gjorde humor och där kommer ironi in och komplicerar.

  Jag hade nog haft större fördragsamhet med Hagges misogyna insändargnällsrevyer om han inte backstage hade argumenterat för att hans väg var den enda rätta.

  Det slog mej för övrigt att han gjorde ett tillägg i teve: "Man ska inte skoja om Gud – utan om Gudrun. Schyman".

  I samma ögonblick han började bestämma vad man "ska" och inte förvandlades han från en Inte Särskilt Skojig Skojare till en Fiende.

 5. dr. No

  Och det där antirökköret, nog fan är det ett von Oben-spöke det med. Precis som du säger är det ju trots allt husvagnssittare i socialgrupp tre som håller på med tobak – inte den grupp som man vinner sympatipoäng på att sparka sand i ögonen på, direkt.

  Näe, nu ska jag tända morronciggen på täppan utanför husvagnen, dra i mig en skvätt T-röd och pissa på grillen för att dra igång dagens frukost – helstekt kloakråtta.

 6. Anonymous

  Han var väl också fanatisk folkpartist, vilket ju också ligger honom i fatet.

  Har aldrig gillat Hagge själv heller och inte kunnat förklara varför. Tur att du kastade lite ljus över detta Kalle. Dock har jag med stor behållning tittat på hans Palmeintervju på SVT Play. Men jag kanske gillar den pga Palme…

 7. Nonsensakuten

  Kalle: Självklart skall man skämta om allt men det är ju klädsamt med en liten glimt i ögonvrån och inte bara "du är dum, du hade lika gärna kunnat vara död"…
  Angående anonyms påstående om att han skulle vara folkpartist anser jag detta helt befängt. Visserligen var han göteborgare men det finns även sådana som inte röstar på FP. Hagge var – som tidigare skrivits – först och främst gråsosse.

 8. Anonymous

  Inte heller jag gillade Hagge. Han verkade ond och inskränkt. Det fanns ingen värme i honom. Att bli geniförklarad i Göteborg har emellertid alltid varit lätt som en plätt!

  bl

 9. Feedback66

  hehe, att man inte ska skämta om kungahuset och handikappade hänger väl ändå ihop? höhö, *politisk satir* (Jag har blivit biten av den gröna satir-spindeln).

 10. Clas

  Nu har jag inte all vinyl framme så jag kan inte dubbelkolla men…

  Jag minns från en LP med Olof Buchardt att han talade om Hagge Geigert som f.d. ombudsman i Folkpartiet.

  Men han kan ju ha blivit sosse senare. Vad vet jag.

 11. Rikard/Anonym längre upp

  Jag har googlat lite och inte lyckats verifiera mitt tidigare påstående, men jag vill minnas att jag hört att Hagge var folkpartist.

  Om du någonsin skriver en bok om människor som tyckt synd om sig själva så kan du ha Hagge som omslagspojk, Kalle. Var gång han var i tidningen under tiden han levde tyckte han synd om sig själv. Otäck typ.

 12. Bogey

  Jag har ingen som helst aning om Hagge varit politisk aktiv, men jag uppfattar honom inte som gråsosse utan snarare folkpartist i Ahlmarksfraktionen.

 13. Anonymous

  Faktum är att antirasisten Hagge var den som introducerade Ian Wachtmeister i svensk tv.

  När greven gästade programmet kom han väl överens med Hagge, snackade skit hur dåligt skött Sverige var,de pratade t.o.m att de borde bilda ett politiskt parti; Ian & Hagges Parti.
  Visserligen var allt i lättsam ton men ett år senare bildades Ny Demokrati.

  Även om jag tonåring då kunde jag se kopplingen mellan det programmet och den där greven som stod brevid Skara Bert.

  /Stofilus

 14. Simon

  Trots att jag väl egentligen är lite för ung för att fått en bild av Hagge så har jag ändå av någon anledning alltid känt en känsla av obehag när jag hör hans namn. Det är något fel med mannen.

 15. Åke Forsmark

  Jag kände mej ofta obekväm när jag såg Hagge Geigert. Jag tror inte att han var ond eller så. Jag tror bara att han saknade självironi. Som humorist är det en betänklig brist.

 16. Rikard

  @Åke Forsmark

  Jo, det är nog bristen på självironi som är grejen. Som jag skrev längre upp tyckte han alltid synd om sig själv och grät ut i tidningar värre än Kikki Danielsson. Och som någon skrev ovanför så hade han alltid en Von Oben attityd. Ta bara exemplet med Carola och körkortet som Kalle körde i radion så ofta han kunde: Inte är Hagge, som intervjuar en tjej på arton år, särskilt snäll vid henne när hon undrar om det är på riktigt? Han är väl åtminstone 55 vid tillfället och driver med en tjej som är en tredjedel så gammal som han själv i svensk tv:s största program vid den tiden. Sympatiskt? Nej inte särskilt.

 17. Anders Sparring

  Jag minns också den där gången när Odelberg gjorde debut hos Erik Blix.
  Minns att Odelberg var nervös (jag var nervös) och påbörjade sin akt vänd mot Hagge och Blix, med ryggen mot studiopubliken. Snart var någon där gav honom tecken att vända sig ett halvt varv, varpå Odelberg straffade sig själv med ett "fan också".
  Det var oerhört tyst i publiken under hela akten. Några ansträngda skratt kanske. Och efteråt var både Hagge och Erik Blix illa berörda. Så minns jag det, fram till där du tar vid.

 18. Anonymous

  Jag gillade aldrig Hagge, men det här var oerhört lågt. Det finns ingenting som visar att Hagge skulle ha varit en ond människa.

  Att försöka bevisa det genom Hagges reaktion på Odelbergs framträdande kan bara någon som inte var med på den tiden göra. Sanningen är att Odelbergs första framträdanden var pinsamt dåliga, troligen var det detta som Hagge reagerade på. "Ondskan" skulle i så fall bestå i att Hagge inte insåg hans potential (Odelberg blev betydligt mer driven med tiden), vilket förstås är ett oerhört svagt argument för ondska.

  Att ev. vara folkpartist är inte heller ett bevis på ondska, det är snarare ett tecken på vad som (inte) rör sig i hjärnorna på kommentatorerna till denna blogg.

  Ondska är ett oerhört laddat ord och bör användas med urskiljning. Geigert må ha varit en obehaglig person, men det enda tecknet på ondska som har presenterats här, bevisar snarare mannen med skäggs egen ondska och hans påhejare bland kommentatorerna.

 19. Anonymous

  Är det självaste krönikör Hägred som anonymt kallar "mannen med skägg" & oss "påhejare" för onda?
  /Stofilus

 20. Anonymous

  Kalle Lind,
  dina texter om nöjeslivet är väldigt roliga, men det har var hemskt självrättfärdigt och elakt. Det finns helt enkelt något osympatiskt med dig också!

 21. Kalle Lind

  Anonyma: jag hade haft nån form av respekt för era invändningar om ni undertecknade dem.

  Om ni läser innantill så för jag ett resonemang där jag försöker reda ut en känsla jag har. Hans eventuella partitillhörighet etc tar jag upp just som exempel på nåt jag inte tycker är skäl nog att ogilla någon för.

  En hållning som säjer att man som humorist inte får lov att skämta med makten finner jag osympatisk och det står jag för. Likaså att man inte skulle få skämta med handikappade, vilket är ett sätt att nedvärdera dem och inte att skydda dem.

  "Ondska" är naturligtvis ett medvetet kraftigt överdrivet begrepp, syftande bl.a. på att nån sorts journalist kallat mej ondskefull i tabloidpressen.

 22. Erik Petersson

  Kalle,

  det är nog något i din stil som skribent som triggar de anonyma. Ibland får man intryck av att du blir glad av att hitta fel att visa upp, vilket ju allra oftast är en osympatisk impuls. Det är naturligtvis inte fallet, eller hur!

  vänliga hälsningar
  Erik P

 23. Kalle Lind

  Erik P: naturligtvis blir jag glad när jag hittar fel att visa upp. Det är liksom min livsluft och min ingång som skribent och kommentator.

  Sen är det viktigt att förstå att "fel" för det mesta inte är särskilt allvarliga. Jag dömer, föraktar eller sätter mej aldrig avsiktligt på någon (givetvis med somliga undantag av personlig art).

  Jag är överlag väldigt glad för att folk har gjort konstiga och avvikande saker. Folk som skrivit proggiga barnböcker eller gjort konstig musik eller påstått halsbrytande saker i sina böcker är ju mina vänner. Utan dem ingen blogg och antagligen ingen glädje. Och det är faktiskt – om jag tillåter mej att vara allvarlig – fråga om glädje snarare än skadeglädje.

  Sen kan jag inte riktigt gå med på tanken att det är mitt fel att kommentatorer inte har civilkurage. Det är som att påstå att det är den lättklädda kvinnans fel att hon blir våldtagen eller den rånades fel som hade pengar på sej.

  Mvh.

 24. Erik Petersson

  Hej Kalle,

  det är för att läsa om det avvikande och udda som jag återkommer till din blogg. Tillsammans med David Nessles, är nog din den bästa i landet på sådant.

  Att det är glädje som driver dig går ofta, men inte alltid fram, till exempel här och när du har skrivit om Henning Sjöström. Men man får kanske ta ett ansvar som läsare också, och hoppa över de poster som har en ton man inte uppskattar…

  (Apropå ditt sista stycke så avsåg jag inte att ta upp kommentatorernas civilkurage. Det är naturligtvis bättre om folk skriver under.)

  vänliga hälsningar
  E

 25. Litenb

  På tal om Geigert, så hade han en son, som hade läskigt iskalla ögon, men som var med i någon taskig underhållnig på tv 3.
  "Glöm inte tandborsten" eller nått sånt hette den.

 26. Kalle Lind

  Erik P: gällande Hagge-posten kan jag kanske förstå vad du menar, men att jag skulle vara annat än glad över den formliga guldgruva av konstiga knäppigheter hr Sjöström lämnat efter sej kan jag inte begripa.

 27. Gubben Far

  Ja Hagge har säkert skrivit ett och annat mossigt revynummer. Men "Trojanska prästen" och "Svedalas Ku Klux Klan" kan man inte ta ifrån honom. Där tycker jag att han vänder sin maliciösa ondska åt rätt håll.

 28. Anonymous

  Litenb: Just det ja! Joakim Geigert i "Glöm inte tandborsten" i TV4. Det var skräp, till och med med den tidens mått mätt.

  Nepotismen inom nöjesindustrin är fan ta mig bara snäppet efter kungahuset. Geigert, Lill-babs, Oldsberg, Timell, osv, osv.

  /Paul W

 29. dr. No

  Tänk om alla människor vore lika ovilliga att göra andra ont som de anonyma kommentarskribenterna ovan. Vore då inte världen vacker, så säg?

  Mina ögon tåras av den styrka ni visar när ni står upp för de som utsätts för orätt: Om sådana som ni städse var närvarande skulle sådana oegentligheter som mobbing, våldtäkt, krig, elände, död, sjukdom, dålig fiskelycka, torra kanelgifflar, vandaliserade cykelställ och nedvärderande krönikor tvivelsutan snart vara ett minne blott.

  Inte minsta tvivel finns väl hos någon av oss om er oerhörda godhet, ert vackra ljusa sinne, liksom hos en munk i kloster. (jmfr Rosseaus "Bekännelser")

  Nu tycker jag att vi alla sjunger "we shall overcome".

  Varför så dålig stämning?

 30. Bergström

  Hagge var ökänd bland affärsbiträden på NK för sin snorkiga och otrevliga attityd.
  Tillfrågad en gång hur efternamnet stavades kom svaret med ett hånskratt: "Det hör väl ändå till allmänbildningen, lilla du."

 31. Mårten

  Jag minns en intervju med Hagge där han talade om sin ungdom – "På den här tiden var jag med i FPU. Jag kunde naturligtvis, om man ser till min bakgrund, lika gärna ha varit med i SSU, men nu blev det inte så".

  Jag är väldigt förvånad över horderna av Hagge-hatare som kommenterat detta inlägg. Jag minns honom bara som en harmlös TV-person (Det enda jag egentligen sett med honom är Gäst hos Hagge). Varför såhär många människor finner honom avskyvärd är helt obegripligt för mig.

  Om ni tycker såhär illa om Hagge Geigert, vem sitter då nöjes-Sveriges helvetes djupaste krets? Jag tror jag lägger min röst på Totte Wallin. Han producerade bara skräp och hade reaktionära åsikter.

 32. Anonymous

  Har nu läst konversationen rörande Hagge.
  Känner medlidsamhet med er som ägnar så mycket tid åt en person ni uppenbarligen tycker illa om.
  Snacka om att lägga energi på fel saker.

 33. Kalle Lind

  Anonym: har nu läst din kommentar där du kommenterar de kommentarer som du tycker borde ägna sej åt nåt annat. Känner förvåning över att du tycker det är fel att ödsla tid på nåt man ogillar. Snacka om att ägna tid och energi på nåt man anser sej för fin för att ägna tid och energi åt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén