Om Kalle Lind och andra gubbar

N som i Narcissism.


Jag förutsätter att Bosse Parneviks gubbileumsshow Gubbröra skördar enorma framgångar bland dem som minns Beppe Wolgers (död 86), Jarl Kulle (död 97), Tage Erlander (död 85), Olof Palme (död 86) och Ingemar Stenmark (senast omskriven 89). Innan jag snurrar in mej alltför mycket i raljanta tonfall måste jag så klart erkänna att jag är en av dom.

Gissningsvis skulle jag pricka de flesta av referenserna på den där showen.

Gissningsvis skulle jag sänka medelåldern med 87 år.

Efter vad jag förstår går showen i hög grad ut på att Parnevik visar videosnuttar på sej själv. Han var som bekant en pionjär gällande videoapparater och skaffade sitt första exemplar redan på sextitalet, i syfte att spela in sej själv från teve. Han har sen dess låtit videofilma varenda enskild föreställning av t.ex. Parneviks Oscarsparty och Parneviks Cirkusparty.

Man skulle kunna kalla Parnevik ”självupptagen”. Troligen är det dock en underdrift.

Gubbröra är långt ifrån första gången som Parnevik sammanfattar sitt liv och sin karriär och sin popularitet. 1993 upplät SVT åtta heltimmar åt P som i Parnevik, en självberömmarorgie torftigt förklädd till frågesport. (Detta för att ohöljt kunna plugga för Parneviks då aktuella show på Cirkus.)

Programmet gick ut på att Parnevik bjöd in två människor som han samarbetat med och två människor han imiterat. Dessa fick sen svara på frågor utifrån Parneviks karriär. Svarade dom rätt på en fråga fick dom ett ”P” – inte som i Poäng, utan som i Parnevik. Vann dom tävlingen fick dom en litografi föreställande Parnevik och ett gäng gubbar han imiterat.

Den som tror att jag överdriver har dessvärre fel.

… den här texten har en fortsättning. Läs och lär i Människor som gått till överdrift.

Föregående

Tyck om Tyck om TV.

Nästa

Var ligger Knohult?

8 kommentarer

 1. saom

  Haha! Helt otroligt. Vilken underbar människa.

 2. Jones

  P som i Parnevik minns jag mest för intromelodin. Gick den inte i stil med ”Bosse Parnevik, Bosse Parnevik, Man blir lik Herr Parnevik” och hade betoningen på Parnevik på vik?

 3. dr. No

  …en man utan skägg.

 4. Anonymous

  Det har väl inte hänt så mycket nytt på tv sedan dess? Mer eller mindre samma upplägg, men med olika människor.
  Robert – Södermalm

 5. Anonymous

  Jones – Ahhh! Det känns som elektricitet i hjärnbarken nu när du väckt gamla (men inte nödvändigtvis goda) minnen till liv! Nu kommer jag gå och gnola på den där jämra töntiga låten resten av dagen.

  Bosse Parnevik, Bosse Parnevik…

  /Paul W

 6. Gubben Far

  Låten är Povel Ramels

 7. S.

  Alltså det underbara med din blogg är att jag ständigt tvingas omvärdera min bild av Sverige. Det här landet har en sjukare historia än vad jag någonsin kunnat föreställa mig.

 8. Kalle Lind

  Gubben far m.m.: visst, det glömde jag ju nämna. Till råga på allt annat valde ju Parnevik som signturmelodi den hyllningslåt Povel gjort till honom vid nåt tidigare gubbileum. Den där ”Parnevik” rimmas på typ ”karln e lik” och ”kvarnteknik.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén