Om Kalle Lind och andra gubbar

Några urvattnade reflektioner om Göteborg och stalinism.


Det har påpekas förut – inte minst i den här bloggen – men det är nåt bisarrt med hur våra vänner på bästkusten får ihop Revy och Revolution.

Röda ropet var ett band med starka kopplingar till KPML(r). KPML(r) ville förändra samhället med våld, tyckte det var borgerligt att vara vänlig, kallade kvinnor för kärringar och gav ut Stalins bästa i bokform. Röda ropet är en ordvits (jfr ”röda rappet”).

På sin enda skiva poserar Röda ropet på motorcyklar a.k.a. ”bågar”. Skivan heter finurligt nog Spänn bågen. På den sjunger de bl.a. Dan Berglunds åttaminutersballad ”En yngling” om en fjortonåring som får stryk och ”välling med smör i” och som mynnar ut i ett dödsstraff ”för att ha tagit en ung flickas liv”.

Andra låtar de gjorde var:

a) ”Spring Lasse spring” om en alkoholist, fången i kapitalismens utarmande av människor (”spring Lasse spring, sup Lasse sup/ du dränker din förnedring långt ner i flaskans djup”),

b) ”Alla snubbar” på välkänd melodi ur Aristocats, här med temat brist på ungdomsgårdar (”alla snubbar vill ju ha en gård”),

c) ”Rudolf E Stark” på melodi Johnny B Good (”När skolan var slut slängdes Rudolf ut/ Han kom till Göteborg för att försöka bli snut/ Men han fick ingen träning i hur slynglar ska tas/ Till slut så fick han jobb på Securitas”).

Kanske mest spridd bland deras låtar var ”Go med”. Refrängen lyder:

Go med i kommnistiska partiet
Åh! Åh! Gör det!
Vi har en liten cerkel här
som skulle passa daaj
Och dö! Ta med dej din tjaaj!

Den framfördes lajv på nån festkväll på Göteborgs konserthus, med tokkomp på skedar. Den är fortfarande en hit i de revolutionära ungdomsförbunden.

Jag tror absolut på att blanda allvar och humor och på att alla känslor kan rymmas i ett konstverk och bla bla bla. Det knäppa här är ju att de käcka gossarna i Röda ropet (bl.a. Clas Yngström som sedermera blev en i raden av okrönta blueskungar med bandet Sky High) står och larvar sig till förmån för ett stalinistparti.

Det första ett stalinistiskt parti skulle göra om de kom till makten vore ju att skjuta alla jävla skedspelare, ordvitsare och larvare i nacken.

Föregående

Delikateshöökarn.

Nästa

På det festliga kvinnoföraktets tid.

18 kommentarer

 1. M Hazard

  Jag tror du har missat den stora andelen av just ordvitsare, skedspelare och larvare i Kommunistiska Partiet, då som nu.

  Överhuvudtaget har just revyn och larvandet och sjungandet och skedspelandet funnits och uppmuntrats inom tredje internationalen-kommunismen.

  Konstigt? Kanske det.

 2. M Hazard

  Jag tror du har missat den stora andelen av just ordvitsare, skedspelare och larvare i Kommunistiska Partiet, då som nu.

  Överhuvudtaget har just revyn och larvandet och sjungandet och skedspelandet funnits och uppmuntrats inom tredje internationalen-kommunismen.

  Konstigt? Kanske det.

 3. Kalle Lind

  M Hazard: nej, jag har ju inte missat det. Det är hela poängen med mitt inlägg: att de marxistisk-leninistisk-mao-zedongs-tänkandistiska gycklarna är så pass många och att ett parti som hatar humor ändå uppmuntrar humor.

  Ja, det är konstigt. Iförda små lustiga hattar och snabelskor ska de sätta en ishacka i huvet på revisionisterna.

 4. dr. No

  Självuppoffrande för den Stora Sakens skull. Behjärtansvärt, tycker jag…

 5. Thomas E

  Är du helt säker på att Anders Carlsson kommer att skjuta dig och dina kollegor i nacken när revolutionen kommer? Om inte så känns det som en ganska elak sak att säga. Herr Carlsson är alltså partiledare för Kommunistiska partiet fd kpml(r).

 6. Anonymous

  Föredrar vänsterorienterade skedspelare varje dag framför lobotomerade vodkaredbullstinna E-typer!!
  Hazard, tror du är lite snett ute när det gäller uppdateringen i revy-världen. Undrar förresten om det någonsin varit vänstermajoritet i revyvärlden? Ja, det vill säga bortsett från det faktum att dom flesta kulturarbetare röstar rött (och betraktarna blått?).
  Peter Flack, Stefan och Krister, Bosse parnevik, Magnus Uggla. Listan kan göras oändlig, men int fan är det marxist-leninister som fyller frysen!

 7. Kalle Lind

  Thomas E: nej, det är jag inte säker på. Men att den sovjetiska kommunism som sjuttitalets kpml(r) romantiserade hade en olycklig förkärlek för att göra processen kort med dissidenter får anses vara vetenskapligt bevisat.

  Partierna – längs hela höger-vänsterskalan, men gissningsvis mest på vänsterkanten – har ofta haft ett kluvet förhållande till artister, poeter, konstnärer.

  Man har velat hålla artisterna i ledband, beställt tonsatta partiprogram, censurerat nummer och dikter som kritiserar och problematiserar partiet (eller ö.h.t. tar upp ämnen som inte ansetts relevanta).

  Majakovskij var bolsjevikernas kompis så länge han gjorde poetisk propaganda. När hans dikter blev politiskt otydliga och rentav gick att tolka kritiskt, drevs han till självmord.

  Och just gällande gycklare, narrar, pajasar så finns det en inneboende konflikt eftersom deras uppgift rimligen är att häckla a) makten och b) alla andra. Narrar fungerar illa ihop med repressiva system och partipiskor.

 8. Anonymous

  Kalle:
  Tycker att ditt resonemang är ganska endimensionellt nu..
  Hur ser det ut i USA tex i våra dagar, där artister som Dixie Chicks blev totalt utfrysta (och i princip tystade) för sin Bush-kritik. Eller hetsjakten och angiveriet på artister och konstnärer under Mc Carty-eran?

  Mvh,
  Gycklare, Narren, Pajasen

 9. Kalle Lind

  Anonym: vi pratar om olika saker. Att det finns repressiva system – vissa öppet, vissa i smyg – är en sak, att artister/clowner/pajasar går i partiets koppel är nåt annat. Jag pratar om artistens roll, om omöjligheten i att skoja och dikta i partiets tjänst (KPML(r) gav ut en dubbelkassett just med titeln 10 år i partiets tjänst).

  För partiet vill inte ha fritänkare. Och konstnärens uppgift är att tänka fritt.

  Jag tycker också att McCarthyismen verkar sällsynt otäck. Men jag måste kunna ta upp en dålig sak utan att nån hojtar ”fast det finns andra dåliga saker” och skyller en för endimensionell.

  – Det är dåligt väder idag …
  – Fast det var ännu sämre väder i lördags!

 10. M Hazard

  Kalle, jag upprepar: Komunistiska Partiet har en jävla massa narrar av olika sorter i partiet som är med och utformar partiets politik, inte som ett propagandistiskt påhäng.

  Sen så måste jag säga att du har en naiv syn på den autonoma konstnären – som att partiskhet skulle utesluta konstnärlighet. Jag tycker mig ana en viss feghet i allt detta (par example Magnus Betnér) ”jag representerar bara mig själv.”

  Till anonym som ifrågasatte mina revykunskaper: Jag menade inte att kommunisterna har varit i majoritet, utan at kommunisterna alltid sysslat med gyckel och narraspel.

 11. Anonymous

  Jag tycker du har en bra poäng Kalle. Jag håller med dig.

  /Paul W

 12. Kalle Lind

  M Hazard: jag fattar inte om du är ironisk. Har partiet narrar som bestämmer? Riktiga narrar med pingelmössor eller är det en pejorativ benämning?

  Oavsett vilket så anser jag att den narr/komiker/tramsare/över huvud taget konstnär som låter sig inrangeras i partipolitik begår en kontraproduktiv handling.

  Jag har ingen naiv syn på konstnärer som autonoma. Det är den som tror att partipolitik och konstnärlighet kan leva i symbios som är naiv.

  Politisk är en sak. Partipolitisk en annan. Och sovjetkommunistisk en tredje.

 13. Anonymous

  -Det är dåligt väder idag..
  -Och inte blir det bättre imorgon!

  När du anger artister/clowner/pajasar som synnerligen olämpade att verka i närhet av partier undrar jag hur du förhåller dig till dina vänner som levererar uselt agerande, task- samt överspel, i årets skämt till kalender på den statsägda televisionen?
  Nåväl, nu ska jag göra som magister Björklund förespråkar: Gå ut i skogen och runka upp en rejäl stridskuk!!

 14. Kalle Lind

  Anonym (den senaste i raden): jag ser inte riktigt kopplingen. Statsägd television? Skulle SVT på något vis vara partipolitiskt bunden? Du menar att det är allians-teve då? Eftersom de sitter vid makten? Och då skulle ”Skägget i brevlådan” gå i alliansens koppel? Det är ett underligt påstående som jag inte ser nåt skäl att svara på.

  Vad jag tycker om mina vänners agerande svarar jag dock gärna på. Jag tycker det är utmärkt.

  Ha det så trevligt i skogen.

 15. Anonymous

  Förstår inte hur detta inlägg om 70:talets larvarkommunister kan inleda en så lång och konstig debatt, enligt mig kalle har du hur rätt i det du säger. Tycker adrig att dina texter handlar om var du själv står politiskt, snarare att beskriva en svunnen tid i den svenska historien, tråkigt att folk inte förstår. Kul att se dig i julkalendern, ”ska jag kittla honom direktören?” mkt roligt!

  / Tobbe

 16. Gunnar G

  Kalle äger!

  Min fyraåring älskar julkalendern.

 17. Feedback66

  Min flickvän och mitt 26-åriga jag älskar också julkalendern, bra grejor!

 18. Kulörten

  SVT är fortfarande till en hel del sosse/vänsterinfluerad. Inte så konstigt eftersom den har samverkat och till viss mån varit styrt av dem i flera decennier i sträck. Och ränderna går inte så lätt ur.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén