Jag växte upp i Eslöv, fyra mil från Malmö. Det var helt uteslutet att vi skulle dra in till Sveriges tredje största stad och hänga. Vi for till Lund. Vi for till Höör. Vi passerade Malmö på vägen till Köpenhamn. Vi hade inget behov av en stad som var som Eslöv fast större.

Min ungdoms intryck av Malmö är tomma gator, tomma torg och känslan av att allt var förbjudet. Några decennier dessförinnan kan man se hur alla försök att skapa något underifrån brandfiltades av stans styrande. 1969 kom ett gäng unga kulturaktivister till Kirseberg för att spela musikteater för kidsen. Kommunen förklarade för dem att här redan fanns en stadsteater och att det räckte. Gruppen flyttade istället till Göteborg, kallade sig Nationalteatern och finns idag i Swedish Music Hall of Fame. Strax därefter gjorde kommunen vad de kunde för att meja ner det gräsrotsinitiativ som kallades Folkfesten. Ett drygt decennium senare presenterade stadens styre en fantastisk idé som de kommit på helt själva: Malmöfestivalen. Med kommunalt påbjuden glädjeyra.

Nu bor jag själv i Malmö och har sett stan förändras framför mina ögon. När jag kom till Möllevången 1998 fanns där ett (1) café. Och det var inget café. Det var en thairestaurang som serverade toast på dagarna. Idag är drickbart kaffe ingen direkt bristvara nånstans i stan. Ingen kan gärna hävda att det är kommunens förtjänst.

Men fortfarande lever en gammal anda kvar. I City 13/5 förklarade ansvariga på Gatukontoret att man ännu inte avgjort om så kallade foodbikes ”är något för Malmö”. Malmöborna avgör inte vad som är Malmö. Det gör ett gäng offentligt avlönade byråkrater. Som behöver ett år för att göra en utredning som kan bli en utvärdering som kan utgöra underlag för ett beslut.

En levande stad skapas av dess invånare. Kommunala administratörer kan möjligen hjälpa till. Det gör de oftast bäst genom att inte lägga sig i ett dugg.

Food bikes: levande gator utan os och buller.

Publicerad i Sydsvenskan 19 maj 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.