Om Kalle Lind och andra gubbar

Avdelningen Människor Man Inte Trodde Träffat Varann.


Ja, han till höger känner ju åtminstone sjuttiotalisterna igen, även om han är mer bekant i Birgitta Dahl-utstyrsel. Han heter Christer Peterson men kallas Kryddan, vilket han säkert var glad för när en annan Christer Pettersson raglade förbi rampljuset.

En gång i tiden var Kryddan en del av Helt Apropå, ett humorgäng med ett antal bejublade tevesäsonger i bagaget, Stellan Sundahl i spetsen, en Montreux-ros i cv:t och ett gäng stötgroggar innanför västen.

Mannen till vänster är inte lika bekant. Han heter Anders Albien och är en grå eminens, en puppet master som sällan ställt sej framför kameran. Han skrev manus till Helt Apropå, var med och startade den ännu existerande rockklubben KB i Malmö och har under de gångna decennierna verkat som privatteaterregissör (kanske ser han Asiat i spa’t som sin fjäder i hatten, vad vet jag).

Men vem är då mannen i mitten? Är det inte … Jo, men visst … Träffade jag inte på honom när jag satt på Spandau … Det är ju för tusan bövlar Albert Speer! Nazi-Tysklands gamle rustningsminister! Arkitekten bakom den tänkta tyska huvudstaden Germania! Mannen med en ännu fylligare meritlista än Kryddan Peterson!

Vad pratar de tre om? Man kan gissa arkitektur, lundaspex, privatteaterfars och utrotande av icke önskade individer – allt i en salig blandning som det anstår en grupp intellektuella.

Kryddan och Albien träffade Speer på hemmaplan 1977 för en så kallad studentafton – en ärevördig lundainstitution som lockat både Kurt Vonnegut, prins Bertil och Åsa Domeij till Akademiska Föreningen.

Aftonen med Speer tog sej dock lite annorlunda uttryck. Där gången normalt ser ut så att celebriteten kommer till Lund och svarar på auditoriets frågor inne på AF-borgen, kom nu istället Kryddan och Albien till Heidelberg och ställde studenternas frågor hemma hos Speer. Säkert spännande för de utsända, mindre effektivt som publikunderhållning i en tid pre-Bambuzer.

Exakt hur Speer-samtalet nådde nyfikna lundensare framgår inte riktigt av mina källor, men jag antar att det alltså inte på nåt vis var fråga om en lajvupplevelse utan mer en klassisk intervju, vars resultat publicerades i tidningen Lundagård.

Varför det torde vara något oegentligt att kalla det studentafton. Visst, de blivande Helt Apropå-stjärnorna var för all del studenter, och samtalet skedde säkert delvis på aftonen, men om det är de enda definitionerna så hålls det ju tusentals studentaftnar varje dag i Lund.

Föregående

Humorkonferens vid universitetet i Hongkong.

Nästa

Ole Dole Halldoff.

4 kommentarer

 1. Dvärghundspossen

  Ja det var… bisarrt.

  Apropå Birgitta Dahl hade jag f ö en kompis när jag var liten vars mamma såg ut precis som Birgitta Dahl. Det var lite jobbigt för mamman, som ibland blev påhoppad av random män på stan som ville ställa henne till svars för sossarnas politik.

 2. Anonymous

  Stavade du fel med flit till Kryddans efternamn bara för att hans hemsida börjar med "Kryddan Peterson – Så heter jag (med ett t och ett s)"? Det var isåfall elakt av dig!

  /Paul W

 3. Kryddan

  Inte särskilt elakt, bara vanligt.

  Artikeln i Lundagård gick f.ö. under benämningen "Studentafton på distans".

  Mgh
  Kryddan

 4. Kalle Lind

  Paul W/ Kryddan: det var helt oavsiktligt och slarvigt och nu dessutom ändrat. Det är nåt i tangentfingrarna som gör det svårt att skriva sonnamn med ett s; jag minns att det sjukt genomresearchade Här är ditt liv ändå skrev Hans Alfredson med två s i Tage Danielsson-programmet.

  Men när vi nu ändå har äran att ha Kryddan med oss i diskussionen så är jag ärligt nyfiken: hur gick den här aftonen egentligen till? Idag hade det ju inte varit nåt problem att lajvsända från Heidelberg till Lund, men hur slogs man anno 77? Hur gick interaktionen med studenterna till?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén