Om Kalle Lind och andra gubbar

Björntjänster.

björn o gillberg
Bilden är från min absoluta favorit bland svenska serier: satirslapsticken Ratte. Som framgår föreställer den Björn Gillberg – en man som alla svenskar kände till när ”Ratte och odjuret” publicerades 1979. I serien dyker Gillberg deus ex machina-likt upp på en strand med en uppsättning provrör i innerfickan just som Ratte och Berit hittat en gifttunna.
björn o gillberg ratte 2
I verkligheten hade Gillberg hunnit träda fram på naturens sida under BT Kemi-skandalen i Teckomatorp, då miljöfarliga tunnor grävts ner lite här och där i jorden. Naturligtvis hade han hörts också i kärnkraftsdebatten, där han dock ställde sig utanför de tre officiella linjerna eftersom ingen av dem propagerade för omedelbar avstängning av samtliga reaktorer genast. Istället uppmanade han dem som lyssnade på honom att rösta blankt.

Sin claim to fame hade han 1971, i ett teveprogram med det symptomatiska namnet Han kan bara inte hålla käften. Det var där han lyckades tvätta en skjorta i gräddersättningsmedlet Prädd, som inte var fullt så naturligt som man ville föreställa sig. Arla plockade bort produkten ur sortimentet. Trots ett fantastiskt namn hade Prädd fått dålig aura.

Det är svårt att hitta en artikel om Björn Gillberg utan att ordet ”kontroversiell” nånstans används. ”Kontroversiell” kan ibland betyda ”bråkstake”, ibland ”rättshaverist”. Kanske är det ingen slump att Gillberg är så förvillande lik Stefan Jarl.

Sitt kanske mest kontroversiella utspel – åtminstone bland många av sina forna sossekamrater och miljövänner – gjorde Gillberg när han klev in i KDS 1982. Det var ett lyckosamt år för Kristen Demokratisk Samling: i samma veva meddelade Eva Rydberg att hon blivit kds-are för att hon var emot dagis.

Tack vare sitt kändisskap – och sitt odiskutabla miljökunnande – fick Gillberg en central post inom partiet (det fick aldrig Rydberg). Tidningen Miljö och Framtid, som Gillberg grundat som organ för stiftelsen Miljöcentrum, blev snart ett propagandablad för KDS. Flera av de gamla läsarna kliade sig säkert förbryllat i nacken.

Att Gillberg inte joinade de nybildade Miljöpartiet De Gröna berodde på att han såg dem som ”en samling flummare på vänsterkanten”. Dessutom hade han blivit personlig ovän med de flesta av dem under kärnkraftsåren. KDS var att föredra: ett parti med ljusgrön profil som slogs för en kristet etisk familjepolitik.

Gillberg var dock ingen särskilt lojal partiarbetare. Efter 1982 års val – då KDS gått framåt, men fortfarande var två procent från riksdagen – uppmanade han Alf Svensson att ta kontakt med Centern om partisamarbete. När Svensson sen gjorde det tre år senare anklagade Gillberg Svensson för att ha sålt sig till ”sprutbönderna”.

Alf Svensson såg till att Gillberg inte stod på valbar plats på riksdagslistorna 1985 och Gillberg uttalade sig nyanserat och måttfullt:

Vi är utsparkade, stenade och utspottade. Det var mitt livs dumhet när jag gick med i kds.

Det senaste jag läste om Björn Gillberg är att han vill bygga en träspritsfabrik i Värmland. Det blir säkert bra.

Föregående

Veckans utvikningspojke.

Nästa

Fantastiska fakta om Kristen Demokratisk Samling!

6 kommentarer

 1. Henrik

  Vilken effekt hade Prädd-tvätten på skjortan?

 2. kulturarbete

  Gräddersättningsmedlet visade sig kunna göra skjortan åtminstone hyfsat ren, vilket togs som ett bevis på att den innehöll diverse kemikalier. Ryktet säger att Gillbergs son vid inspelningen hojtade ”men pappa, den är ju inte ren!” och att det klipptes bort.

 3. dr. no

  Vi diskuterade faktiskt detta på min arbetsplats häromdagen (låt oss för att jag ska kunna behålla mitt bondskurksalterego anta att jag diskuterade med en hoper onda vetenskapsmän i ett lämpligt utrustat laboratorie för mänsklighetens övertagande), och konstaterade då att grädde i lika hög grad skulle kunnat användas – tvättmedel är trots allt någonting som är både fett och vattenlösligt, vilka båda krav grädde såväl som prädde uppfyller. Men sådär vansinnigt rent lär det som sagt inte bli – såpa eller tvål vore bättre. Eller tvättmedel.

 4. Arne

  Jag vill minnas att kommentaren från sonen fanns med och att Gillberg svarade att det berodde på att Prädd inte hade blekningsmedel som tvättmedel vanligen innehåller.

 5. Anon

  Vad bestod Prädd utav? Hittar inte mycket om det, tyvärr, är det ungefär samma saker som dagens Milda eller?

 6. Urban

  Kul att det dök upp lite Ratte igen. Du har fått mig att beställa fram en del seriealbum som nog inte varit ute och luftat sig på länge. Kanske dags för ett till.

  Är det orätt att räkna Martin Udd som Rattes kusin eller liknande? De är ju åtminstone väldigt lika till utseendet. I så fall kanske du eller någon annan kan hjälpa mig med detta mysterium:
  http://101ord.blogspot.se/2013/02/mysteriet-med-martin-udds-regelbundna.html

  Med vänliga hälsningar

  U.J.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén