Om Kalle Lind och andra gubbar

Citykrönika 150212: Nittio kilo vs nio år.

På onsdagar skriver jag krönikor i gratistidningen City, Sydsvenskans gatuedition. .

Nå, Faste Håårdh på Privatpolis AB, var det rimligt att en av era ordningsvakter satte sig på en nioårig pojke?

– Han hade tjyvåkt på tåget, vilket ju gör honom till ett kriminellt element. Det kan till och med ha varit så att han gjort det förut, vilket gör honom till återfallsförbrytare. Har det skett vid upprepade tillfällen så pratar vi faktiskt om en serieskurk.

Frågan kvarstår: var det en rimlig mängd våld från ordningsvaktens sida?

– Man får givetvis inte använda mer våld än vad man får använda. Men ibland behövs så mycket våld som behövs. Men man får naturligtvis bara vara exakt så våldsam som våldsamheten kräver. Men vi accepterar inte att någon använder mer våld än vi accepterar.

På filmen ser man bland annat hur vakten dunkar pojkens huvud mot golvet …

– Ja, och det ser inte så trevligt ut. Men filmen kan vara manipulerad. Någon kan ha lagt på ljudet från den panikslagne pojken i efterhand. Och datoranimerat in den handskbeklädda handen för hans mun. Det kan också vara så att någon har vänt på filmen och att det egentligen är nioåringen som sitter på vår anställde väktare.

Lage Långh-Ahrm, polisens presstalesman, ni lade först ner er utredning mot ordningsvakten?

– Jo, men nu har vi ju tagit tillbaka den! Nu utreder vi så det står härliga till! Herrejistanes vad vi utreder! Jag har knappt tid att prata med dig nu så mycket som vi utreder.

Men varför lade ni ner den från början?

– Det spelar väl ingen roll, vi har ju tagit upp den igen nu. Nu lovar vi att utreda. Lovar! Utan ljugekors!

Men först såg ni en film som föreställer en nittiokilos väktare som sitter på en nioåring och dunkar hans huvud mot golvet – och valde ändå att lägga ner?

– Jo, men då visste vi väl inte att det skulle bli sånt himla ståhej. Om vi skulle utreda varje gång nån ordningsvakt hade brukat övervåld så skulle vi ju ald… Som sagt: vi ska ju utreda så sluta tjata!

Föregående

Lektören Lindgren – ett outforskat ämne.

Nästa

Böguggla.

8 kommentarer

 1. Petter

  Utan att kommentera själva sakfrågan: Varför har nästan alla polisens presstalesmän ganska ovanliga – och ibland underliga – namn?

  • kulturarbete

   I den här texten menar du? Det är för att jag har Svenska Mad-komplex.

 2. Oraklet

  Han grenslade, inte ”satte sig på”.

 3. Petter

  Nejnej, generellt. Tesen kanske inte håller så bra längre.

 4. Christian

  ”Grenslade” – du menar att han inte ”satte sig på”, utan mer liksom svävade över pojken? Annars innebär ju ett gränslande just att man sätter sig på någon. Jämför gärna SAOB:

  ”GRÄNSLA grän³sla² l. GRENSLA gren³sla², v. -ade. vbalsbst. -ANDE, -ING (numera knappast br., EHRENGRANAT Ridsk. II. 1: 54 (1836), Krig VAT 1846, s. 139). ( grens- 1833–1925. gräns- 1885–1928)
  [till GRÄNSLE]
  [GRÄNSLA 0]
  (i sht i fackspr. l. i vitter stil) sätta sig l. sitta l. rida gränsle på l. över (ngt); äv. (i sht i vitter stil, föga br.) intr., i förb. med prep. på l. över. KrigVAH 1833, s. 263. Menniskor med höga höfter, således trångt bäcken, hafva svårt att grensla hästen eller att komma djupt i sadeln. EHRENGRANAT Ridsk. II. 1: 3 (1836). En janitsjar gränslade på Brandklipparen. HEIDENSTAM Karol. 2: 109 (1898). Gränsla en sadel. GRANLUND KarolÖ 9 (1914). Alltjämt grensla tvillingarna hennes skuldror. BERGMAN LBrenn. 90 (1928).

 5. Peuco

  Någonstans – hur ogärna man än vill gynna främlingsfientliga krafter – måste man vara så ärlig att man tittar på hur åldern på pojken som vakten övermannade blivit registrerad. Han är ensamkommande flyktingbarn, vilket ofta innebär att han a) inte har ID-handlingar, b) fått hjälp av en flyktingsmugglare.

  Att han är nio år kan mycket väl bara vara hans egna utsaga. MIV behandlar sådana uppgifter i god tro, särskilt om de kommer från minderåriga. Men som bland annat tandundersökningar gjorda i Norge visat, så anger många ensamkommande för låg ålder. Vilket inte är det minsta konstigt: alla vill ju förbättra sina chanser att få asyl. Skulle någon svara 19 om hen var 19 och fick frågan på Systembolaget? Nja.

  Vakten, som nu är Sveriges mest hatade person och hudflängs i media, gjorde uppenbarligen bedömningen att han brottade ner en kille i tonåren. (Han polisanmälde ju pojken – som sparkade honom i ryggen efter att han släppts – vilket inte går att göra för ungdomar yngre än 15). Vem som helst kan gå in på Youtube och se att pojkens kompis, som uppges vara 12, är lika lång som vakten som håller honom. Typ 180 cm.Ja, det finns 12-åringar som är så långa, men det är verkligen inte vanligt.

  För några år sedan var det en kvinnlig tågkonduktör som slängde av en afrikansk flicka som tjuvåkt. Flickans registrerade ålder var 11 år – tågkonduktören ansåg uppenbarligen att hon var närmast vuxen. Hon fick också löpa gatlopp i media som ett exempel på grov rasism mot afrikaner, men friades senare efter att facket backat upp henne.

  Om vi teoretiskt tänker oss att ungdomar som kommer till Sverige kan ange för låg ålder och få det registrerat som födelsedatum, så måste vi också erkänna att de ungdomarna kan förstöra livet för tjänstemän som gör en bedömning på plats av deras verkliga ålder och anpassar sitt ingripande efter det. Detta sagt utan att försvara vakten.

  • kulturarbete

   Efter ett antal dagar, eller om det var timmar, började även jag ömma för vakten. Han betedde sig primitivt – oaktat hur gammal pojken var så kan vem som helst också gå in på Youtube och se att vakten var något större rent fysiskt – men troligen inte mer primitivt än vad han brukar göra, med vaktbolags och poliskårs och allmänhets goda minne. Mitt försök till satir riktade sig därför inte i första hand mot vakten utan mot övriga ansvariga, som i vanlig ordning inte kunde säga ”vi ber om ursäkt” utan sa ”vi vill inte säga nåt men allting tyder på att det är nån annans fel”.

 6. Torkel

  Tjena skägggubben!

  Med tidens perspektiv, och i synnerhet efter Leif GW Perssons redovisning i TV av HELA det förlopp som föregick den redovisade och privatfilmade ”sittningen”, så skäms du väl ändå lite, lite grann över din iver att publicera ”asap”…

  Visst var det väl lite — snedtänkt?
  Eller lite snedtänt.
  Dock inte särskilt klartänkt, IMHO.

  För med bara en gnutta klartänk kan ju vem som helst räkna ut att en ordningsvakt, om än med biffighet som främsta kännemärke, inte i första hand tar till kraftigt övervåld för att hantera en ”nioåring”. Det måste väl ligga någonting bakom. En förklaring. More to the story than meets the eye.

  Att övervåldet i detta fall dessutom var synnerligen motiverat efter ”nioåringens” tidigare agerande, ej redovisat av privatfilmaren men som tydligt framgår av tio minuter övervakningkameravideo i Leif GWs TV-program, gör ju också att den ”upprörande” händelsen framstår som lite mindre upprörande eller rent av förståelig.

  Under alla förhållanden motiverar den ju inte extra attention i form av en ”asap”, faktiskt inte heller ens uppmärksamhet i denna i övrigt för det mesta utmärkta blogg.

  Jag får väl tillskriva denna incident tillfällig sinnesförvirring innanför skägget.
  En plump i protokollet, helt enkelt.
  Sit happens.
  Eller shit.

  Vanliga hälsningar
  Torkel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén