Om Kalle Lind och andra gubbar

Dolf Tops.

Jag är så himla glad att det finns en man som heter Dolf Tops. I förnamn: Dolf. I efternamn: Tops. Tillsammans: Dolf Tops. Eller, rent matematiskt: Dolf + Tops = Dolf Tops.

Dolf (Tops) är studierektor på Socialhögskolan i Lund och antagligen kompis med min svärfar, så jag ska akta mej för att säja nåt om Dolf Tops övriga kvaliteter. Jag vill bara säja till alla potentiella läsare (varav en naturligtvis kan vara Tops*) att jag är väldigt glad över att det finns en man som heter Dolf i förnamn och Tops i efternamn. Dvs. en man som all together heter Dolf Tops.

Det är roligt av två anledningar: dels för att förnamnet är Dolf och dels för att efternamnet är Tops. ”Dolf” associerar man så klart till steroidpaketet Hans Lundgren som åkte till Hollywood och av alla anglosaxiska namn som finns valde namnet Dolph som inte finns (jfr Yngwie).

Tops associerar man till en bomullspinne som man stoppar i örat eller urinröret.

Om man vill kan man argumentera för att det finns en tredje anledning att namnet är roligt: för att det sammanlagt är Dolf Tops. Men då är vi inne på akademiska hårklyverier.

Tillsammans med främst Ola Norén, Valle Westesson och Jesper Rönndahl gjorde jag åren 03-06 ett program i P3 som hette Hej domstol! Det var ibland roligt, ibland halvseriöst, ofta tramsigt, emellanåt dåligt. Det i särklass vanligaste vi gjorde oss lustiga över var folks namn.

Förre VD:n på Shell heter Birger Baisgård. Ungerns vice premiärminister heter Peter Kiss. En känd malmöfotograf heter Pierre Mens. Allt är sant, och humorn är uppenbar.

Men det måste inte vara grovt, burleskt, folkligt och mustigt för att vara roligt. Ett namn kan låta roligt för att det bara nästan låter som ett namn. En bokstav kan förvandla det från ett helt vanligt namn till ett lite lustigt nästan-namn (Leni Björklund och Nalin Pekgul i såssarna borde ju egentligen heta Lena och Malin – nu heter dom ju som vandrande tryckfel).

Det roligaste namnet som finns är antagligen Oddvar Bull Tuhus. Så heter en norsk regissör som också är Åse Klevelands man. Det är antagligen helt ordinärt och slätstruket i Norge, men för ett svenskt öra låter det prilligt. Inget av dom tre namnen låter ju som ett namn (Oddvar? Bull? Tuhus?!?), och inte fan blir det bättre av att du trycker ihop dom. Oddvar. Bull. Tuhus. Inte. Helt. Vettigt.

Jesper gjorde en gång en ringning till Oddvar Bull Tuhus. Jag skrattade så jag grät när jag hörde den. Det var nog det närmaste en kosmisk, utomkroppslig upplevelse jag haft. Samtalet var så… konstigt. Jesper ringde upp enbart för att få Oddvar Bull Tuhus att bekräfta att han heter Oddvar Bull Tuhus.

Jesper inledde alltså med att fråga ”Är detta Oddvar?”
Oddvar svarade – naturligtvis – ”ja”.
Jesper: ”Oddvar Bull?”
Oddvar: ”Ja?”
Jesper: ”Oddvar Bull Tuhus?”
Oddvar (nu något irriterat): ”JA?”
Jesper: ”Okej”.

Så lät ringningen i radio. För varje bekräftande, lade Jesper på en stor talkör som upprepade respektive namn plus en fanfar. Det blev ett ganska roligt inslag. Roligt på det konstiga viset snarare än det finurliga.

Men det där kosmiska, utomjordiska skrattet kom av råmaterialet. Lyssnade man vidare på det ursprungliga samtalet, märkte man att Oddvar inte var nöjd bara för att Jesper var nöjd. Vad Jesper i sin iver över att få prata med en man med namnet Oddvar Bull Tuhus inte riktigt räknat med, var att Oddvar Bull Tuhus skulle kontra med en motfråga: vad var det du ville eftersom du ringde mej?

Det är knepigt, även för en slagfärdig människa som Rönndahl, att improvisera ihop en anledning att ringa Oddvar Bull Tuhus när det enda man vet om Oddvar Bull Tuhus är att han heter Oddvar Bull Tuhus.

Jesper stammade fram nånting om att Oddvar Bull Tuhus film Blücher var en kultrulle i Sverige. Okej, tänkte väl rimligen Oddvar (Bull Tuhus), vad vill du då veta om den? Öööh, svarade ju då Rönndahl, som bara uppfattat titeln på IMDb och inte visste ett piss om den. Oddvar Bull (Tuhus alltså) la på luren något vredgat.

Jesper klippte ihop inslaget och styrde sen mot nya djärva mål och nya oförskämda uppringningar.

Döm därför om hans förvåning när vi, på Olas initiativ (ja, jag skyller ifrån mej), sände ut det oredigerade råmaterialet. Faktum är att, hur roligt det redigerade materialet än var, så kunde ingenting överträffa dom ”öööhhh” som Jesper la fram när Oddvar (Bull Tuhus) kom med motfrågor.

Stor komik.

Vi skämtade mycket om balter i det där programmet. Varje vecka utnämnde vi Veckans balt. Skämtet gick oftast bara ut på att vi sa deras namn så många gånger som möjligt. Baltiska namn är per definition roliga: Enn Kokk. Ilmar Laaban. Anu Us. Peep Aru. Pär Nuder. Ants Nuder (Pärs pappa).

Allra lustigast namn hade Ollon Koldjerv, en stackars lirare som åkte över till Sverige med fyllefärjan så fort Estland kom med i EU och som genast höggs av en Ekot-reporter på kajen, som sen hängde ut hans namn i Ekot så att ett gäng hjärtlösa tramsare på P3 fick tillfälle att säja det många, många gånger.

Om någon missade det hette han alltså Ollon i förnamn.

Apropå Ekot är det också tjockt med människor med lustiga namn. Ekoarbetare har oftast lustiga namn för att dom kommer från övre medelklassen. Där ligger man mycket med tyskar och fransoser hit och dit på ett tvångsneurotiskt övre medelklassvis, vilket leder till att folk heter Heinz Wennin och Angela Wiese och Alice (uttalas Alís) Petrén och Fredrik Furtenbach och – klassikern – Folke Waxin.

Dessutom skäms man inte för såna smeknamn som barn i lägre socialgrupper blir skinheads för att slippa bli kallade – tvärtom lanserar man sej gladeligen som Kidde Johansson också i riksmedierna.

(Jag vill, i den händelse nån verkligen skulle läsa det här, understryka att jag så klart inte vet om Wennins, Wieses, Petréns, Furtenbachs och Waxins föräldrar är från övre medelklassen eller om dom över huvud taget har legat med varandra. Det enda jag säjer är att det skulle kunna vara så. )

* dvs. Dolf

Föregående

Exklusiv förhandstitt på Hej rymden!

Nästa

Fler tossiga namn.

11 kommentarer

 1. Mårten

  Jag har träffat Anu Us.

  Har du tänk på att om Dolf Tops bildade ett dansband skulle det heta Dolph Topz?

  • Claes Johansson

   Kalle Lind, vet du vad?!
   På mitt kylskåp mellan åren ca 2000-2010 hade jag ett litet tidningsurklipp med Dolf!
   Bilden (ca fem gånger tre cm) visar hur Herr Tops, iförd kortärmad sommarskjorta å kakifärgade shorts, väldigt avslappnat står lutad mot sin lilla bil med bara himlen som bakgrund å solen i ansiktet. Under texten stod det: ”Dolf Tops fick plåten in i bilen”.

   Den här lilla bilden följde med mig under ganska många år när jag flackade runt bland olika lägenheter i södra Sverige. Min enda fasta punkt i en orolig vardag. Tyvärr är den borta nu…

   Det var bara det jag ville säga.

   Claes J.

 2. Mårten

  Jag har träffat Anu Us.

  Har du tänk på att om Dolf Tops bildade ett dansband skulle det heta Dolph Topz?

 3. Ordbändaren

  Herregud det här inlägget har legat ute sedan aug 07 och ingen, inte ens du själv i efterhand, har uppmärksammat att det första roliga namnet i inlägget baklänges blir SPOT(T) FLOD! Det är ju för faen roligare än originalet!

 4. John Eje Thelin

  När vi var i Estland stundade nån sorts val, vilket gjorde att de felsta reklamskyltar i Tallin hade långa listor med kandidatnamn, förmodligen på grund av någon lag som kräver det. Det namn som fortfarande sitter kvar är Ignar Fjuk. Personligen tycker jag inte att det blir bättre än så.

 5. Anonymous

  Är inte Balle ett ganska vanligt efternamn i Danmark? Minns en sändning från Vasaloppet för ett antal år sedan. Som vanligt visade man ett antal motionsåkare som passerade, vars namn visades i rutan och kommenterades (”Och här har vi startnummer 7153, Erik Ohlsson från Göteborg, som åker sitt sjunde Vasalopp”). Helt plötsligt får man se att en kille med namnet Erik Balle passerar, och kommentatorn blir helt ställd! ”Jaha, här har vi startnummer 8157…Erik…” Tystnad. ”från Danmark…”!

  /Micke

 6. Heliokles

  Det här inlägget sammanfattar på ett föredömligt sätt varför jag aldrig lyssnar på P3.

 7. Kalle Lind

  Heliokles: för att du är lite för fin för trams?

 8. bobby d

  Randi Mossige Norheim!

 9. Anonymous

  Herregud. Jag sitter på en föreläsning med Dolf Tops just nu och har svårt att kväva skratten…

 10. Anna

  Dolph är alls icke ett påhittat namn! När Hans Lundgren nödgades byta namn för att tona ner sin svenskhet, bytte han till sin farfars namn, vilket alltså var Dolf, som på amerikanskt vis genast blev Dolph.

  /Trivia-dronningen

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén