Om Kalle Lind och andra gubbar

En hatkampanj som aldrig blir inaktuell.


1973 startar Hasse Alfredson en ”privat hatkampanj” mot SJ i Dagens Nyheter. I åtta krönikor förklarar han pedagogiskt varför SJ är ett vanskött företag med otrevlig personal, erbarmlig service, skyhöga priser och människofientlig policy.

Han berättar om hur det är billigare att åka via Danmark om man ska mellan Malmö och Helsingborg (inklusive smörrebröd!), om hur ett SJ-biträde misstänker hela familjen Alfredson (fem pers) för att ha suttit och tjyvåkt på muggen när han vill ha pengar för en outnyttjad biljett och listar vilka som tjänar på SJ:s icke-service (åkarna, bussbolagen, Volvo, Michelin, Skanska, ”gipskorsettskulptörerna och protesfabrikanterna”).

Mycket som Hasseåtage skrev på sjuttiotalet har blivit inaktuellt: knappt Ola Ullsten minns Ola Ullsten och alla är numera överens om att radioaktiv strålning inte är det minsta farlig om det inte är i öststaterna.

De åtta SJ-krönikorna är däremot lika kusligt angelägna idag som för 36 år sen. Visserligen har alla exempel bytts ut, men SJ hittar metodiskt på nya skäl att hata dem, förakta dem och ta bilen istället.

Då hette generaldirektören Lars Peterson. Nu heter styrelseordföranden Ulf Adelsohn. Honom fick samme Alfredson en gång i uppdrag att beskriva med tre ord: ”Håret växer inåt”.

Jag känner mej aldrig så stofil som när jag gnäller på dessa rälsens desperados. Visserligen aktar jag mej för att säja ”det var bättre förr” – det var det ju inte 1973 åtminstone – men jag sällar mej ju andligen till farbröderna i Motormännen.

(Dessbättre sällar jag mig också till festliga pajsare som Alfredson och Kristoffer Appelquist.)

Men det går inte att komma ifrån. Jag har aldrig haft med SJ att göra utan att känna mig själsligen straffknullad. På femte försöket lyckas deras satans biljettbeställningsfunktion fungera – då har jag hamnat på plats 38 i telefonkön två gånger och bägge gångerna blivit bortkopplad – och allt för att få äran att sitta och skaka och idissla norra Europas torraste baguetter köpta för tyska tjugotalspriser.

En gång skrev jag en SJ-dikt för radion. Jag minns bara en strof:

Jag behöver ingen partner när jag idkar S&M
Jag slår bara 0771- 757575

Vi måste göra nåt åt det här. Vi måste bygga ett nytt samhälle. Vi måste visa varje beslutsfattare på SJ-kolossen vilken tunnel hans räls bör föras in i. Vi måste slå sönder varje slentrianmässig attityd från tiden när staten hade monopol på allt och medborgarna skulle vara tacksamma för att det gick några tåg över huvud taget. Vi måste kräva att bli behandlade som människor.

Ner med SJ:s nuvarande organisation! (Hasse Alfredson, 1973).

Föregående

Interiörer från ett skäggigt hem.

Nästa

Socker, grädde, nötter och mandelflarn.

12 kommentarer

 1. Anonymous

  Betnér är märklig.
  Han spelar in mannen-på-gatan ilskna tidningsinsändare med video och det kallas stand up.

 2. dr. No

  Vilken fantastisk dikt!
  Leta reda på resten kvickt!

 3. Henrik

  Hahaha! Det är många med dig som hatar SJ, idioter, fy fan.

  Du måste kolla in: – http://www.listsidan.se – Där vi bl.a listar kända idioter!

  MVH/ LS

 4. J-h:n

  Jag måste medge att jag är litet besviken över att du stavar "Hasseåtage". Hasse och Tage själva avskydde den stavningen. De var två separata personer.

 5. Kalle Lind

  J-h:n: "avskydde" tror jag är ett starkt ord. Det där blev väl ett varumärke, frivilligt eller ej.

 6. J-h:n

  Okej, "tyckte hjärtligt illa om".

 7. petter

  Under rubriken "Kalle Lind ges möjlighet att klaga på SJ och gotta sig i roliga namn samtidigt" erbjuder jag följande länk: http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/kalmartag-fyra-timmar-forsenat%281526370%29.gm

  Resenären Yael Tågerud måste vara påhittad, måste måste måste.

 8. Anna

  Bravo! Fly mig en kullersten.

 9. David

  Kaffe och en helt okej macka för 40 spänn tycker jag är rimligt.

  Internetbokningen funkar fint och biljetten levereras som ett SMS.

  Åkte SJ senast idag. Tåget kom fram i tid och liggvagnen var kanske inte bekväm, men fräsch och höll måttet.

  SJ får precis som SL ta en jäkla massa skit, men mina fyra senaste tågresor har gått som på räls…

 10. byggmaglevisverige

  Du borde gilla magnettåg. Magnettågsbanan i Shanghai har en punktlighet på 99.989%. Inget behov av friktion, inga ledningar att köra ner, inga lokförare som strejkar. Dessutom går det så fort, hela Sverige under Stockholm på under 1,5 timme, att du slipper köpa torra mackor. Konstruerat av tyskar med hårväxt i ansiktet.

  Läs mer på http://byggmaglev.se

 11. Jan M

  om SJ ändå hadde vettiga priser Ånge, Stockholm för 800:- tycker jag är svindyrt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén