Om Kalle Lind och andra gubbar

Harry varu me nån gång?

Harry Franzén tillhör samma gäng som Bert Karlsson i Skara, Big Bengt som byggde High Chaparall, Carl P Herslow som initierade Skånepartiet och ytterligare ett gäng rättshaveristiska affärsidkare som gillar vitsar om enfaldiga kärringar och ogillar folk som bryter på icke-svenska språk. En sorts blandning av megalomana imperiebyggare i krimskramsbranschen och klassiska insändarkverulanter.

Han kallas ”Frasse” av sina – påfallande många – vänner. Vi andra kallar honom det invektiv som för tillfället dyker upp i huvet.

Han är ICA-handlare i en by som heter Röstånga och bland annat är känd för att ha hyst Sveriges första sommarland, ett ”Dinoland” med kanske femton skumplastdinosaurier målade i spygrönt samt en marknad där man kan köpa exakta AK4-kopior till små barn.

Han blev rikskänd för att sälja vin i sin ICA-butik (en smutshärd till butiksparodi som bl.a. säljer Thailand-linnen och grått kött). Det renderade honom att medverka i Carl Hamiltons gamla rollspelsprogram Dilemma, där politiker och makthavare fick leka vad dom skulle göra om Sverige t.ex. drabbas av terrorism. Jag såg inte programmet, men gissar att Franzéns svar på alla frågor var: sälja sprit på gatorna och köra ut invandrarna.

För det är lösningen på allt, både för honom och hans kumpaner. Har åldringarna ingen mat? Kör ut invandrarna! Har du en spricka på tunntarmen? Kör ut invandrarna! Har ett gäng brats kört över en iransk korvgubbe med pappas Lexus? Kör ut invandrarna!

Efter att alltså ha krängt fulvin och blivit riksuppmärksammad, har han försökt upprepa succén genom att sälja nikotintuggummin i sin butik. Det var dock inte lika spektakulärt och gav bara en insida i kulturtidskriften Aftonbladet.

För oss som bott inom några mils radie från Franzén var han naturligtvis bekant innan han fick sina femton sekunder i riksmedia. Som ordförande i Centrumdemokraterna har han drivit hjärtefrågor om fri fart på motorvägarna och vatten och bröd åt snattare (det står så i deras partiprogram!) sen sjuttiotalet.

Men få har påpekat hans indirekta roll i filmhistorien. 1970 spelade Hasse Alfredson, Tage Danielsson och pianisten Gunnar Svensson 88-öresrevyn i Skåne. Hasse och Tage tog då in på gästgivargården i Röstånga, där dom bl.a. en gång satt och skrev sin första film Svenska Bilder.

De söktes då upp av Harry Franzén, redan då nåt slags självutnämnd ambassadör för trakten, som ville ha dom med på en guldgrej. Kunde dom riksbekanta humoristerna månne tänka sej att skriva några positiva rader i en broschyr? Franzén höll nämligen på att projektera för ett Turistparadis: Dennisland!

I den natursköna Nackarpsdalen ville han och hans tyska mecenater slänga upp lite betongstatyer av seriefiguren Dennis och sen låta ungar köra ler-gocart och äta picknick i regn och sånt som ungar gillar.

Det är så knäppt att man inser att det måste ha varit på riktigt. Dennis? Alltså Dennis the Menace, busungen som brukar slåss med farbrorn som ibland heter Wilson och ibland Nilsson beroende på om översättaren varit bakfull eller inte. Varför just Dennis? Har han nånsin varit så het? Skulle dom fylla ett naturreservat med avgjutningar av honom? I betong?

Hasseåtage avböjde det heta erbjudandet.

De åkte istället hem till Stockholm och skrev filmen Äppelkriget om hur tyska businessmen samarbetar med korrupta lokalpolitiker om att lusa ner naturen med turistanpassat skräp.

Föregående

Inte för att jag vill skryta …

Nästa

En man med en skägg tar en flukt på…

11 kommentarer

 1. Rikard

  Vilka sköna gubbar ni har i Skåne! Harry är ju allmänt känd som ett riskpucko av rang och att han är centrumdemokrat är ju knappast förvånande. Precis som du skriver verkar han vara påfallande lik Bert Karlsson som numer reducerats till en lallande jury-pajas och de flesta har glömt bort hans haveri i politiken som slutade med 10 miljoner partibidrag rakt ned i nynassarnas fickor.

  Vad beror det på att det verkar vara så rättshaverist- och ”original”-tätt i Skåne? Har du någon teori? Tänker då även på John-Olle, den gamle center-partisten som blev riksbekant med sina rasistiska idéer och tidigare nämnde Rikky Brusch är ju även han lite i samma gäng.

 2. Rikard

  Vilka sköna gubbar ni har i Skåne! Harry är ju allmänt känd som ett riskpucko av rang och att han är centrumdemokrat är ju knappast förvånande. Precis som du skriver verkar han vara påfallande lik Bert Karlsson som numer reducerats till en lallande jury-pajas och de flesta har glömt bort hans haveri i politiken som slutade med 10 miljoner partibidrag rakt ned i nynassarnas fickor.

  Vad beror det på att det verkar vara så rättshaverist- och ”original”-tätt i Skåne? Har du någon teori? Tänker då även på John-Olle, den gamle center-partisten som blev riksbekant med sina rasistiska idéer och tidigare nämnde Rikky Brusch är ju även han lite i samma gäng.

 3. Nonsensakuten

  Det var intressant. Jag visste inte att det var Franzén som stått modell för den galne handlaren i Äppelkriget. Cool.

 4. Isa

  Vadå Dennis är väll stor, han är ju på hotdog paketen!

 5. Anders E

  Jag undrar om inte serietidningen Dennis sålde rätt bra i Sverige på sextiotalet. Men tillräckligt för att motivera en hel nöjespark? Njae, knappast.

  I Monterey, Kalifornien, finns förresten en Dennis-lekpark:

  http://www.thewarfields.com/DennisTheMenace.htm

  http://members.aol.com/toylandmry/kids.htm

 6. Kalle Lind

  Rikard: jag har ju mest koll på södern, men Skara-Bert är ju från Skara, Big Bengt är smålänning, Ge-Kå är väl typ hallänning (Ullared) och så finns det nog en hel hoper av dom i Borås.

  Men missnöjespartier har en särskild grogrund i Skåne, det konstaterade Anna-Lena Lodenius i en artikel i Ordfront för ganska många år sen och det har jag ganska många teorier om varför. Dom tänkte jag dock suga lite på, eftersom jag har större planer för dom än en sketen bloggkommentar.

  Nonsensakuten: vill säja att Dennisland inte var den enda triggern till Äppelkriget och Deutschneyland. Under samma tid planerade man också för att göra Ven till kasinoö och hela jämrans Österlen till ett äventyrsland. Intressant om så hade blivit fallet. Då hade det varit Bert K och inte Hobert som hängt vid Himlahav om somrarna.

 7. Medelklassman

  Din blogg är en aldrig sinande källa av (för mig ny) kunskap. Det känns oerhört fräscht.

  Tack för denna kulturgärning!

  Observera att jag inte är ett dugg ironisk utan uppriktigt ärlig.

 8. Valier

  Shit, jag skulle just skriva att du snott Dennis från mig.

  Men nu när jag ser klockslaget ser det ut som om det var tvärtom, att jag läste din blogg innan jag skrev http://valier.se/2008/05/05/fmivjbvd/

  Men Dennis tycks ha dumpit ner till oss båda samma dag.
  På sanning!
  Vi har också snöat in lite på Kenta.
  Hur kan det vara på detta viset?

  Jag har ju bara ett litet skägg.

 9. Valier

  Tänk på att Harry väl också krängde opastöriserad mjölk.

  En sann rebell, men inte en som man vill att ens mamma ska dejta.

 10. Håkan

  Centerpartisten i Sjöbo hette Sven-Olle, ofta tillskojat Svin-Olle medan John-Olle Persson var tungt S-kommunalråd i Stockholm som omkom när ett inrikesflygplan störtade i Kalmar.

 11. petter

  Planet störtade i Oskarshamn. Ifall nu nån undrade… 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén