Om Kalle Lind och andra gubbar

Högerhittar del 4: Fonderna är skit.

1983 var Löntagarfondernas år. Det var då finansminister Feldt – alltså den högst ansvarige för hela löntagarfondsinförandet – skrev på en fullt synlig papperslapp vid sin riksdagsplats:

Löntagarfonder är ett jävla skit
men nu har vi baxat dem ända hit

Jag har aldrig riktigt förstått vad löntagarfonderna gick ut på. Dyra bilar i början av åttitalet hade bumperstickern ”Löntagarfonder är socialism”, vilket tydligen var argument nog eftersom påståendet följdes av ett moderat-M. Jag gissar att Rudolf Meidner och de andra sossegubbarna som utvecklade systemet inte riktigt sa emot. Jag menar, det var väl själva poängen att det skulle vara.

Tydligen var folk när det begav sej hett engagerade i löntagarfondernas vara och icke-vara – åtminstone om man definierar ”folk” som kverulantiska skivbolagsdirektörer och gamla schlagerrävar.

Billy Butt skrev melodin och Pontus Platin sjöng in den: ”Fonderna är skit”. Det blev en singel som jag tyvärr aldrig har sett omslaget på. B-sidan heter ”Löntagarfonder hustle” och är en instrumental. Jag gissar att den pumpades på maxvolym när SAF var ute och 4:e oktober-demonstrerade.

Texten skrevs av en Lars Nordlander, mest känd för Monica Z:s ”Krama mig och dansa” (sjätte plats i schlager-SM 1972).

Melodin är catchy, kompet syntbaserat och budskapet tydligt:

I fonders dunkel
Skimrar en diktares ton
En vän av versen
Fixar oss rim och reson

Ord som bedömer
Vårt nationella problem
Och det man gömmer
Där bakom fondernas sken

Nu börjar man förstå
Vad de har hittat på
Vad de baxat hit
En liten rikspoet
Har röjt sin hemlighet
Fonderna är skit

Så har en sann profet
Fått spegla vad han vet
På sin lilla pappersbit

På det hela taget en discostänkare som bevisar att satir inte måste vara vänster. Eller rolig.

Föregående

Hej Hasse hej.

Nästa

Butts and ifs.

6 kommentarer

 1. Staffan

  Löntagarfonder gick ut på att facket ville ha ägarmakt (inte bara medinflytande a la MBL) över industrin, och att de fick sossarna att driva genom detta. Det funkade så att företagen betalade en extra ”vinstskatt”, vilken gick till de 5 löntagarfonderna som använde dessa pengar till att köpa aktier, fast inte mer än 8% av ett enskilt företag (per fond).

 2. Mårten

  Hur såg Pontus Platins artistkarriär ut efter (eller för den delen före) denna milstolpe?

 3. Anonymous

  Och varje jul blir folk lika förvånade när man upplyser dem om att deras favoritjulsång i det mer högstämda facket – Julen är här – är komponerad av Billy Butt. Kolla här hur han själv helt ödmjukt skriver om låten: http://sourze.com/En_julh%c3%a4lsning_med_en_bekant_melodi_10667185.asp

 4. Axel

  Hejsan! Letade efter en mail till dig utan resultat, så jag tar min fråga här i stället!

  Jag undrar ifall du skrivit någon text om Ralph Lundsten någongång? Han verkar vara en löjligt intressant gubbe.

 5. Anonymous

  Löntagarfonder = Hugo Chavez light

  /Paul W

 6. Miram

  Grundtanken med löntagarfonderna var att fackförbunden på sikt skulle få aktiemajoritet och därigenom överta makten i alla svenska börsnoterade företag.

  Det var först efter massiva protester och de största demonstrationerna i Sveriges historia (möjligtvis med undantag av bondetåget 1914) som (S) var tvungna att backa. Ett nytt förslag till löntagarfonder skrevs med fokus på kapitalbildning. Fonderna skulle få äga högst 40% av aktiekaptialet (fem fonder med högst 8% av aktiekapitalet).

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén