Om Kalle Lind och andra gubbar

Homo superior.

Jag har egentligen aldrig varit inne på superhjältar (jag har liksom tyckt att det har varit för … nördigt). Men min son och mina bröder gillar dem och uppdaterar mej ständigt.

Det här är antagligen yesterday´s news för de högt ärade läsarna, och gissningsvis har skräpkultursnestorerna bakom Kapten Stofil kommenterat det nånstans, men jag nämner det ändå: det finns en bögkryptonit!

Det vill säga att jämte den gröna kryptoniten (som försvagar och dödar kryptonier med superkrafter, gör tvärtomsupermannen Bizarro stark och ger cancer till människor), den röda kryptoniten (som bl.a. gör Superman apatisk men också självupptagen och kåt), den gyllene kryptoniten (som bl.a. får Superman att åldras), den blå kryptoniten (som är Bizarros bakåframvända version av grön kryptonit), den svarta kryptoniten (som får kryptonier att delas i två personligheter), den vita kryptoniten (som dödar växter), den orange kryptoniten (som ger tjugofyratimmarssuperkrafter till alla som utsätts för den utom människor), den lågsamma kryptoniten (som funkar som grön kryptonit fast på jordlingar) och magisk kryptonit (som har hallucinogena effekter) finns – den rosa kryptoniten.

Som helt sonika får Superman intresserad av heminredning och mode.

Föregående

Hippie ay och hippie ey.

Nästa

Proggiga barnböcker del 37: LEK – en bildberättelse om några barns upplevelser och skapande verksamhet.

9 kommentarer

 1. Pidde

  Så gamle dr Wertham hade alltså rätt om de här trikåklädda muskelpaketen?

 2. Dvärghundspossen

  Som serienörd måste jag ju göra ytterligare ett påpekande om röd kryptonit. I dom gamla hederliga pre-crisis-serierna jag växte upp med var grejen med röd kryptonit att den kunde ha VILKEN effekt SOM HELST på Stålis. En riktig guldgruva för manusförfattarna alltså. 😉

 3. jlindengren

  Ja, fast om Wertham hade rätt och stålmannen är gay redan från början så borde han väl bli straight av rosa kryptonit?

 4. Jimmy Wallin

  Tycker att jag annars har lite FÖR bra koll på Stålis men det här var nytt för mig. Rubriken på inlägget fick mig dock att tro att det skulle handla om X-men.

 5. stubb-brytar´n

  Vill inte vara en partycrasher, men visst är detta en modern stålmannenteckning? Det kanske är någon form av specialtecknad skämtruta? Hittade den på "superdickery" som specialiserat sig på att plocka skumma, gärna homoerotiska grejer ur gamla superman-serier från 50 och 60-tal, men ser ingen referens till varifrån den kommer.

 6. Kalle Lind

  den ystre: den är hämtad från ett nummer av supergirl från 2003 så det är liksom ingen parodi. däremot finns det väl en och annan skämtare också i DC-byggnaden.

 7. Jonas

  Vågar man hoppas att rubriken är en referens till Pete Shelleys låt "Homosapien"? En låt som för övrigt blev bannlyst av BBC och som hade en video som får nyproducerade lägenheter att se färgsprakande ut.

 8. Urban

  Hm… de har tydligen möblerat om. Jag minns någorlunda tydligt hur det där sammanfattades i en frågespalt i en begagnad tidning som kan ha varit utgiven på sjuttiotalet.

  Grön Kryptonit – dödlig för kryptonier. (På den tiden var den ofarlig för människor)
  Röd – gör konstiga grejer. Fritt fram för manusförfattarens fantasi.
  Guld – berövar en kryptonier dennes övermänskliga krafter. Permanent. (Kom naturligt nog inte att användas vidare mycket.)
  Vit – dödar växter och mikroorganismer (och kan alltså användas medicinskt)
  Blå – dödar bizarroider.

  Skärt fanns inte på den tiden men så var världen inte lika queer då heller. Även om det väl låter måttligt queer med rosa kryptonit.

  U.J.

 9. Rävjägarn

  Heminredning och mode? Borde han inte bli intresserad av muskelmän och hot rods? http://www.youtube.com/watch?v=9gDFE9JUT7A

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén