Om Kalle Lind och andra gubbar

Kaj på flicka.

Säg mig ditt förnamn och jag ska säga vilken samhällsklass dina föräldrar tillhörde. Ungefär. I Sverige är det nog något svårare än i exempelvis Storbritannien, men heter du Carl-Johan är dina föräldrar ytterst sällan kringresande försäljare av mirakeltrasor och heter du Glenn är chansen att du spelade i IFK Göteborgs A-lag i början av åttiotalet påfallande stor.

Och är du sjuttiotalist och inflyttad lantis som smält ihop och blivit ett med Stockholms medievärld så finns det mycket som tyder på att du heter Fredrik (Virtanen/Strage/Wikingsson).

På samma vis signalerar flicknamnet Kaj/Caj/Cay att du tillhör Stockholms Övre Kulturmedelklass. Och det är ett faktum som sträcker sig över några decennier.

Den kanske mest urtypiska familjen i genren är af Klintbergarna: Bengt (f 1938) blev först Fluxus-poet och sen folklivsforskare, Gunila (f 1941) textilformgivare med efternamnet Axén och Manne (f 1945) clown.

Som om inte den trojkan var spektakulär nog berättar Bengt af Klintberg i sin bok Glitterspray att han dessutom har en syster som heter Caj Tesch och är barnpedagog.

Och är af Klintbergarna typiska för Den Bohemiska Adeln så representerar väl Myrdalarna Den Socialdemokratiska Adeln. Gunnar och Alva gjorde varsin hyfsad karriär (var sitt Nobelpris, ministerposter, ambassadörstjänster, grundare av hela det funkis-socialdemokratiska trettiotalsidealet) och fick tre barn. Ett hette Jan och hatade dem. Ett hette Sissela och gifte sig Bok. Och ett hette Kaj och var en flicka. I efternamn hette hon för övrigt Fölster, liksom hennes son Stefan som blev ekonom hos Svenskt Näringsliv och rimligen familjens svartaste får.

Kaj Beckman föddes 1913. Hon målade bland annat barnböcker; dem om Måns, Mari och en tant som de av oklar anledning bor hos är de mest kända. Utan att riktigt ha rett ut hela genealogin förutsätter jag att Kaj Beckman är släkt med

 • Per Beckman (barnboksförfattare som hon gav ut böcker ihop med),
 • Anders Beckman (grundare av designskolan Beckmans),
 • en annan Anders Beckman (skådespelare, bland annat i Upp till kamp! och Call girl),
 • Staffan Beckman (en gång Palestinavänster och SR-profil),
 • Vanna Beckman (en gång Palestinavänster, sedermera vetenskapsjournalist),
 • Erik Beckman (poet),
 • Åsa Beckman (kritiker på DN),
 • Eva Beckman (numera kulturchef på SVT, enligt ett orimligt antal Flashback-inlägg ”lång”),
 • Mikael Beckman (fotograf och pornograf under namnet Mike Beck, eventuellt är det två – eller flera! – olika).

Och så finns då Cay Bond, född så sent som 1943, och med en sån där härligt flashig karriär som ”trendanalytiker” och ”agent för Promostyl trendibyrå” (enligt Wikipedia). Tidigare svägerska till teveprofilen Karin Falck, numera gift med en Dramatenregissör.

2013 fanns det 28 kvinnor i Sverige med namnet Kaj. Låt oss gissa att samtliga intresserar sig för barnkultur och textilier samt har familjemedlemmar med stort inflytande inom public service.

Föregående

Längsta titeln.

Nästa

Tid för Ted.

9 kommentarer

 1. Rikard

  Din kollega Kringlan har ju för övrigt diktat lite om Cay Bond: http://t.sr.se/1eWDG1n

 2. Urban

  Roligt att läsa om Kaj Beckman som jag och min tvååring tycker mycket om.

  Helt oklart varför de bor hos Matti är det faktiskt inte. Det finns en uppföljare som heter ”Matti, Måns och Mari” som är mindre illustrerad och mer ämnad att få igång samtal med barnen om död och alkoholism och sådant. (Jag tycker f ö att den är rätt bra även om jag ännu inte riktigt haft anledning att läsa den för dotten.) Där framgår i ett kapitel att Matti är en gammal vän till Måns och Maris föräldrar och tagit hand om dem sedan föräldrarna skildes och av olika skäl inte kunde ha dem hos sig. Inte vidare vanligt antar jag men dock en bakgrundshistoria.
  Man får även veta hur Matti försörjer sig. Det är ganska sjuttiotalsaktigt men jag säger det inte utan låter det ligga och mala hos dig tills du haft möjlighet att beställa fram den….

  Erik, Åsa och Eva Beckman är ju åtminstone nära släkt så det räcker ju med att hon är släkt med en av dem för att de andra ska hänga med. öh…
  U.J.

 3. Du är alltså vår tids största litterära gräjtness. Det är inte bara ditt språk som imponerar mig av stolen, utan också allt ditt jäkla bakgrundsmaterial. Herregud, själv är jag bara stolt över att jag överhuvudtaget….typ vet vem Börje Ahlstedt är. Att människan sedan haft en underbar anekdot om en hora i Moskva är bara så överkurs. *starcrush*

  • kulturarbete

   Zelda: det var väldigt vänligt skrivet. Jag tackar.

 4. Holger

  Här kommer en till inte helt okänd kaj: Filippa Désirée Amanda Cay Reinfeld

  • kulturarbete

   Tack! På nåt vis bekräftar det min tes, även om den Cay sänker snittet för kulturintresse avsevärt.

 5. Jonas

  Kai Gullmar. Att det är en pseudonym gör banne mig inte saken sämre. Snarare bättre.

 6. Kaj Fölster

  Vill bara påpeka att jag av mina föräldrar blev uppkallad efter den duktiga stridbara journalisten KAJ ANDERSSON.
  Dumma tyckanden utan kunskap är inte särskilt upplysande!

  • kulturarbete

   Jag håller med om att dumma tyckande utan kunskap inte är särskilt upplysande. Nu vet jag inte om det här var tyckande, däremot vet jag med bestämdhet att avsikten inte var att upplysa. Det var ett försök till skämt. Jag har dock all respekt om det inte framstår så för alla. Jag tackar för upplysningen om Kaj Andersson och ber om ursäkt för mitt försök till humor. Allt gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén