Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 4: Simon & Garfunkel.

I en scen i Cameron Crowes lysande Almost famous (43:e bästa filmen nånsin) förklarar mamman till den överbeskyddade huvudpersonen kopplingarna mellan rock och droger. Av alla tänkbara hedonistisk-dekadenta plattor hon skulle kunna plocka fram ur den popfrälsta dotterns samling väljer hon Simon & Garfunkels Bookends. Hon pekar på snälle Arts och rare Pauls ögon och väser: ”Drugs!”

Det var ett skämt för Cameron Crowe. Art och Paul var inte riktigt de som kastade snus i taket på högstadiet. För Ann Ekeberg – Sveriges svar på Tipper Gore, dessbättre utan nåt som helst inflytande – är skämtet långt borta. I sin iver att avfärda allt kulturellt som hon inte förstår, hugger hon i boken För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomskulturen (1991) också huvudena av mjukrockens fanbärare.

En närläsning av ”Bridge over troubled water” visar sig nämligen vara rena rama knarkpropaganden:

Verserna sjungs i två stämmor, vilket kan betyda, att det är två inblandade på trippen – lyssnaren och knarklangaren. […]

Läsaren kanske tycker det låter absurt, men låt oss uttyda ’I’, som droglangaren, för det är först med den uttydningen, som hela skivan blir tydlig fullt ut. […]

Det är dock en lång vers mellan vers två och tre – ungefär så lång som det tar att preparera och injicera en heroinspruta. I sista versen har drogen börjat verka. […]

Han (=I, droglangaren) lovar att finnas där, när trippen är över, med nya droger för att stilla abstinensbesvärens upprörda vatten.

Tycker ni att Ann Ekebergs texter innehåller anglicismer så beror det antagligen på att hon översatt sina åsikter från amerikanska propagandaskrifter. Tycker ni att det hon skriver bitvis är vansinnigt så har det nog också sina orsaker.

(Och som vanligt: vill ni ta del av Ekebergs riktigt märkliga utsagor gör ni bäst i att införskaffa Människor som gått till överdrift.)

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 3: The Beatles.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 5: elaka känslor.

15 kommentarer

 1. Thomas

  Ja jisses vilka tossiga människor det finns. Tack och lov.
  Bookends är ett mästerverk och absolut Simon and Garfunkels bästa.

 2. petter

  Jag önskar mig en webdebatt mellan Kalle Lind och Ekeberg. Bjud genast in, Kalle! 🙂 Eller tipsa morgonsofforna!

 3. bobbyseagal

  Jag vill så oerhört gärna beställa Ekebergs bok, men jag är för ung för att förstå hur man gör med postgiro. Måste man gå in på ett sånt bankkontor och fylla i sin adress på nån blankett eller hur funkar det?

 4. Mårten

  Långsöktheten i Ann Ekebergs resonemang är hänförande.

  Är det eftersom argumenten är översatta från amerikanska knasböcker som de verkar så inaktuella? "Ungdomar" lyssnade väl knsppast på Beatles och Simon & Garfunkel 1991. Det var väl snarare deras föräldrar som gjorde det.

 5. Anonymous

  Det är mycket A.J. Weberman över hennes resonemang, fascinerande…

 6. Arrug Slahmag

  Kalle Lind, har du nån gång tänkt ta upp George Johanssons science-fiction böcker i Universums Öde serien?

  De flesta av dem gavs ut igen förutom Planetjakten från 1980.

  Proggig sci-fi är en rätt udda genre.

 7. Anonymous

  Fniss, har för mig att hon också var efter Pink Floyd – The Wall, utifrån att låten uppmuntrade ungdomarna att skippa skolan med refrängen (kallade hon den mantrat eller var det underförstått?) 'We don't need no education'. Tror aldrig att hon lyssnat på låtar efter annat som kan uppröra en kristen välmenande människa och stannat vid den fruktansvärda textraden. Vadå lyssna till slutet och sätta i rimlig kontext?
  Jo då, hon var en rolig lärare!

 8. tompa

  Själv är jag övertygad om att Harry Brandelius gick på horse

 9. Feedback66

  Men det här är ju helt sjukt! Tror hon själv på det hon skriver/översätter?

 10. Alex

  Men varför denna hang-up vid heroin? Simon & Garfunkel är ju två intellektuella killar som gillar att softa i soffan, plinka på akustisk gitarr och sjunga i stämmor. Deras drog är ju utan tvekan marijuana.

 11. dahlberg

  Du kan vara ganska säker på att Ann läser detta,jag skrev om henne på min hemsida redan på 90-talet och hon hittade dit,vilket ledde till mailkorrenspondens.
  Jag vet att hon för några år sedan åkte runt som föreläsare på högstadieskolor,måste vara nån form av självplågeri att försöka omvända dagens ungdom och få dom att se faran i datastyrd musik eller dolda budskap i reklam.

 12. Anonymous

  Jag läste Johanssons böcker och jag älskade dom! :3 Tack för påminnelsen! Men i likhet med Wernströms "De hemligas ö" såg jag bara äventyret. 😛

  För riktig brutalproggscifi så rekommenderar jag "Spindlarnas rike" – ett oavslutat mästerverk!

  http://bergodalbana.blogspot.com/2006/11/spindlarnas-rike.html
  http://smorkin.wordpress.com/2010/09/11/kvalitets-sf-fran-vanster-spindlarnas-rike/

 13. Anonymous

  Det var dotterns skiva mamman plockade fram, så det så.

 14. Charlotte

  Inte alls långsökt ju… hmm…

 15. Kerstin

  Personen som ursprungligen hittade på det där måste ju ha varit hög själv. "Ahh, shit man, I totally get it…"

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén