Om Kalle Lind och andra gubbar

Mannen bakom nittonhundratalets största svenska bokframgång.


Ivan Bratt hette en av de mest behånade svenskarna under nittonhundratalet. Läkare och liberal riksdagsman som i förra seklets begynnelse la grunden till den restriktiva alkoholpolitik som fortfarande är en del av den svenska självuppfattningen. Hans initiativ ledde till motbokens införande 1915. Han grundade vad som blev Systembolaget och Vin & Spritcentralen och såg till att de bolagen fick monopol på försäljning, import och tillverkning av jästa och destillerade drycker.

Jag tror att Ivan Bratt handlade som han gjorde av humanistiska skäl. Man kan naturligtvis fråga sej om han inte hjälpte till att urvattna begreppet ”liberal” när han införde diverse förbud och skaffade sej monopol på alkoholhantering. Men han såg ett folk sånär supa ihjäl sej och tyckte med viss rätt att det var en bedrövlig syn.

Frågan var – och är – inte enkel. En sida av mej tycker förstås att vuxna människor måste få ha rätten att sätta slipsen runt huvet och vältra sej i sin egen patetik, en annan sida inser att ganska många fruar och barn – bokstavligen – fått ta en och annan smäll för den rättens skull.

Samtidens bild av Bratt var kluven. Han var ett irritationsmoment både för de organiserade nykteristerna (som ville ha ett totalförbud) och de oorganiserade alkoholisterna (som ville fortsätta hälla i sej). Ganska många tyckte nog att något behövde göras, men tyckte kanske inte att en rigorös byråkrati och bruket av skamstämplar var den optimala vägen.

Mest hatad blev Bratt antagligen hos landets skämtare, långt innan Helt Apropå en blötlagd skara. Revymakare gjorde sej gärna lustiga över den befängda tanken att folk inte skulle kunna hantera alkohol. Detta strax innan de själva gick bort i skrumplever.

Stockholms revykung anno tidigt 1900-tal hette Emil Norlander (mannen bakom evergreens som ”Känner du Amanda Lundbom?” och ”Haver ni sett Karlsson, han som lägger ner rör?”). I sin nyårsrevy 1914 nämnde han Bratt så många gånger att en recensent tappade räkningen. Till den punschkluckande publikens jubel, kan tänkas.

De flesta beslut Bratt var med och fattade var nog dåliga. Svenska folkets fixering vid dyngfylla minskade knappast av omyndigförklaringen, vilket i förlängningen lett till att horder av skånska målbrottshuliganer spytt ner Ströget medan danskarna bara kunnat kontra med Sanne Salomonsen. Men lik förbannat väcks en viss respekt för Bratt när jag läser om honom.

Inte minst för den furiösa ilska som väcktes mot honom och som säkert gjorde det svårt att somna ibland på Brattnatten. De som hävdar att humorn nuförtiden är så mycket råare och mer personinriktad än när farfar lekte med kottar, bör ta del av en festlig nidpsalm ur tidningen Fäderneslandet från 1915:

Så gått ett år ifrån vår tid
och kommer inte mer
Och väl var det ty lugn och frid
därom en var nu ber!

Men nittonhundrafemton var
ett riktigt uschligt år!
Europa än sitt världskrig har
och vi ha – Bratten vår!

Så låt oss be en nyårsbön
att fan må detta kriget ta
För sitt besvär han sen som lön
får Bratt … om han vill ha’n!

(Källa: Håkan Westlings Ivan Bratt – legendarisk läkare, Systemets grundare 1997.)

Föregående

När fanan blir gammal.

Nästa

Görsen?!?

11 kommentarer

 1. lotsson

  Inte riktigt korrekt. Nykteristerna var emot Bratt och Brattsystemet. När det infördes ville nykteristerna ha totalförbud mot alkohol. De såg motboken som en halvmesyr.
  På 1950-talet var den organiserade nykterhetsrörelsen FÖR avskaffandet av motboken. De trodde nämligen att kvoteringen av inköpen ledde till att folk rutinmässigt köpte ut hela ransonen och drack upp den. Om det inte fanns någon ranson skulle folk köpa mindre sprit. Trodde nykterhetsrörelsen. Jag tror att de hade fel.

 2. Kalle Lind

  lotsson: du har rätt. Jag skummade bara mitt källmaterial. Ska ändra så snart andan faller på.

 3. Elisabeth

  Någon som vet om det finns fler länder än Sverige som haft en så kallad motbok?

 4. Anonymous

  Jag gillar parallellen mellan stackars(?) Bratt och ett världskrig. Jag gillar inte gamla människor som klagar på samtiden, trots att allt var värre förr. På alla sätt och vis. Bakåtsträvare är otäcka. Om man gottar ner sig för mycket i det förgångna blir man som sverigedemokraterna.

 5. Niklas

  Elisabeth: Jag har för mig att flera länder har lagar för hur mycket alkohol man får köpa varje månad. Och detta är alltså Just Nu. Inte förr. På wikipedia hittade jag detta om Pakistan exempelvis: "Pakistan allowed the free sale and consumption of alcohol for three decades from 1947, but restrictions were introduced by Zulfikar Ali Bhutto just weeks before he was removed as prime minister in 1977. Since then, only members of non-Muslim minorities such as Hindus, Christians and Zoroastrians are allowed to apply for permits for alcohol. The monthly quota depends on their income but is usually about five bottles of liquor or 100 bottles of beer."

 6. Truth-Teller

  En del av mig skulle uppskatta att få en stämpel varje gång jag köpte en vinare. Som nutidsmänniska (80-talist) saknar jag ju helt referensramar och tycker att det känns rätt mysigt med den där boken. Får väll flytta till Pakistan.

 7. Anonymous

  Bratt?!.,

  Så Googla lite – fatta själv:
  eustace mullins fed

  antony sutton

  Det handlar om:
  synagogue of satan

  shlomo sand

  Die dumme Schweden kallar de oss – vi är inte ointelligenta – men deras media håller oss okunniga – gör oss till deras trälar.

  11 september 2001 – snart 10 år sedan och världens miljarder verkar inte kunna få veta… förstå… säga sin mening!

  Lyssna – avgör själv – namnen på förövarna finns avslöjade – lyssna – avgör själv:
  The Emerging Science Around the 9/11 World Trade Center Destruction _on Guns & Butter
  This show was broadcast January 10 2011


  Demolition Access To the World Trade Center Towers __ on Guns & Butter

  The Emerging Science Around the 9/11 World Trade Center Destruction – Kevin Ryan
  Kevin discusses 9/11 as a day of many unprecedented events, including events at the World Trade Center; the destruction of the WTC buildings; his own experiences speaking out about the official investigation; three mainstream scientific articles that he helped to produce.

  Demolition Access To the World Trade Center Towers – Kevin Ryan
  WTC tenants, both companies and employees; security and design firms and their board members involved in redesigning and implementing the new security system after the 1993 basement bombing; companies and individuals involved in the clean-up of ground zero. Who had the means, access, motivation and who profited.

  DE är avslöjade!!!
  OCH ni tror de ska bry sig om er – deras svenska trälar – de är ju bara Khazarer – så hajja!!! SÖK!!!

  SÖK!!! hajja!!! – shlomo sand

  Varför låter ni er luras??? ni är inte idioter!!! eller anKor i en anKdamm?

  Bratt?!., :=)(

  The Emerging Science Around the 9/11 World Trade Center Destruction _on Guns & Butter
  This show was broadcast January 10 2011


  Demolition Access To the World Trade Center Towers __ on Guns & Butter

  Bratt?!., :=)(

  Varför låter ni er luras??? ni är inte idioter!!! eller anKor i en anKdamm?

 8. petter

  Anonym, skaffa din egen blogg och sluta jävlas med andras.

 9. Christian

  Anonym – jag tror nog att du är ute lite i ogjort väder här. De som läser denna blogg är antingen lika skäggiga (läs gamla) som Kalle Lind eller har en vurm för sådana typer. Blir man glad av att höra Plex Perssons klassiska 70-talsreferat eller av att läsa Hasse Alfredsson 60-talsalster blir man inte speciellt imponerad av dina hjärndöda länkar. Du har nog större tur om du provar Kissies blogg istället.

 10. Henric

  Nittonhundratalets största bokframgång? Är inte Ikeakatalogen den bok som tryckts i flest ex? Eller är det en modern myt?

 11. Kalle Lind

  Henric: jo, du har troligen rätt. Även Bibeln är säkert tryckt i fler ex än motboken hanns med, också om vi bara räknar Sverige. Jag ville bara ha en klatschig rubrik. Lex kvällspressen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén