Om Kalle Lind och andra gubbar

När fanan blir gammal.


Jag har förklarat förrflera gånger faktiskt – varför jag tycker Nationalteatern var ett proggband värt mer respekt än deras flesta kollegor.

Nej, jag tycker inte att frasen ”miljonärerna och skattefifflarna går fria / de handlar aldrig bara för en tia” är särskilt på pricken. Men å andra sidan gillar jag helhjärtat de handfasta sarkasmerna i ”Speedy Gonzales”:

Samhällsproblem har en otrevlig vana
att jämt liksom tränga sej på
Det gäller att blunda för allt man är värd
och försöka att inte förstå

Även om Nationalteatern var vänster (”v som i verklighet”) och av proggbolaget MNW betraktades som ”politiskt intressanta”, så var det ingen slagordsmaskin. Som grupp var de alldeles för stökiga och anarkistiska, och mer än en gång fick de bassning av Göteborgs alla politiska kommissarier för den partipolitiska otydligheten i texterna. När Ulf Dageby en dag kom på att han tyckte kommunismen var en rätt dålig idé, bekände han inför övriga gruppen. De var alla överens om att de hade bättre nytta av en begåvad låtmakare och gitarrist än av en testuggare.

Nu sitter jag med jätteboxen/boken Lägg av! Historien om Nationalteatern (2010) framför mej och inser att jag betalat nästan 700 för en slarvigt redigerad intervjubok, två barn-cd och några ljudmässigt katastrofala outtakes. Resten har jag allaredan i min ägo. Främsta skälet att jag skriver detta är att det då i alla fall blir avdragsgillt.

Vad som gång på gång slår mej är att det har varit en grupp som envisats med att dra i olika riktningar och aldrig bett om ursäkt för det. Medan Dageby och Totta drog ut på turné med gamla rockriff satte Med Reventberg upp La Bohéme i samma teaters namn. I botten har det funnits ett konstnärligt sökande parat med en social medvetenhet.

Jag gissar att det kostat mer i svett än vad det inbringat i reda pengar. Jag unnar därför Hasse Mosesson en trygg ålderdom som ICA-Stig, även om nånting i mej smärtar när han inte får vara med i På spåret för att SVT betraktar honom som ett vandrande varumärke. Jag vet förstås också att detta inte är min sak och att den som är utan skuld ska kasta sten i glashus och att reklam idag inte betyder sälja skräp utan lär vara konstnärligt intressehaltigt.

Men jag kommer inte ifrån känslan av att nåt skaver när jag läser om ICA-konferensen 2009, då tvåtusen ICA-krämare har samlats och nån hotshot inom företaget kallar in ICA-Stig på scen och ber honom sjunga nåt. ICA-Stig avböjer, men chefen står på sej. ICA-Stig avböjer igen, chefen tjatar, ICA-Stig skriker till slut ”Lägg av!” i mikrofonen – varpå en ridå slits åt sidan och blottar hela Nationalteaterns rockorkester. Som naturligtvis rockar igång just ”Lägg av!”, med en text som klippt och skuren för en medelålders ICA-ikon:

Jag sitter inte på nån socialförvaltning
och fluktar i nån pärm och håller koll på allting
Jag lever men jag skiter väl för helvete
i hur det går för mej?

Sen spelade bandet vidare Livet är en fest och kåkfarareposet Kolla kolla. ICA-handlarna shejkade antagligen så aktieutdelningarna studsade i innerfickan. Kanske skrek de med i texterna – ”Ja, det sticker som en dolk / tills man träffar lite folk / och meckar sej en redig …” – och så föll de väl till slut, lyckliga och svettiga, i varandras köpstarka armar. Väl förvissade om att ingenting längre stod i vägen på resan mot De Maximala Profiternas Rike.

Låt oss inte lägga några moraliska värderingar. Låt oss bara konstatera att tid förflutit. 1972 smörjde samme Mosesson in sej i fekalier och ropade ”Känner ni stanken från Enskilda banken?” i Öyvind Fahlströms Du gamla, du fria. Vi får anta att han inte gjorde samma sak inför ICA-handlarna. Om nu inte situationen påbjöd extranummer.

Föregående

Det kom mejl.

Nästa

Mannen bakom nittonhundratalets största svenska bokframgång.

15 kommentarer

  1. Jacob

    Dageby måste vara en av de mest begåvade rockmusiker det här landet har sett. Förutom det han gjorde med Nationalteatern är det värt att nämna filmmusiken till "Ett anständigt liv". Dessutom har han lirat live med Lemmy.

  2. Anonymous

    Karl Lind: Är det du som är mannen längst till höger, han med blont stort hår?

  3. moarity

    På tal om "Stig". Själv var jag för ung när det begav sig, men har hört godartade rykten tv-serierna "Lära för livet" och "Tjejerna gör uppror". Båda från 76-77 i SVT:S regi, och båda ska ha varit nån form av under i rättrådig proggighet. Är det nått som ev recenserats här?

  4. Kalle Lind

    Anonym: jag önskar att jag kunde svara ja, men det är Lars-Eric Brossner. Mest känd som Harry (eller möjligen Larry) i teveserien Harry & Larry i par med Tomas von Brömssen. Gick i Gomorron Sverige under andra halvan av åttitalet.

    Moarity: nej, jag har inte tagit upp och ännu mindre sett nån av serierna. Jag har läst boken "Tjejerna gör uppror" och skrivit en text om den, som dock aldrig kom med i slutversionen av boken Proggiga barnböcker. Ett av skälen att jag lyfte var just att jag inte hunnit kolla serien innan boken skulle pressläggas.

    Om boken Tjejerna gör uppror kan säjas att den är helt okej. Om än väldigt tydlig i sitt budskap kunde den säkert vara inspirerande på riktigt för tolvåriga tjejer, och då har den i alla fall fyllt nån funktion. Största problemet var att översättningen från norskan skapade konstiga glapp i texten (bl.a. för flickorna en diskussion om att de ska kalla varann "kvinnohaftiga" istället för "manhaftiga", men "manhaftig" har väl aldrig varit ett ord med positiv valör i Sverige?)

    Lära för livet är jag lite rädd för ity mina känslor för Carin Mannheimer är blandade. Men den finns på dvd.

  5. Christian

    Anonym: Helt obegripligt. Varför ska vi läsa din skit, när den nu inte ens är relevant för detta inlägg?

    För att du ska förstå bättre har jag översatt detta till engelska (via estniska, galiciska, jiddish och japanska):

    Anonymous: totally incomprehensible. Why do we, is not important for this position, please read your trash?

    To help better understand, I have been translated into English (the language of Estonia, the Republic, Yiddish, Japanese only):

  6. LK

    Haha, slutklämmen på detta inlägg är fenomenal. Undra just hur herr Mosesson skulle bemöta den? "Äh du, ta inte upp den där gamla skiten, va?".

    Ända sedan jag började se lite mer kritiskt på min omvärld har jag tyckt att det är något lite lömskt med ICA. Kanske är det för att jag kan känna att ICA försöker vara så mycket mer än vad det faktiskt är – en jävla matbutik som vill tjäna pengar. Man försöker att vara folklig, fräsch och schyst mot samhället och miljön – så länge det gynnar årsomsättningen.

  7. Kalle Lind

    Anonym: visst finns det andra forum för just konspirationsteorier än det här? I ett parallellt universum hade jag kanske orkat ha nån sorts diskussion, men nu tycker jag mest du kloggar ner i kommentarfältet och ger mej merarbete när jag måste radera som en galning. Gå in på Flashback vetja. Där finns det andra som inte sett solen på ett tag.

  8. Anonymous

    Kalle Lind sa… ICA

    11 september 2001 – snart 10 år sedan och världens miljarder verkar inte kunna få veta… förstå… säga sin mening!

    Lyssna – avgör själv – namnen på förövarna finns avslöjade – lyssna – avgör själv:
    The Emerging Science Around the 9/11 World Trade Center Destruction _on Guns & Butter
    This show was broadcast January 10 2011


    Demolition Access To the World Trade Center Towers __ on Guns & Butter

    The Emerging Science Around the 9/11 World Trade Center Destruction – Kevin Ryan
    Kevin discusses 9/11 as a day of many unprecedented events, including events at the World Trade Center; the destruction of the WTC buildings; his own experiences speaking out about the official investigation; three mainstream scientific articles that he helped to produce.

    Demolition Access To the World Trade Center Towers – Kevin Ryan
    WTC tenants, both companies and employees; security and design firms and their board members involved in redesigning and implementing the new security system after the 1993 basement bombing; companies and individuals involved in the clean-up of ground zero. Who had the means, access, motivation and who profited.

    Kalle Lind sa… ICA

  9. petter

    Ja Anonym, Kalle Lind sa ICA. Det kallas yttrandefrihet och betyder att han far säga ICA hur mycket han vill pa sin blogg. Och det betyder att du faktiskt far sprida ditt bindgalna trams, det är inte nagon som försöker tysta dig. Förutom där t ex Kalle Linds regler rader… Starta din egen sajt och lägg av med att förstöra denna!

  10. Spiring

    Det är på sätt och vis en fin gest av Kalle Lind att inte moderera kommentarer, men ibland kan sådant förfarande vara på sin plats. Även om modereraren då riskerar att, i vissa ögon, framstå som ännu en av Dem.

  11. Kalle Lind

    Spiring: jag har faktiskt gjort undantag från min icke-modererarlinje för herr konspiratörens skull. Dock har jag låtit några av hans … tänkvärdheter stå kvar eftersom jag tycker andras kommentarer till dem är underhållande.

  12. Anonymous

    Intressant blogg. Jag alskar Nationalteatern och ska lasa de andra inlaggen ocksa!
    (saknar vokaler)
    C

  13. Jonas

    Är inte ICA-Stig jävligt lik Hagge Geigert, är de släkt på något vis, bägge är väl bördiga från Göteborg?

  14. snickerist

    "Kalle Lind sa ICA". Giftigt, jag skrattade rakt ut.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén