Om Kalle Lind och andra gubbar

Mitt favoritcitat ur en Bengt Sändh-bok.

Trubaduren, retstickan och födgeniet Bengt Sändh har inte bara skrivit skabrösa visor, fotograferat, startat mykologiska sällskap, fördjupat sej i origami, varit engagerad i antividskepliga föreningen Vetenskap och Folkbildning samt startat en snusfabrik. Han har också skrivit ett gäng böcker av skiftande genre och kvalitet.

Cornelis i mitt minne handlar en del om Cornelis Vreeswijk och väldigt mycket om Bengt Sändh. En passage handlar om hur gitarrgubbarna på sjuttitalet bildade YTF, YrkesTrubadurernas Förening. Sändhs bror Rustan – jag låter bli att kommentera namnet – stiger in i handlingen. Författaren Sändh lyckas berätta en massa om Rustans förehavanden utan att egentligen berätta nånting:

Min bror Rustan hade ett år tidigare drivit Trubadurtjänst med den äran, där hade han bokat jobb åt mig och ett tiotal kollegor så upplägget stod ganska klart. Min bror hade även haft andra verksamheter igång så nu satt han och skakade galler.

Och det är vad vi får veta om Rustan Sändh i boken. Medge att man gärna hade hört mer.

Föregående

Å alla kära Ebba-Witt!

Nästa

Cornelis leeft!

11 kommentarer

 1. Clas

  Kan det ha varit kring skivbolaget Polygam?
  Det passar sig inte för offentligheten men jag skickar dig gärna ett mejl och berättar.

 2. Kalle Lind

  Clas: lagomtjock@yahoo.se. Jag är idel öra.

 3. Daniel af Wåhlberg

  "Andra verksamheter"… hehe. Inte illa.

 4. Arrug Slahmag

  skivbolaget Polygam – bästa Freudianska felskrivningen på länge

 5. Tapetorkestern

  Blev bara så glad över att det finns en blogg också, nu när jag spurtläst bägge "Människor som…"-böckerna och inte längre vet vart jag ska ta vägen. Jag kan såklart skriva min doktorsavhandling om att den mest överdrivne mannen av dem alla nog var Warren Zevon, som köpte en grå Calvin Kleinströja i varje stad han besökte, utifall de skulle råka sluta tillverkas. Han öppnade aldrig förpackningarna. Och det var i princip det enda normala han hade för sig. Men näst bäste låtskrivaren var han hursomhelst (ingen jämförelse med Bengt Sändh).

  Hursomhelst, tack för stor upplysning av min vardag!

 6. Kantarellkungen

  Kalle och Clas:

  Finns det möjlighet att städa historien på namn så att vi andra kan få ta del av skvallret?

 7. Heliokles

  Obetalbart. Jag skulle gärna vilja ha bekräftat från någon disputerad folklivsforskare om "Rustan" är ett genuint svenskt namn. Det förekommer ju annars huvudsakligen bland personer med ursprung i Kaukasus. Misstänker dock att Bengt Sändh kan ha varit av resandesläkt, det finns vissa subtila indicier om man granskar hans och broderns livsstil. Är Rustan ett tattarnamn?

 8. Kalle Lind

  Kantarellkungen: det får vara upp till Clas. Jag har tagit del av anekdoten och skulle för min del säja att det påstådda brottet torde vara preskriberat (och dessutom en smula förstärkt av goda historieförtäljare), men jag kan inte bryta ett förtroende.

  Heliokles: vi säjer "resande".

 9. Mikael

  "Rustan" är bara vad Bengt kallar honom i boken. Han hette egentligen Kent Sändh.

 10. Heliokles

  Mikael: Tack, då var det mysteriet avklarat.

 11. Aron Sändh

  Nej, på denna tid hette han Rustan. Han bytte namn till Kent långt senare. Jag vet inte vart farmor fick namnet ifrån men även pappa har underliga mellannamn. Hans fullständiga namn är Bengt Ture Astor Sändh. Det kan ni kalla honom om ni vill ha en snyting.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén