Om Kalle Lind och andra gubbar

Nämen ser man på! En man med ett skägg tokar till det med en tävling igen!


Minnesgoda följare av bloggen minns väl den succétävling som förgyllde allas våra liv häromåret. Nu är det baske mej dags igen!

För tillfället jobbar undertecknad som frågekonstruktör på ett kommande quizprogram i teve – ibland vaknar man liksom bara upp och hittar sig själv på ett helt annat ställe än man tänkte sig – och håller därför ständigt ögon och öron öppna efter allt som kan formuleras om till frågesport/besserwisseri.

Döm därför om min glädje när jag i sista stund lyckades rädda Gösta Knutssons 500 fyndiga frågor från 1943 ur en container. Knutsson är ju svensk frågesports grand old man. När han inte skrev om Rickard från Rickomberga, Laban från Observatorieparken, Murre från Skogstibble och andra ohippa katter, skapade han för gamla Radiotjänst den seglivade frågesporten Vem vet vad?

Det var där Ejnar Haglund – ”mannen som vet allt” – blev rikskändis genom att just veta allt. Sommartid släpade Knutsson förstås runt honom i svenska folkparker – dåförtiden var ju etermedia främst en trapets för den verkligt viktiga arenan folkparken – och lät honom svara på frågor från ett papper.

Och bland Knutssons femhundra fyndiga frågor har jag nu plockat ut ett tiotal. Jag vill varna för att några frågor är väldigt fyndiga. Som boken är från 1943 kan en del också ha blivit inaktuella.

Frågorna publiceras på exakt den här webbplatsen exakt klockan 12.00 imorron tisdag. Den som först mejlar rätt svar till lagomtjock@yahoo.se får ett mycket fint pris:

Ja, det är en tjock lunta om svensk nyhetsmedias historia under 1900-talet. Ärligen snodd från en hylla på SVT (och ja, jag har flera ex).

P.S. Nej, jag kanske inte kommer att ha nån nytta av just de här frågorna i mitt aktuella jobb. Där är målgruppen elvaåringar.

Föregående

Interiörer från ett skäggigt hem 2.

Nästa

Papapadapadaaaa! Tävling!

4 kommentarer

 1. Walker

  Vad har Geten/Getabocken för symbolik. Känner till Knutssons katter men några talade getter förekommer inte där, eller?

 2. Martin

  Men vad… Laban från ObservatoriePARKEN för höge farao! Uppsala är inte Stockholm…

 3. Kalle Lind

  Walker: inga talande getter i just Pelle Svanslös. Knutsson var säkert bredare än så i sitt zoologiska intresse.

  Martin: ber om ursäkt. Ändrat. Jag har faktiskt aldrig varit i Uppsala. Antar att det är som Lund fast annorlunda.

 4. Claes Gustavsson

  Intressant är ju också historien om när Ejnar Haglund på en fest besökte toaletten och efter en stund ropade på hjälp: "Det har hänt något konstigt med min rygg! Jag kan inte räta på ryggen!"
  Han hade knäppt ihop västen med gylfen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén