Om Kalle Lind och andra gubbar

Palmemordspodden.

Olof Palme är hetare än vad han varit sen 1986, hyllad i Palme-dokumentären, förtalad i Call girl. Debattvågorna har gått höga – hur bra var han egentligen? Var han så bra som Mona Sahlin säger eller så dålig som Ulf Adelsohn antyder? Var han inte för god vän med diktatorerna, för taskig mot Jan Guillou, för maktlysten för sitt eget bästa? Eller var han symbolen för en fantastisk folkhemstid som ingen riktigt förstod att uppskatta då, eftersom de hade fullt upp med att skrapa möglet från sin miljonprogramslägenhet eller stå i kö på Systembolaget eller somna framför någon av de två Kubadokumentärer som SVT sände parallellt?

Vad kan väl i sådana tider vara mer opassande än att göra en serie humorpoddar om mordet på Olof Palme? Inget, tänkte min vän Johannes ”Jofi” Finnlaugsson, känd från eftertexterna till Robins. Och som alltid när Jofi får en smaklös idé i huvudet vill han gärna förverkliga den. Tur för vänner av smak att han är ganska lat.

Jag medverkar hursomhelst i Palmemordspodden del 2, där vi diskuterar det märkligt bortglömda Ted Gärdestad-spåret.

Föregående

Kadettflamman.

Nästa

Grundläggande Ahlologi (formulär 1Ahl).

12 kommentarer

  1. dr. no

    Två märkliga kommentarer, till synes gripna ur luften:

    + Anders Svensson är född i Göteborg, där han också bor, och bör väl alltså inte användas som den typiske Boråsaren.

    + Ledmotivet till korpen flyger är något slags panflöjtdiskolåt som svårligen låter sig sjungas.

  2. Kalle Lind

    Dr No: mycket riktigt – två märkliga kommentarer.

    2) antar jag syftar på en detalj i ”Blandfärs”, där en manskör sjunger just ledmotivet till ”Korpen flyger”. Det är den bokens absolut konstigaste detalj, faktiskt den enda som får historien att verka smått osannolik.

    1) får jag klura vidare på. En göteborgsk Anders Svensson som titulerats typisk boråsare? Var? Av vem? Är jag skyldig?

  3. dr. no

    2) Japp. Tack för förtydligandet.

    1) Det var din författarkollega till blandfärs som sade något om Anders Svensson som typisk boråsare i första avsnittet av palmepodden. Så. Nu förstörde jag den fantastiska överraskningen – och det var ju trist, förstås. Men risken finns ju att min finurlighet inte framgått annars.

  4. Urban

    Njae, det finns faktiskt text till den där dängan. Tror det är en folkvisa som är lite tillpoppad. ”Ridom” brukar den kallas i sångböckerna vilket väl är direktsnott från isländskans likadana ord som (om jag fattat rätt) är presens plural av ”rida”. Det betyder typ ”vi rider” eller möjligtvis ”rid” alltså.
    Handlar om att man ska rida hem till gården innan spökena kommer ungefär. Så jag tyckte andra detaljer (eller framförallt slutet) var konstigare även om boken var väl värd att läsa.

    U.J.

  5. Gubben Far

    Ridom, ridom? Den är ju klassisk, ett lika typiskt isländskt paradnummer som Uti vår hage är ett svenskt. Hör här bara:
    http://www.youtube.com/watch?v=DQxDJ0BVOB4
    Med manskör låter det långitfrån som någon folkvisa från vikingatiden, men den passade väl bra i Korpen flyger? Fagur söngur.

  6. dr. no

    Tre minuter in börjar låten:
    http://www.youtube.com/watch?v=C8ScO0OTcg0

    Är nu detta en omgjord gammal folkvisa så får jag fortfarande inte till kopplingen till ”korpen flyger”. Resten av boken känns ju fullkomligt logisk (utifrån de premisser som satts upp), men just detta fick det att kännas lite märkligt: Vem, tvärfull och inkastad i ett minst sagt märkligt sammanhang, lyckas identifiera ett gäng fyllons skrål som samma melodi som spelas på panflöjt, minst två oktaver upp, i bakgrunden på en gammal film? Han måste ju ha varit en musikalisk savant!

  7. Kalle Lind

    Dr No: jag ger mig! Jag såg inte om filmen innan jag skrev det där! Vi ville bara ha nåt som signalerade ”modern vikingakitsch” och tänkte att ledmotivet till Korpen flyger lät rimligt i sammanhanget. Vid tillfälle kan jag peka ut några andra ställen i den där boken som är påhittade och orimliga.

    Men jag uppskattar förstås att folk faktiskt läser vad man skriver.

  8. dr. no

    Stort tack!

    Inom parentes sagt tyckte jag att boken var vansinnigt rolig. Och jag blev glad både av korpen flyger- och he-manreferenserna. Vilket kanske i och för sig innebär att jag är ungefär som era romanfigurer, en inte helt och hållet självsmickrande tanke.

  9. Kringlan

    Intressant det där med Korpen flyger.

    Dr. No: Visst var det väl Johannes som kallade Anders Svensson för den typiske boråsaren (nu orkar jag inte lyssna igenom och kolla). Jag vill minnas att jag invände, men sen gick med på att han hade ”sättet” av en typisk boråsare. Men jag kan minnas fel. Det spelades in i november.

  10. Gubben Far

    Självaste Kerstin Ekman skrev i en roman om en kvinna, som hette Annie, att hon var född i början av 1940-talet och döptes efter sina föräldrars folkparksturné med musikalen Annie Get Your Gun. Det låter väl trovärdigt? Men den musikalen skrevs först 1945 och kom inte till Sverige förrän 1949. Men gäller det romanfiktion får man vara beredd på alla slags ”justeringar” av den faktiska historiska verkligheten. Man får tacka för att Ridom, ridom överhuvudtaget lyckats slinka in i en svensk roman.

  11. dr. no

    Kringlan: Du har rätt. Du ifrågasatte faktiskt att han var från Borås.

  12. Tobias

    Svartklubbsägaren och narkotikalangaren Sigge Cedergren, senare aktuell och känd i samband med Christer Pettersson-spåret, kan ha medverkat till att sprida Ted Gärdestad-”spåret”.
    Första gången Sigge Cedergren förhördes om sina förehavanden på mordnatten, ett par veckor efter mordet, berättade han om en springande man på Luntmakargatan, alldeles nära mordplatsen. Denne man ska enligt Cedergrens första utsaga ha varit lik Ted Gärdestad. Detta åtminstone enligt den konspirationsinriktade sajten svenskamord.com:
    http://www.politiskamord.com/p2christerpettersson_full.html
    Frågan är då om Cedergren själv medverkade till att skapa Ted Gärdestad-spåret eller om han nämnde Ted Gärdestad för att han hört talas om att andra satt Gärdestad i samband med mordet? Jag lutar åt den senare förklaringen, men vet inte.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén