Om Kalle Lind och andra gubbar

Proggiga barnplattor del 6: Kapten Zoom.

”Kapten Zoom” var barnteve som blev barnskiva och faktiskt också serietidning. Anders Linder och hans fru Anna Roll skrev den musikaliska, festliga och politiska serien om fem avsnitt. De spelade också rollerna som rymdmannen Kapten Zoom och hans jordiska förälskelse Liselott Blom i Bollunda.

Den lätt missprydande dräkten var grön som miljön med mantel röd som politiken. På nittitalet rotades den fram för att användas i Vintergatan-serien. Jag har det från förstahandskälla att den luktade vedervärdigt efter tjugo år på ett SVT-lager.

Det är ett smart upplägg för både komik och pedagogik. Rymdmannen ser på jorden med vuxna men ovetande ögon och kan ställa de naiva frågorna hur elektricitet blir till (”från grammofon/ går trå´n/ till Harsprånget”) och vart bajset tar vägen när det spolats ner (”bajs spolas ner i havet/ när det kan bli så bra gödsel av´et!”).

På två hisnande fartfyllda LP-sidor, som till karaktären snarast är en tradjazzopera, virvlar alla de ärkeproggiga ämnena och slutsatserna förbi:

1) konsumtionssamhället (”sen får vi gå/ och köpa oss blå”).

2) arbetsmiljön (”Zoom får jobb på bygge/ som saknar skyddsräcken/ Zoom ramlar ner/ han hinner känna skräcken”, ”trött på att vara anställd hos Arbets-Ivar/ och riskera livet för papperslappar”).

3) industrialiseringen. I en kort sekvens kastas Zoom bakåt i tiden och får se hur kapitalet köper upp böndernas skogar för att sen tvinga dem till fabrikerna i stan för att göra pappersmassa. Historieskrivningen känns igen från Ordfronts Historieboken och Tältprojektet-föreställningen. Linder och Roll bangar inte ens för att låta en industriägare säja till pigan med kåt röst ”men om lilla Beda vill göra mej en tjänst så …” med graviditet som påföljd.

4) bostadspolitiken (”Höga hus bygger vi blott/ åt låginkomsttagare/ Låga hus bygger vi flott/ åt höginkomsttagare”).

5) förortsproblematiken. Zoom tar sej an ett gäng ungar som driver omkring i Bollunda centrum och snattar. Tillsammans går de till riksdagen och demonstrerar för Palme med plakat som ”bygg ut fritidsgårdar och fritidshem”. Fast innan dess bygger de upp ”ett nät av barnföreningar och hyresgästföreningar”.

Skivan avslutas med att Zoom riktar sej direkt till de lyssnande barnen med ett gäng imperativ:

Hallå alla barn!
Kapten Zoom talar!
Nu är det er tur!
Rapportera om farliga arbetsplatser!
Rapportera om hyrorna höjs!
Träffas och undersök hur man bäst gör jorden beboelig!

Serien sändes alltså i SVT. Skivan gavs ut på Oktoberförlaget, SKP:s förlag, där en av beslutsfattarna hette Robert Aschberg.

Politiskt ligger Zoom efter vad jag förstår i linje med SKP, som dels lyfte fram miljöfrågorna, dels jobbade utifrån att samla folk i enhetsfronter (Vietnamrörelsen, hyresgästföreningar) för att infiltrera inifrån, dels betonade arbetsmiljöfrågor och dels gillade det mjuka och människovänliga (av de mer hårdföra stalinisterna i KPML(r) anklagades gärna SKP-are för att förväxla kommunism med att leda tanter över gatan).

Det luktar så klart från en flydd och begraven tid om Kapten Zoom. Men mitt bland parollerna och samhällskritiken finns Anders Linders absurt komiska uppenbarelse och låtar som det svänger om (ABBA:s husbatterist Ola Brunkert på trummor). Visst måste resonemangen och många av skämten gått över huvet även på sjuttitalets extremt upplysta barn, men Kapten Zoom är en djupt känd produktion utan spekulativa baktankar.

Och det är inte alla barnskivor. Varken då eller nu.

Föregående

Proggiga barnböcker del 38: Varför arbetar mamma?

Nästa

Proggiga barnböcker del 39: Kapten Zoom.

9 kommentarer

 1. Dvärghundspossen

  I dessa Pokemon-tider kan man ju lätt bli nostalgisk över dylig progg… 🙂

 2. Simon F.

  Kommer att tänka på hur en av Sveriges mer produktiva neofascistiska bloggare spydde galla över Anders Linder. Underhållande läsning.

 3. Anonymous

  Var det bara 5 avsnitt? I mitt minne känns det som Kapten Zoom var på TV jämt. 🙂 Jag minns avsnittet med avloppet väldigt väl, det måste gjort stort intryck.

  Mest minns jag dock att jag som barn tyckte att en av kvinnorna i serien var fantastiskt söt. Jag tror dock inte det var Anna Roll, utan en gästskådespelerska. Ingen aning om vem dock.

 4. Greger

  Simon F: Inte för att jag tycker om Ingerös alster, men "neofascistisk"? Förstår du ens vad du skriver?

 5. Simon F.

  Läs Ingerös blogg. Det gör jag. Den är ofta rolig och välformulerad. Och den politiska tendensen är hårda tag mot avvikare, förakt för svaghet och ökad repression. Raka spåret mot fascism alltså. Men… det är ju lite off topic.

 6. Trampe

  Någon som minns Linders och Rolls 80-talsalster "Isalena och energiskan"? Det programmet var som en ond LSD-hallucination.

 7. Anonymous

  Den fantastiskt söta gästskådespelerskan torde vara Lena T Hansson…? Hon var ofta med i Linder/Roll-produktionerna. Minns Urcellen Ellen! (med Nuddan) och det där ungdomsinriktade med tjejerna som färgade håret med "Svart Tulpan". Den bästa repliken ur den serien är när man hör Anders Linder imitera myndig förälder/lärare: "Varför Var Du Inte I Skolan Idag?"

 8. Pidde

  Jag vill minnas att jag var rätt besviken på Kapten Zoom när jag såg det första gången (1975?), eftersom han inte bekämpade brott och slogs med bovar trots att han hade superhjältedräkt.
  Kommer även ihåg hur mina föräldrar och min moster skakade på huvudet åt det vänstervridna innehållet, som dock gick mig över huvudet. Jag tyckte bara det var konstigt.

 9. Jan M

  Kapten Zoom hadde rätt i mycket.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén