Om Kalle Lind och andra gubbar

Svensk-koreanska galenskapsförbundet.

1971 gav, vad jag gissar, det glada gänget Svensk-Koreanska Föreningen, ut boken Kim Il Sungs revolutionära verksamhet. Kort historik. Den är till synes en rak översättning skriven av Kim Il Sung, Kim Il Sungs son eller någon som Kim Il Sung har hotat med döden. Den handlar om Kim Il Sung, som tecknas i relativt varma färger:

Kamrat Kim Il Sung har skapat den enda riktiga revolutionära teorin för att leda revolutionen i vårt land på den riktiga vägen till seger.

Kamrat Kim Il Sung har på ett helt riktigt och nyskapande sätt löst teoretiska och praktiska frågor.

Den koreanska revolutionens utvecklingsväg är verkligen vägen till lysande seger för kamrat Kim Il Sungs stora revolutionära idéer och hans mogna ledarskap.

Tack vare den aktade och älskade kamrat Kim Il Sungs långa oböjliga kamp och hans kloka ledning befriades det koreanska folket från all slags utsugning och förtryck.

Tack vare kamrat Kim Il Sungs framstående ledarskap har det koreanska folket blivit ett oövervinnligt folk med ett revolutionärt parti, en folkregering och en revolutionär armé där varje medlem kan ställa upp mot hundra.

Kamrat Kim Il Sungs historia är fylld av strålande exempel på gränslös kärlek till folket och populär arbetsmetod och arbetsstil.

Kamrat Kim Il Sung är inte bara den store revolutionsledaren. Han är en lärare och en välvillig fader som visar folket vägen till revolution och uppbygge, som ser till alla aspekter av dess liv, och han är en god kamrat som delar glädje och sorg med vårt folk.

Och så vidare och så vidare 261 sidor igenom.

Oaktat om Kim Il Sung i själva verket var en bindgalen despot eller inte, så är det naturligtvis helt befängt med en sån hundraprocentig panegyrik. Inte ens Gud Fader tecknas ju i så positiva valörer i Bibeln, tvärtom är Han ganska lynnig och osympatisk, faktiskt som folk är mest, med den lilla skillnaden att Han styr världen och allt.

Jag lovar: det finns ingen människa som jag skulle beskriva i Svensk-koreanska vänskapsförbundets ordalag om Kim Il Sung. Har aldrig funnits. Kommer aldrig att finnas. Hur mycket jag än älskar min egen son, så är han naturligtvis jävla enerverande ibland och inte särskilt noggrann med hygienen. Hur är människor skapade som vill svälja ett sånt bete? Som vill tro att det existerar en levande människa som är så fullkomligt befriad från fel?

Hade Kim Il Sung inga dåliga sidor? Fattade han inte nåt tvivelaktigt beslut? Var han aldrig grinig? Välte han aldrig vinglaset? Var han aldrig gasig vid olämpliga tillfällen? Visste han verkligen vad ALLA nordkoreaner önskade? Tränade han personligen soldaterna så att samtliga, var och en, kunde möta hundra? Fanns det inte en enda plattfot i hela armén?

Jag bläddrar och bläddrar, men nej. Han var ”en oförliknelig patriot, nationalhjälte, ständigt segerrik genial befälhavare och en av den internationella kommunistiska rörelsens och arbetarklassens framstående ledare”. I princip ensam, vilket så klart strider mot socialismens kollektivistiska idé men skit samma, ledde han folket till ”ärorika segrar”.

Det var naturligtvis styvt gjort av Kim.

Svensk-koreanska föreningen existerar fortfarande. På sin hemsida slår de bland annat fast:

Till skillnad från många kapitalistiska länder saknar DFRK (Demokratiska FolkRepubliken Korea, bloggarens anm.) bostadslöshet, arbetslöshet, prostitution och svält.

Dessutom kan nordkoreaner förvandla grus till ädelstenar, få grisar att flyga och tända tändstickor mot tvålar.

Föregående

Avdelningen för märkliga monumentala män: Fleming Broman.

Nästa

Boxaren Jan och dockan Orvar.

6 kommentarer

 1. Anonymous

  Bravo, bravo! *klapp klapp*

  Jämförelsen med Gud var klockren.

  SKF är en samling kufar, men de är inte ensamma om sin kufighet. Vi har pratat om det här fenomenet förut på bloggen, i samband med svenskars besök i Kina under kulturrevolutionen. Hur man kan ställa in sina sinnen till att bara reagera på den stimuli man VILL få, och sortera bort resten, är sannerligen både märkligt och kusligt.

  /Paul W

 2. Anonymous

  Bravo, bravo! *klapp klapp*

  Jämförelsen med Gud var klockren.

  SKF är en samling kufar, men de är inte ensamma om sin kufighet. Vi har pratat om det här fenomenet förut på bloggen, i samband med svenskars besök i Kina under kulturrevolutionen. Hur man kan ställa in sina sinnen till att bara reagera på den stimuli man VILL få, och sortera bort resten, är sannerligen både märkligt och kusligt.

  /Paul W

 3. Nina

  Om En Man Med Ett Skägg ändå ville knäppa med fingrarna… *hopp*

 4. dr. No

  Jag tror att alla har fel.

 5. Mikael Sand

  Nej men seriöst! Den måste ju vara ett skämt. Att påstå att ett helt land är fritt från ”bostadslöshet, arbetslöshet, prostitution och svält” är inte bara befängt utan världsfrånvänt på ett patologiskt sätt.

  Sidan är ju hur kul som helst för övrigt. Humor i toppklass.

 6. J

  Som vanligt skarpsynt, välformulerat och blåspåfrestande roligt. Parallellen med valfri sekt är ju bara alltför uppenbar. Det som jag alltid går bet på är att förstå hur man kan vara så utomjordiskt cynisk som de PR-ansvariga som författar sådana drapor. Lite som killarna som skrev hyllningsdikter till Caligula..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén