Om Kalle Lind och andra gubbar

Zpritenh.

När man har som hobby och jobb att läsa om gubbars minnen om vad gubbar en gång gjort och andra gubbar en gång sagt, slår det en gång på gång hur mycket folk söp förr i världen.

Och det är inte bara inom kategorin Riksalkisar – Cornelis, Thor Modéen, Pekka Langer, Monica Z – och kategorin Officiella Smygalkisar – Lennart Hyland – det dracks på ett sätt som faktiskt förvånar mej.

Zarah Leander tutade i sej som en vettvilling. Det berättar Ulf Ekelund i sina i övrigt gränslöst tråkiga levnadsteckningar.

Jag antar att vi alla minns Ekelund, nåt slags ordförande för Friidrottsorganisationen (eller vad det rimligen kan heta) som bl.a. arrangerade friidrotts-VM i Göteborg 1995 och fick en del skandaler på halsen. (Vill du läsa mer om Ekelunds osedvanligt svettiga 1995? Köp Människor det varit synd om!)

Ulf Ekelund var en udda fågel i idrottsvärlden. Han var verserad, pratade flytande franska, pratade flytande svenska, bar kostymer i sidensammet, var god vän med Georg Rydeberg och Hjördis Pettersson och delade en underbar östermalmsvåning med sin älskare. Det var ganska långt mellan honom och schablonbilden av en svensk idrottspotentat med bandyportfölj med renat och leverpastejmacka och stora LP-skivor under armarna på de tajta banlonskjortorna. Han var s.a.s. mer Ulf & Kicke än Lars-Tommy.

Och på nåt vis blir jag inte förvånad när det visar sej att Ekelund på sjuttitalet umgicks flitigt med en av landets få verkliga divor: Zarah Leander.

Bögar gillar – med all rätt – Zarah Leander (Lennart Swahn satt som ett barn i en gottaffär mellan Leander och Birgit Nilsson i en ofta repriserad stjärnskräll).

Zarah Leander gillade – med all rätt – bögar.

Jag antar att de delade ett slags utanförskap. Och givetvis ett intresse för män.

Leanders karl hette Arne Hülphers och kallades av Zarah ständigt för ”Hülphers!!!” Han var också hennes ackompanjatör. Och hennes fyllebroder.

Enligt Ekelund hade han en gång Zarah och Hülphers som gäster på en större middag. Det serverades vin. Zarah råmade genast på vodka. Ekelund beställde in två sexor till henne och Hülphers. Zarah hojtade: ”Idiot, vi vill ju ha en flaska!”

Och så tömde Zarah och Hülphers flaskan med gemensamma krafter. Därefter sa Zarah: ”Kom nu Arne så går vi hem och tar en sup”.

Zarah drack över huvud taget vodka som ryssar: alltid. För att inte göra så stor sak av det – en lika trolig orsak: för att göra så stor sak som möjligt av det – bad hon ständigt sina uppassare om ”vatten”. Om uppassaren – som kunde vara Ekelund – ibland kanske tyckte att Zarah druckit väl tappert, blandade han ut glasen med vatten. Zarah replikerade genast: ”Jag vill ha riktigt vatten!”

Sen berättar Ekelund för övrigt väldigt utförligt om sin sexuella debut. Det är inte lika intressant.

Föregående

På templenas torg.

Nästa

Dom kallar oss slashasar.

4 kommentarer

 1. gubben far

  Tänk – färska nyheter varje gång man tittar. Å ändå hinner du riva väggar samtidigt. Böcker av bögar om divor är förstås roliga. Men för en verkligt zorgligh historia om Zarah och zpritenh ska man gå till Stefan Andhés bok ”Himmelska tanter” – där han rapporterar ett försök till intervju som totalt zpårarh ur. Det enda han till slut fick ur henne var visdomsorden ”Livet är ett helvete. Kärleken är bara skit. Jag klarar det bara för jag är så inihelvete STARK”!

 2. Janne

  Roliga hiztorier!
  Zarah tog för sig som en riktig karl och fick en jävla massa skit för det givetviz.
  För mig finns ingen större soloartist och en ny Zarah får vi vänta på minst 100 år.
  Zchkål!

 3. Janne

  Ajaa…glömde ju fråga dig var du hittat bilden på Zarah?
  Hon ser ju så cool ut med sina brillor.

 4. Daniel

  Jag gillar verkligen storyn om när Zarah träffade Hitler första gången. Führern med anhang upptäckte att han befann sig på samma restaurang som divan och bjöd henne till bordet. Det första Zarah säger är ”Herr Reichskanzler, ni borde verkligen göra något åt den där luggen!”

  Hitler ska ha blivit ganska störd av den framfusiga svenskan och vinkade rätt snart bort henne.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén