Det var väldigt många som promoverades. Efter vad jag förstod halva Lund. Den andra halvan satt i publiken. Nästa år byter de.

Ibland är Lund så väldigt mycket Lund. Kvinnan i mitt liv promoverades och jag gick till Domkyrkan och tittade på när jubeldoktorer, hedersdoktorer och vanliga simpla bonddoktorer ingick äktenskap med akademien och fick varsitt diplom. Det tog fyra timmar.

Det var väldigt många som promoverades. Efter vad jag förstod halva Lund. Den andra halvan satt i publiken. Nästa år byter de.

Allt började med att en man i mantel klev fram och sa ”Salve!” För ett ögonblick trodde vi att vi var på medeltidsveckan i Visby. Sen bad han om ursäkt för att ceremonin inte skulle hållas på engelska.

Sen hölls hela ceremonin på latin. Även egennamn latiniserades: doktorer som hette Karin och Nils hette dagen till ära Katarina och Nicolae.

Först satte man hatt på jubeldoktorerna, dvs. de som doktorerade för femtio år sen och som hyllades för att de lyckats fortsätta vara doktorer sen dess. Sen gick det långsamt utför, från fin- till fulfakulteterna. Hattarna byttes successivt ut mot lagerkransar, mantlarna fick allt mindre pynt, de sista diplomen var skrivna med färgkrita.

Då och då sköts det med kanon. Varje gång fick minst en professor emeritus hjärtsnörp och fick bäras ut.

De flesta doktorshattar satt lite fel: antingen var de för stora och gled ner på näsroten eller så låg de och guppade uppe på skulten som en syltburk. Det lär bero på att en doktorshatt kostar sex papp och eftersom man bara använder den två gånger i livet (vid promoveringen och vid jubelpromoveringen femtio år senare) så lånar de flesta sin hatt av någon närstående professor.

Jag är förstås väldigt imponerad av att kvinnan i mitt liv har doktorerat, disputerat och promoverats. Jag är också imponerad av att man i Lund lyckas hålla traditioner vid liv i hundratals år, även om jag inte riktigt förstår varför. Nu är dock min största oro följande: hur ska jag prata mig ur det när hon ska bli jubeldoktor om femtio år?

Publicerad i Sydsvenskan 3 juni 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.