Det krävdes åttio lektioner för mig att ta körkort.

Jag övningskörde en gång med min mor, som satt och ropade ”hjälp!” i en kvart, och en gång med min far som sa: ”Sätt farthållaren på 130 så vi kommer fram!” Övrig övningstid fick jag sitta jämte en körskolelärare som passade på att upplysa mig om sina åsikter i diverse aktuella spörsmål, främst av migrationspolitisk art.

På den tiden diskuterade man ofta om inte körskoletesterna var i svåraste laget. Teoriprovet lade lika stor vikt vid boggitryck och antalet trafikdöda älgar perioden 1994/95 som på rödljus. Meningslös kunskap tillmättes lika stor betydelse som livsnödvändig. Sen klarade sin uppkörning och sen funderade man inte så mycket mer på det där med körskolor.

Nu väcks ämnet till liv hos mig igen sen en vän lagt tre timmar av sin vardagskväll på en introduktionsutbildning för att kunna övningsköra med sin körkortslösa kompis. Jag tänker: ”Vilken bra polare du är!” samt ”Den resursen kan ju inte gärna alla ha – en närstående vuxen som a) har haft körkort tillräckligt länge och b) har tid att genomgå obligatoriska introduktionskurser.”

Vi har byggt ett samhälle där bilen är en nödvändighet för en jädra massa människor. Tåg går när tågbolagen känner för det; Malmö skryter med att vara en cykelstad men låter de flesta av sina cykelvägar sluta mitt i en flerfilig korsning; jag förutsätter att många arbetsgivare ser det som ett plus om deras anställda kan ta sig själva till jobbet. Ändå ser det bara ut att bli mer och mer resurskrävande att ta körkort.

Och är det till fromma för trafiksäkerheten och bara trafiksäkerheten så må det väl vara det pris vi betalar, men är det verkligen det? Finns det verkligen inget sätt att jämna ut de här uppenbara klasskillnaderna? Eller är det en sån fråga som vi alla bara tänker på de månader det är aktuellt för oss själva och sen lika hastigt glömmer bort?

Det har gjorts en hyllnings-cd till Stefan Demert!

Publicerad i Sydsvenskan 27 maj 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.