Det var vårens första dag och vi kallade oss själva ”busiga”. ”Ska vi dra till Köpenhamn över dan? Äta smörrebröd och dricka bier och vara lite busiga?”

Sen kom vi på att vi bara vet två andra vuxna som har använt begreppet ”bus”. Den ena var en försäljare av Vedumkök. Vi hade väggar med ovanliga proportioner – ”men ni har så högt i tak så vi kan nog busa till det lite!” ”Busa till det” i hans värld var att sätta två överskåp ovanpå varandra. Jag ville inte stanna i hans värld.

Den andra som har sagt ”bus” är Filippa Reinfeldt. 2006 hade hennes dåvarande man blivit statsminister och båda kämpade i alla intervjuer för att framstå som mänskliga. Fredrik pratade oupphörligt om sin falukorvsgryta och sin fäbless för Magnus Uggla, Filippa listade (Expr 060827) sina tre främsta laster: ”Skagenröra, busrökning och älskog”. Det framgick inte om hon brukade kombinera dem.

Sen kom vi på att jag är frilansskribent och att hon är forskare. Ingen märker när vi inte dyker upp på våra arbeten under en dag. Eller rättare: de märker det sen. När jobbet inte lämnas in. Och då kan de bli så putta att de aldrig anlitar en igen.

Så innan vi busade iväg till Köpenhamn fick jag bara busa in på kontoret ett par timmar och busa färdigt ett par texter. Och så hade vi förstås en hämttid på dagis senare på dagen så vi tittade ofta på klockan medan vi busade.

Så det var kanske inte det busigaste någon har gjort, men vi blev ändå lite småfulla mitt på dagen (vilket kan ha varit solen) och jag rekommenderar alla som har möjligheten: busa till det lite när våren kommer! Se bara först till att sköta era jobb och betala era räkningar och ta hand om era barn och spänna fast er ordentligt och använda hjälm och laktosfri mjölk och koffeinfritt kaffe och köttfri biff, men när det väl är gjort så är det bara att busa på som om ingen morgondag funnes.

Publicerad i Sydsvenskan 18 mars 2015

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.