En rapport från den stora världen når mig via sociala medier: Kevin Spacey vet inte hur Joel Kinnaman uttalar sitt namn!

På en presskonferens har tydligen en svensk journalist frågat Kevin Spacey, storstjärna i House of cards, vad han tycker om Joel Kinnaman, småstjärna i samma serie. Pinsamt mummel uppstår när Spacey inte vet vem Joel [Ch]innaman är, troligen för att han bara hört det uttalas med hårt K. Någon teaterviskar till Spacey att frågan gäller ”the Swede” och Spacey svarar till slut att talang ”runs deep in that family”. Vi kan gissa att han blandar ihop Kinnaman med valfri Skarsgård.

I svensk rapportering får händelsen den skadeglada rubriken ”Här dör det svenska Hollywoodundret”.

Det är en rolig historia. Det är typiskt att svenska journalister ställer Sverigerelaterade frågor till amerikanska stjärnor i en amerikansk serie om ett amerikanskt fenomen. Det är lika typiskt att Hollywoodstjärnor bara är lagom intresserade av sina motspelare.

Men främst är rapporten typisk för en fascinerande svensk hållning till våra nationskamraters utlandskarriärer. Vi gillar när det går bra för dem men vi älskar när det inte går jättebra för dem. Vi rapporterar glatt att det går strålande för Alexander Skarsgård och ännu gladare att det går något sämre för Bill Skarsgård. Det är klyschigt men mänskligt.

För inte särskilt många år sen satt jag på en pinnstol i en ungkarlslägenhet på Möllevången och såg en humortevepilot som en bekant till mig hade gjort. Bland idel nyllen som jag kände igen från mina egna kretsar på Malmös skuggigaste humorbakgårdar fanns det ett jag aldrig sett förr. Det var visst en nyutexad kille från Scenskolan. Han hette typ Joar och var bror till hon som varit med i Mitt liv som hund på 1980-talet. Han kunde säkert få en biroll i nån TV4-sitcom nån dag.

Nu spelar han amerikansk presidentkandidat i en serie som halva världen tittar på medan jag hasar runt på samma bakgårdar. Det är klart att jag känner beundran. Och lika klart att jag känner avundsjuka.

Publicerad i Sydsvenskan 14 april 2016

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.