I princip har jag sagt upp kontakten med samtiden. Då-tiden känns så behagligare att röra sig i eftersom den i alla fall ger oss ett positivt facit: vi överlevde bevisligen.

Är samtiden obegriplig så är det ändå inget mot framtiden. Till skillnad från många krönikörs kollegor ger jag mig ogärna på att glo i kristallkulor. Rör man sig så mycket i det förflutna som jag så vet man hur många som förutsagt åt fanders och förutsett i syne. Jag vill inte vara en av dem som en framtida Kalle Lind rotar fram i nåt arkiv och skriver en förarglig krönika om.

Det här är förstås en feg hållning. Man måste ibland våga blicka framåt. Därför ska jag nu ge mig på en spådom om något vi som mänsklighet har att vänta oss. Den är inte särskilt smakfull och anständiga läsare varnas. För säkerhets skull skyller jag allt på min bror.

Han visade mig nämligen en virtual reality-utrustning: en hjälm man sätter på huvudet och som öppnar en virtuell verklighet för ens ögon. Med VR-glasögon på kan man måla en låtsasvägg och dräpa en låtsasdrake som vore det på riktigt.

”Borde man då inte också kunna … du vet … med en låtsasperson?” sa jag.

”Jo”, sa han. ”Det finns ju redan hjälpmedel att applicera på nödvändiga kroppsdelar. Vi har glassen – vi har marängerna – inom kort kommer vi att ha svissen.”

Vi föreställde oss hur detta kommer att te sig. Vi var överensom att det kommer att te sig fånigt. Få människor kommer att behålla värdigheten iförda VR-hjälm och hörlurar, dessutom nakna och med vibrerande apparatur i ljumskregionen.

”Vi kommer snart att få en ny Youtube-genre”, sa min bror profetiskt. ”Smygfilmer av folk som har glömt att låsa om sig vid VR-älskog.”

Detta utgör alltså den ovan annonserade spådomen: inom en obestämd framtid kommer en uppsjö av filmer att exploatera två av människans mest basala drifter – libido och skadeglädje. Tänker ni på saken så inser ni att detta inte bara är en sjuk fantasi, det är morgondagens obestridliga verklighet.

Så ja, jag klamrar mig fast i dåtiden med gott samvete.

Publicerad i Sydsvenskan 22 november 2016

Boken Kalle Lind. Samlade krönikor 2011-2018Samlade krönikor 2011-2018 av Kalle Lind

Nu har du läst en krönika av Kalle Lind men det finns massor fler samlade i en tjock bok med hårda pärmar. Både Adlibris, Akademibokhandeln och Bokus är beredda att skicka hem en till dig för en human summa. Och självklart finns det andra böcker också. De viktigaste hittar du här.