Om Kalle Lind och andra gubbar

Ännu ett inlägg i ännu en evighetsserie: fler konstiga namn på konstiga kändisars barn.

Ulf Nilson är, enligt sig själv, en viktig motröst i den socialdemokratiska hegemonin, enligt andra en helidiot. Expressenskribent sen sextiotalet, emellanåt satt i karantän, enligt sig själv för sina obekväma åsikter, enligt andra för att han är en helidiot. Svärson till den försynte karikatyrtecknaren EWK, profilerad inte minst som atomkraftsmotståndare, med vilken Ulf Nilson måste ha haft en och annan dispyt.

Nilson har tre döttrar. Liksom Kalle Ankas syster Dumbella ”Della” Anka – med sönerna Knatte, Fnatte och Tjatte (den inte helt lyckade transkriberingen av de reella namnen Huey, Dewey och Louie) – valde han namn som rimmade. (I kommentarfältet har mina vänner gubbofilerna också nämnt det tidiga nittonhundratalets revykung Emil Norlander – han med Anderssonskans Kalle – som döpte sönerna till Tore och Nore.)

Nilson gav sina döttrar namnen Nina (antagligen en rysk dimunitivform alternativt spanskans ”liten flicka”), Tina (förkortning av Kristina, Martina, Albertina) och Pina (= plåga, kval, smärta, lidande, vånda, värk, tortyr, skärseld, helvete).

Och här kommer nu veckans kluriga fråga: vilka av de namnen är tämligen normala och vilket är lite ovanligare?

Föregående

Avdelningen Osannolika Sammanträffanden: Ulf Olsson och Charlie Norman.

Nästa

En väldigt mysko visa.

29 kommentarer

 1. Wulfahariaz

  Eller snarare Niña, Pinta och Santa Maria, vad dessa båtar nu skulle ha med USA att göra.

 2. Feedback66

  Jag vet inte ens vem det här är. Men jag törs nästan utgå ifrån att han är en idiot om han ser sig själv som en "viktig motröst i den socialdemokratiska hegemonin". Jag tar mig den friheten.

 3. Åke Forsmark

  Ulf Nilsson är förvisso en rätt bisarr figur men jag gillar på något sätt att det finns någon som vågar ha en egen röst i det kväljande gegget som är i media nuförtiden. Visserligen har han fel nio gånger av tio men det finns en del av de som ständigt försöker vända kappan efter vinden som inte ens lyckas såpass.

 4. fulsnygg

  Åke: Personligen tycker jag inte det spelar någon roll om folk tycker likadant, det viktiga borde snarare vara att komma med nya infallsvinklar och ha något att säga. Charlataner som Ulf Nilsson försöker istället få det att framstå som att man har något viktigt att säga så fort man säger emot de flesta andra, när det egentligen mest beror på att man har missuppfattat det väsentliga.

 5. Gubben Far

  Övermåttan gräsligt. Tänkte jag först. Men så tänkte jag att man kanske hellre skulle trösta flickan, så jag svarar:
  Tina ska bort. Eftersom Ulf Nilsons idealland ligger i Amerika, vore det mer normalt om döttrarna hade hetat Nina, Piña och Santa Maria.

 6. Jonas

  "Pina" känns alldeles för balanserat för att vara Ulf, det måste ha varit hans fru som fick ynnesten att döpa barnen. Ulf hade nog valt namn för att hylla USA och kolonialismen som "Enola Gay", "Rhodesia" och "Napalmia".

 7. Åke Forsmark

  Tja, det är väl så att håller man alltid med alla andra så har man åtminstone aldrig gjort bort sej mer än alla andra. Lägger man en ära i att ALLTID vara politiskt inkorrekt så kommer man ganska snart att ha sagt något mycket dumt. Det finns en orsak till varför det som är PK är PK. Men jag tycker inte att han riktigt kvalar in där utan han är mest bara en gammal sur gubbe som tycker som gamla sura gubbar tycker mest. Och ibland finns det också orsaker till varför gamla sura gubbar tycker som de gör 🙂

 8. John Eje Thelin

  En av poängerna med namnen Huey, Dewey och Louie är att de rimmar, men att själva rimstavelsen stavas olika. När Matt "The Simpsons" Groening skulle introducera brorsöner till det glada homoparet Jeff & Akbar så ville han ge dem tre namn som fortsatte temat. Det fick bli Gooey, Screwy och…Ratatouille.

 9. andersek

  Pina är det konstigaste va?

 10. Anonymous

  Nu känner jag mig som en typisk skämtsabbare, men är det inte så att yngsta dottern heter Piña?
  Att heta ananas känns ju rätt okej i jämförelse.

 11. Katarina

  Jag påminns om skrönan om mannen som hette Been i efternamn och döpte sina döttrar till Mina, Fina och Lena.

 12. Surkärringen

  En man som kommit hela vägen från Slöinge till att ha världen som arbetsfält kan inte vara helidiot. Den som har upplevt Slöinge inser det.
  Och Pina tror jag kan vara en förkortning av Giuseppina. I bästa fall.

 13. Henric Carlson

  Om du lyckas få in Ulf Larsson i nästa post har du triss i Ulf! Ollsson, Nilsson och Larsson. Det klarar du. Du är ju begåvad!

 14. Pidde

  Sune Mangs bror Rune jobbade på posten tillsammans med en kompis till mig. Därav bisarra komikerduon Elaka Rune & Sune.

 15. Kalle Lind

  Pidde: annars säjer ju skrönan att Sune Mangs bröder hette Fine och Lave.

 16. Anonymous

  Faktum är att jag varit kursare med en Love Mangs, som på något sätt är släkt med Sune. Men ett lite svengelskt uttal och en gnutta vilja kan man få det att låta som Lavemangs. Jag vill minnas att vi både hade svengelskt uttal och mycket vilja.

 17. En tapir

  Sug på den här karamellen då!

  Juha Valjakallas f.d. flickvän heter Marita Routalammi. Maritas systrar heter Carita och Sarita.

  Som om inte det vore nog bytte Juha namn till, ja just det, Nikita! Nikita Fouganthine heter han ju numera.
  Vilka härligt förvirrande familjedagar Nikita, Carita, Sarita och Marita hade kunnat ha.

  Ett annat namntema som du borde ta upp på din eminenta blogg är "personer som döper sina barn till namn som börjar på samma bokstav".
  Joseph och Magda Goebbels torde ha varit världsmästare i den grenen då eftersom deras barn hette: Helga, Hilde, Helmut, Hedda, Holde och Heide. Magda hade även en son från ett tidigare äktenskap som hette Harald. Man kan ju fråga sig varför alla började på H….

 18. Simon F.

  Om Ulf Nilson fått söner är väl sannolikheten stor att de hade fått heta Adolf och Benito.

  Annars så är det kul med rimmande namn. Lite ovanligt i Sverige. Men i Finland är det dock mer regel än undantag att en syskonskara har allittererande namn av typen Jarmo, Jorma och Jari eller Aki, Ari och Ali. Varför har jag emellertid aldrig förstått.

 19. Kalle Lind

  En tapir: jag nämner faktiskt Goebbels ungar i kommande "Människor som gått till överdrift" (kapitlet om Slas och Pär Rådström). Harald missade jag dock, vilket retar mej.

  Simon F: nja, mycket kan man väl skylla Ulf Nilson för men en Israelkramare och USA-fanatiker är troligen inte nazist-fascist. Sannolikare är att sönerna fått heta Ronald och Ariel.

 20. Katarina

  Medan vi ändå är inne på överdrifter i namnväg undrar jag om nån vet vad Pelle Holms föräldrar rökte när de namngav hans syskon. http://sv.wikipedia.org/wiki/Pelle_Holm

 21. mats c

  I boken "Freaconomics" berättar Steven Levitt om en svarta amerikaners märkliga val av namn på sina barn. Ett exempel är en familj där äldste sonen fick namnet Winner, medan den yngre fick namnet Loser.

  Den äldre blev sedermera kåkfarare medan den yngre gjorde karriär inom amerikanska polisen….

 22. Monodemon

  Undrar om Ulf med maka grämer sig att de inte kom på namnet Lina, som faktiskt också är tvåstavigt och rimmande…

 23. Anonymous

  En tapir: Det var en söt och go karamell! Man tackar!

  /Paul W

 24. Andreas

  Monodemon: Det är väl rimligt att anta att Pina haft anledning att gräma sig mer…

 25. Gustav

  I Arboga lär det ha funnits en präst som döpte sina fyra söner till Markus, Lukas, Johannes – och Torsten!

 26. Röd

  Jag kan tyvärr inte finska så jag vet inte om det här är rimligt, men min bästa kompis under barndomen, vars familj var finsk, hade en lillasyster som hette Emelie, och eftersom hon var liten och söt (iaf vad jag förstod var detta anledningen) kallades hon för "Pina". De uttalade det kärleksfullt och finskklingande, "Piiina". Jag utgick alltid ifrån att pina betydde nåt gulligt på finska, men iofs var ungen rätt jobbig så de kanske ordagrant kallade henne för en pina. Eller så var de ironiska. Skulle ju lätt kunna kolla upp saken med någon som kan finska, men är lite rädd för att bli besviken, eftersom jag fortfarande kan se deras mamma Tuula framför mig när hon lade huvudet på sned och sa Piiina.

 27. Jimmy

  Min faster som bor på landet berättade nyligen om en grannfamilj missionsförbundare som döpte sin förste son till Matteus, den andre Markus, den tredje Lukas. Dock av någon för min faster okänd anledning, fick den fjärde sonen mondänt nog heta Lennart.

 28. Anonymous

  Läs Bibeln för fan.
  Predikaren 2:2
  "Jag måste säga om löjet: DET ÄR DÅRSKAP och om glädjen: VAD GAGNAR DEN TILL?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén