Om Kalle Lind och andra gubbar

Avdelningen för Mycket Mystiska Fenomen.

Det är en hektisk tid för en man med ett skägg. Jag gör en årskrönika för ungdomskanalen P3 – lika knäppt som om Johan Palm skulle jocka plattor på servicehemmet Måsen – och är föräldraledig på halvtid. På övrig tid skriver jag en bok som ska vara färdig i princip nu. Den ska heta Människor som gått till överdrift och handla om människor som gått till överdrift. Liksom Jan Guillou anser jag att saker ska heta vad de är (jfr Ledins Sånger att älska till, Tage Danielssons Sopor).

Ett kapitel jag länge gått och gottat mej åt att få skriva handlar om Arne Hegerfors. I en intervju berättade han en gång om en sändning av Det kommer mera, lördagsunderhållningen han och Martin Timell ledde under nittiotalet. Gäst var Svenne Hedlund, den poliodrabbade gamle rockräven. Den maniskt vitsande Hegerfors råkade ava Hedlund med repliken ”det där var ju inte så puckelryggigt”.

Vilket kan uppfattas som en förolämpning om man lägger några negativa konnotationer i begreppet ”puckelrygg”.

Även Timell drar sej i en chatt till minnes samma incident. Han berättar t.o.m. om hur Hegerfors bad om ursäkt under hela resterande tretimmarssändningen.

Tanken var att straffa in Hegerfors i boken som överdriven vitsare – en ordlekare som gått på övervarv, som kört igenom vitsbangen, som fallit i vitskoma.

Men. Jag har nu upptäckt något Mycket Mystiskt: det finns ingen sådan Det kommer mera-sändning i SVT:s arkiv. Svenne Hedlund var aldrig gäst i Det kommer mera! Inte en enda gång! Och SVT-arkivet är mycket noggrant diariefört. Man kan på minuten få veta när Lasse Strömstedt kom in för att vara Gästrikslands artistrepresentant i programmets landskapstävling.

Jag har sökt på ”Svenne Hedlund”, ”Sven Hedlund”, ”Hedlund”, ”Sven”, ”Hep Stars”, ”Svenne och Lotta” och you name it. Ingen sådan sändning existerar!

Då återstår frågorna:

1) har Hegerfors och Timell tillsammans konspirerat ihop hela historien?
2) varför i helvete då?
3) har SVT raderat hela programmet för att inte få en stämning från Polioskadades riksförbund på halsen?
4) kan jag skriva om det här ändå och låtsas som ingenting?

Föregående

Genrer Gud glömde 4: den antispanska Spanienschlagern.

Nästa

Begåvade människor jag känner del 10: Anders & Måns.

32 kommentarer

 1. Anonymous

  Men var det inte en stående kommentar i publiken när Svenne och Lotta uppträdde – "Ta av av dig ryggsäcken!"

 2. Kalle Lind

  Pidde: du tänker på TVÅ andra program. Eggers och Brost lanserades som parhästar först i Kullagret, som var ett sketchprogram utan publik. Där gjordes "här kommer de danske soldater/ med röven full av tomater/ här kommer soldaternas koner/ med röven full av meloner" (med uppföljare på norska, finska och franska – de finska "frooarna" hade väskan full av "skroovar").

  Nåt år senare gjordes Nöjeskompaniet, som var ett showprogram á la Loffe Carlsson. Där var Eggers buktalardockan i Brosts knä som sa "hej till publiken". Men jag tror att vi ö.h.t. pratar sent åttital här. Det kommer mera gjordes under ett antal år i början av nittitalet och hade mindre sketch och mer bred underhållning med tävlingar och lekar i ett evighetsblock à la Razzel.

 3. Pidde

  Det märkliga här är att jag inte minns Hegerfors och Timell som programledare för Det kommer mera!
  Jag kommer ihåg signaturmelodin. Jag kommer ihåg Johannes Brost med Per Eggers i knät, tjoande "Hej till publiken!". Framför allt kommer jag ihåg "Haer kommer kongens soldatter med röven fuld af tomater" (hur det nu stavas). Men jag minns det bara som en serie sketcher inför publik, varvade med artistuppträdanden. Inga tävlingar och annat med regelrätta programledare.
  Eller tänker jag på ett annat program?

 4. Mårten

  På fråga 4 är ju svaret helt klart nej. Det måste utredas grundligt!

 5. Sweex

  känns som det finns andra saker att undra över i den där intervjun.. vad är det för dejtingprogram i svensk tv som arne var med redan när han gick i skolan? när gick arne i skolan? fanns TV då? är inte dejtingprogram något i alla fall relativt nytt i TV?

 6. Urban

  Hm.. såsom bibliotekarie skulle jag gissa att de båda minns en händelse som faktiskt inträffat men att de tar fel på sammanhanget – det har hänt i något annat program.

  Arne Hegerfors gjorde väl en radda underhållningsprogram? Var något mer av dem tillsammans med Timell?
  Alternativt kanske Timell hört Hegerfors prata om det så mycket att han tror att han varit med om det själv. (Minns jag rätt var det dessutom inte Timell som medverkade under hela "Det kommer mera" – efter ett tag ersattes han av Anders Lundin.) Sådant händer.
  Ifall det finns goda sökmöjligheter i databasen skulle jag helt enkelt inrikta mig på vid vilka tillfällen Hegerfors och Hedlund mötts i bild. Det kan ju varit i någon annan serie eller i någon gala av något slag.

  Lycka till. Ser fram emot svaret och boken.

  U.J.

 7. Kalle Lind

  Urban: tack för tips, men det har jag testat. Hegerfors+Hedlund, Hedlund+det kommer mera etc. Du har rätt i att Lundin tog över efter Timell, men fortfarande finns inget Det kommer mera med Hedlund. Nånting är märkligt. Vi får se om det går att gräva längre än så här.

 8. Pidde

  Oj, var jag SÅ fel på det?
  I vilket fall, "Det kommer mera" måste ha gått 1993, eftersom jag och en kompis gick omkring i London '93 och sjöng "Det kommer mera"-signaturen.
  Fast det säger väl en del om hur likartade de här programmen var. Att jag blandar ihop flera program såhär.
  Tacka vet jag "21" med Arne Weise.
  Apropå ingenting kommer jag ihåg en gång när min morfar ringde in till en tävling i Hylands Hörna. Tyvärr kom han inte fram.

 9. Ulf

  Bordee inte Arne Hegerfors kvalificera sig till boken som överdriven vitsare genom att uppenbarligen fabricera en pinsam vits i efterhand, när man kan tycka att det räcker med dem han faktiskt har krystat fram?

  Fast det är klart, det skulle antagligen bli ett ganska förvirrat kapitel.

 10. Martin

  Hegerfors och Lundin. Hette inte det programmet "Sverige – Sovjet" eller något liknande?

 11. Kalle Lind

  Martin: nej, "Sverige-Sovjet" var utan Hegerfors. Det var Lundin sm värd och alla fröken Sverige som värdinnor. Mycket bisarrt program vad jag kan minnas, ett försök att göra bred lördagsunderhållning på ett ironiskt vis ("bred" "lördags""underhållning"). Det föll nog mellan alla tänkbara stolar.

 12. Johannes Almborg

  Arne Hegerfors var ju även programledare för Kryzz. jag vet inte om Timell var med där också. Men jag vet att det var flertalet kryzztade (Kunde inte låta bli) skämt med i programmet.

  Om nu artister uppträdde där, så skulle det ju kunna vara där repliken fälldes

 13. Pidde

  Jag umgås lite grann med Arne Hegerfors' bror, och gör ibland mitt bästa för att vitsa till det. Senast försökte jag skoja till det med begreppet "Hegerforsare" (dvs fet ordvits). Jag sa nåt om att Hegerforsare låter som Dagobertare, så om man går till Lasse på Heden och ber om en Hegerforsare, så får man en macka som smakar skämt.
  Min vits ansågs inte särdeles rolig.

 14. Madame Berg

  Vilket nästat obehagligt sammanträffande. För några timmar sedan gick jag omkring på jobbet och helt plötsligt började jag tänka på denna anekdot. Och jag tänker mycket sällan på vare sig Hedlund eller Hegerfors, vill jag påpeka.

  Kommer dock mycket väl ihåg "Det kommer mera", jag och pappa tittade alltid på det.

 15. Simon F.

  Kryzz var väl Hegerfors och Björn Skifs. Och de uttalade, av högst oklara anledningar, programmets namn "krysch". Svensk tv-historia är sannerligen märklig.

 16. Walker

  Märkligt agerande från Hegerfors & Timell, det är inte likt dem ljuga.

  Påminner lite om historierna kring Ulf Elving och vissa mytomspunna svar i "Upp till tretton". Ni vet "Bapelsin" och "kan de va en.." Tusentals påstår sig ha hört dem medan Elving förnekar att de har inträffat.

  Min teori är att Arne har blandat ihop programmen, han kan mycket väl ha skämtat om puckeln men att de skedde i en av de oräkneliga Insamlingsgalor han och Timell var värd för. Hedlund kan mycket väl ha gästat en sådan på 90-talet.

 17. Anonymous

  Krysch alluderar på Putte Kock vet jag (den gamle AIKaren som hade fått truten helt ombildad till ett cigarrjärngrepp). Etta krysch tvåa ni minns. Det är inte lätt att säga kryss och hålla garren under kontroll!

 18. Jonas

  Walker: jag kom också att tänka på Ulf Elfving-historierna när jag läste det här. Bapelsinhistorien är mycket riktigt en skröna (eller rättare sagt: den härrör från något gammalt lundaspex). Men "kan det va en neger" är faktiskt en sann historia, enligt Ulf Elfving själv:

  http://www.youtube.com/watch?v=KBPyQntPab8&feature=related

  Inte för att det har med saken att göra, men jag hade för mig att Thore Skogman var inblandad i "Det kommer mera" på något vis – jag trodde faktiskt att han var en av programledarna. Han, eller Bosse Larsson. Så fel man kan ha.

 19. redbanner

  Sånt här kan orsaka sömnlöshet så jag råder dig till att utreda det hela mycket grundligt.

 20. Sweex

  fortfarande ingen som har något svar på det dejtingprogram hegerfors menar att han har varit med i, eller är det jag som uppfattar det fel på nåt sätt? är det bara jag som tycker också det är märkligt?

  alltså i den artikel som det hänvisas till…

 21. stubb-brytar´n

  Det kanske helt enkelt är så att allt fler av våra gamla hjältar börjar bli senila? Exempel: När Nils Petter Sundgren häromsistens listade "Flickan som lekte med elden" som en av 00-talets bästa filmer.

 22. Anden

  Låter som en gala av något slag då det var 3 timmar lång sändning?

 23. Trampe

  "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk" – är det också en skröna?

  "Bappelsin"-historien är särskilt intressant, eftersom jag vet flertalet människor som envist hävdar att de faktiskt hört den. Vilket de rimligen inte kan ha gjort. Inte med Ulf Elving i en av rollerna, i alla fall.

  En annan långlivad legend är den om att någon av damerna i "Fäbojäntan" sedermera skulle ha blivit mattant/kurator/städerska/syokonsulent/sköterska/hemkunskapslärare på en skola. Jag vet inte hur många människor, alltifrån Norrland till Skåne, som hävdat att de haft henne. Antagligen är det bara rent nonsens, möjligen med grund i att Leena Hiltunen (huvudrollsinnehavaren) numera är sjuksköterska (på ett sjukhus) och att hennes namne, den gamla utvikningstjejen Leena Skoog (som inte har något med "Fäbojäntan" att göra) sedermera blev hemkunskapslärare.

 24. Anonymous

  Pidde: "Apropå ingenting kommer jag ihåg en gång när min morfar ringde in till en tävling i Hylands Hörna. Tyvärr kom han inte fram."

  Skrattade så att jag fick tårar. Tack!

  /Paul W

 25. Ze Bozz

  Apropå hr Timell och överdrifter:

  Någon gång under 90-talet ledde han ett TV-program där familjer (?) skulle svara på frågor om olika ämnen för att vinna osv. En familj misslyckades på det grövsta varefter Timell kommenterar detta i ena mungipan: "Inga höga studieskulder där inte!".

  Familjen i fråga förstod ingenting … !!!

 26. Anonymous

  Gör man misstaget att söka efter "Arne Hegerfors" på engelska Wikipedia får man inga träffar, och frågan om man menade "arne degerfors" istället.

  /Paul W

 27. Erik

  Visst körde Hegerfors och Timell "Det kommer Mera" ihop. kolla bara!

  http://www.youtube.com/watch?v=IXMW_aue7Ac

  Arne hinner med ett gäng sköna ordvitsar bara dessa få minuter!

 28. Raggoparden

  Ett revolutionerande förslag är ju att ringa 1: Hegerfors 2. Timell 3. Hedlund och kolla lite fakta?
  Fast..tänk om det är en komplott, och alla tre blåljuger. tänk om Hegerfors är Hedlunds pappa…

 29. Wulfahariaz

  Som språknazist blev man lite häpen när Arne refererade en hockeymatch där Tjeckoslovakien var den ena av kontrahenterna och kallade Petr Vlk för vokalmannen. Vid ett annat tillfället hade den svenska tränarstaben en enhetlig klädsel, vars färg han beskrev som "kycklinggul", vilket föranledde spekulationer om "fjädrar anamma".

 30. Urban

  En helt annan – lite kuppartad – tolkning är att se detta som ett fall av självinsikt!
  Kanske anar Hegerfors att hans maniska ordvitsande inte är riskfritt. Kanske anar han när han skrockar om Kamerun att han balanserar på någon sorts kant.

  Någonstans i det omedvetna frågar han sig – kanske med skräck – när han ska falla. Vad som är det värsta han kan ställa till med. Och så har han sett Hedlund på tv och tänkt "Det där var ju inte så puckelryggigt". Tätt följt av "sa jag det där?".
  Sedan har det blivit nervöst ältande, försäkrande om att Hedlund inte skulle bli gäst i det kommer mera och kanske ventilerande av ångesten med Timell.

  Båda tror alltså att händelsen inträffat men det är egentligen bara Hegerfors mardröm.

  Vilket på sitt sätt klart är att gå till överdrift.

  U.J.

 31. simone & JP

  Ze Bozz:
  Nej nej, jag tror du tänker på

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ingenting_%C3%A4r_om%C3%B6jligt

  med Gunde Svan!

 32. Gnu-tobbe

  En anledning till att det är svårt att hitta någon substans i historien är ju att Svenne och Bon Scott (AC/DC´s gamle sångare) är samma person.Kolla bara bilden ovan.Exakt så hade Bon sett ut om han inte hade ”dött” 1980…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén