Om Kalle Lind och andra gubbar

De absolut genom alla tider största profilerna.

Jag var häromdagen hungrig och klev därför in i en slakteributik för att köpa lite kött i bröd. I butiken salufördes, förutom döda djur, Pucko och Aftonbladet. Eftersom jag visste att det skulle ta mellan fyra och sju minuter att sluka köttpucken och jag är notoriskt rädd för att vara ensam med bara mitt undermedvetna, köpte jag Aftonbladet som förströelse.

Jag berättar detta bara för att ingen ska tro att jag regelbundet använder pengar för att få veta vad Jan-Olov Andersson har funderat på sen sist.

I en helsidesannons för sin egen söndagsbilaga – kongenialt döpt till Aftonbladet Söndag – presenterar tidningen ett antal skribenter som ”de största profilerna”.

Upplysningen är förbryllande. Jag kan till nöds gå med på att Malena Ivarsson tillhör de största profilerna, förutsatt att vi alla är timewarpade till 1988. Ronny Olovsson är kanske störst i sin genre nöjeschefer-från-Norrland och Mats Strandberg är säkert landets störste bögklubbsrecensent.

Men jag vägrar gå med på att Karin Ahlberg, Lennart Håård, Nanny Anne-Lie, Ehva Löpp och Sol Brith Rönnqvist är några profiler över huvud taget.

Däremot skriver jag gärna under på att både Nanny Anne-Lie, Ehva Löpp och Sol Brith Rönnqvist är de knäppaste namnen jag stött på den gångna veckan.

Nanny Anne-Lie: i förnamn en skitjobbig sitcom, i efternamn ett förnamn. Namn som Patrik Ehrnst och William Arne är för all del etablerade (jag tror inte Sten Sture räknas dit), men nog måste man ha passerat nån gräns när man har ett dubbelförnamn som efternamn? Hur har det blivit så? Är hon född Anne och gift Lie?

Ehva Löpp: kommentarer egentligen överflödiga, men man vill gärna suga lite på namnet ”Löpp”. Teorin är att hon från början tänkt skriva namnet ”Läpp” eller ”Lopp” på namnansökan, upptäckt den löjeväckande klangen och snabbt ändrat beslutet med en enkel handrörelse – utan att betänka att slutresultatet faktiskt blev ännu knäppare.

Sol Brith Rönnqvist: ”Solbritt” är den lite mindre etablerade lillasystern till ”Solveig”, som väl får räknas som ett riktigt namn. När man särskriver blir man dock plågsamt medveten om att tanten faktiskt heter ”Sol”. ”Stjärna” är ju ett vanligt namn på kossor och ”Måne” är ganska stort bland neohippies med batikdreads, så visst, why not?

I fallet Sol Brith (för övrigt väljer hon själv att stava det ”Sol-Brith”) är namnet kanske mindre anmärkningsvärt än professionen (för kännedom: den stora profilen Ehva Löpp ägnar sej åt styling). Sol Brith är dotter till Saida och har ärvt moderns klärvoajans. När hon inte letar efter folks borttappade glasögon i Aftonbladet, har hon en privatpraktik där hon ställer kristallkulan i allmänhetens tjänst.

På hemsidan redogör Sol Brith för vad hon kan sia om:

Framtiden
Försvunna människor och djur (ej katter)
Drömtydning
Lyckotal och vinstchanser
Ibland även ”spökerier”.

Jag vill understryka att detta är direktciterat. Sol Brith förklarar också för presumtiva gästboksskribenter att ”Jag vill ha både ris och ros, men såklart värmer rosor mer”.

Bara så att vi vet.

För övrigt dök följande bilder upp allra först när jag bildgooglade ”Sol Brith Rönnqvist”:

Föregående

Timell after Timell.

Nästa

Proggiga barnplattor del 1: Barnlåtar.

11 kommentarer

 1. Valdemar

  Intressant är också att en av mina ärkefiender heter Solbritt! Hon jobbar på Länsförsäkringar och vägrade mej en gång att teckna en försäkring.
  Vi hatar fortfarande varann, men det mildras såklart med åren.

 2. Primo Mellon

  Det som väcker den största nyfikenheten måste ändå vara att Sol-Brith klargör att hennes finnande av försvunna varelser ej omfattar katter.

 3. Åke Forsmark

  Vad besviken jag blev. Jag trodde du skulle lista vilka DU tyckte var de största profilerna så att jag skulle få bli så där lagom upprörd för att du tagit med fel personer och utelämnat de allra väsentligaste.

  Här kan jag inte annat än dela din uppfattning.

 4. Ratio Tile

  Lõpp, med våglinje över o-et, går det bra att heta i Estland så Ehva Löpp är väl en Veckans Balt.

  Namnet är rätt roligt på estniska med. Det betyder Slut.

 5. dr. No

  Vid Gud!

 6. Nonsensakuten

  Nej, de här försvunna katterna är besvärliga krabater. Oftast är de mest – försvunna. Sedan kan du vara hur jävla mycket sierska du vill, försvunna katter är nästan omöjliga att hitta.
  De går sin egen väg. Ungefär som Aftonbladet.

 7. Mårten N

  Varför citattecken kring ”spökerier”? Är det för att antyda att Sol-Brith minsann är en rationell och skeptisk människa som inte tror på sådant strunt som ”spökerier”?

 8. Thomas E

  Om jag kunde sia om framtiden och hade koll på lyckotal och vinstchanser så skulle jag åka runt i min förgyllda learjet och hjälpa folk alldeles gratis, utom under hästpolosäsongen.

 9. fredrik

  Notoriskt är du kanske bland ring-klocka-ring-skådisar & andra deklamatörer. Din rädsla att umgås med undermedvetandet tror jag är av annat slag.

  Att lägga till listan över efternamn som vid närmare granskning är förnamn:

  Harriet Bosse.

 10. -= Steamboat Willie =-

  Måste nog erkänna att jag bara kände igen ett namn av alla där.. Malenas… Men jag skullr väl inte klassa henne som en speciellt stor profil…

 11. -= Steamboat Willie =-

  Det händer att jag läser Aftonbladet, faktiskt… men inte för de fantastiskt journalistiska artiklarna. Jag läser den ibland på den lokala grillkiosken när jag väntar på min halstrade jugoslaviska råbiff. Men jag kan inte ompromissa med min djupaste övertygelse: Jag rör inte Expressen och har faktiskt undvikit att läsa den sedan de lade ner seriesidan. En dags-, kvälls- eller morgontidning som inte har serier har inget existensberättigande!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén