Om Kalle Lind och andra gubbar

Timell after Timell.


Jag har aldrig riktigt begripit mig på teveprofilen Martin Timell. Å ena sidan leder han bred underhållning, välstruken, lenrimmad, anpassad, blankleende, fortfarande med något slags legitimitetsstämpel på sig eftersom han ledde Bullen på åttiotalet.

Å andra sidan brister han då och då ut i vredesutbrott och uttalar sig väldigt frankt om folk – han är förtjust i uttrycket ”det har brunnit i huvet” – på ett sätt som gör åtminstone mig rädd för honom.

Vill han ryta sig till folkets kärlek? Lider han av Killinggängssyndromet att vilja vara både folklig och extrem?

1995 gav han – till svenska folkets oförställda glädje – ut en bok. Den heter Martins bästa och sämsta och består av reproduktioner av gamla kända vitsar. Den innehåller också en nittonsidig intervju med Martin Timell om hans förhållande till sina barn (han försöker vara en sträng pappa), till Absolut citron och ”sillande” (”då känner man sig jävligt rik”), till resande (han har rest mycket men numera blir det ”oftast tillsammans med familjen”) och till Gud (”en trygghet”).

Vi får också några anekdoter om hur Martin slussat Karl Johanslussen (”det var bara att köra in som en enda stor, gigantisk spermie”) och sprungit naken och jagat grävlingar och om hur han hyrt bil en gång i Thailand. Sen går vi över till bokens huvudämne: skämt. Enligt baksidestexten bl.a. ”timellska kvickheter i god MAD-tradition” och ”splitter nya godingar”.

Skämten är uppdelade i ett gäng festliga kategorier: ”för barn och läskunniga hundar”, ”som doktor Alzheimer glömmer”, ”som kräver minst en starköl”, ”som kräver minst två starköl”, ”som dessutom kräver en påse chips”, ”som bara får läsas av barn i smyg och inte alls av hundar” samt ”som blev över”.

Flera av skämten är av bondsk karaktär, s.k. blått material. De ligger ofta insprängda i gyttret av uppdaterade gamla Strix-anekdoter, lumparskämt, norgehistorier, skolgårdshumor och Blandaren-vitsar. Några går i den lätt sexistiska andan:

Vad ska man ge en blondin som har allt?
Penicillin.

Hur får en blondin orgasm?
Hon blundar och tänker på shopping.

Andra fokuserar mer allmänt på det genitala. Där är historien om gynekologen som lyckas måla en hel lägenhet genom brevinkastet, och så den klassiska definitionen på kaos: ”fem blinda lesbiska tjejer instängda i en fiskaffär”. En enstaka ”alla barnen”-historia, av kulturtidskrften Aftonbladet kallad ”sjukis”, har kommit med:

Alla barnen älskar med varann
utom Elinor
hon har köpt en labrador

Vissa skämt skulle jag också kategorisera som ”utfyllnad”: ”Hej, Jungman Jansson. Är det en frestelse?”, ”Postflickorna ska omtandas” och ”det bästa hos människan är huden”.

Vi ska komma ihåg att 1995 var Martin Timell fortfarande främst känd från Bullen, SVT-programmet som berömde sig av att lyssna på kidsen. Han hade visserligen lett lördagsunderhållningssmörgåsbordet Det kommer mera med Arne Hegerfors, men också det var familjetillvänt och brett. I alla intervjuer han gav – och givetvis också den intervju han låtit göra med sig själv i den här boken – berättade han utförligt om sitt gamla engagemang i Svenska Kyrkans Unga.

Vad ville han bevisa med den här boken? Ville han teckna sig själv med hela paletten? Understryka att han minsann inte bara var en hygglig prick utan också ett gapigt fyllo? Jag har inga synpunkter på innehållet – annat än att jag tycker att det är det tråkigaste jag läst – utan min undran är mer teoretisk än indignerad.

Varför kallade Timell 1995 in tecknaren Christina Alvner – känd från Kamratposten och barnserien Jycken i kulturtidskriften Aftonbladet – för att illustrera vitsar om vampyrer som använder tamponger som tepåsar? Vad var det han ville säga svenska folket? Hade han över huvud taget något att säga svenska folket? Eller hade det brunnit i hans huvud också?

FOTNOT: tack till Måns Nilsson för boktipset.

Föregående

Kulle – en kille som ville.

Nästa

De absolut genom alla tider största profilerna.

17 kommentarer

 1. Vaktis

  ”historien om gynekologen som lyckas måla en hel lägenhet genom brevinkastet” *hehe*

  Klassiker!

 2. Anonymous

  Jag har för mig att jag läst någonstans att Timell lider av bipolär affektiv sjukdom. Att han alltså är manodepressiv. Att han har dålig humor kan nog inte förklaras av detta, men kanske hans glana utspel och att han låtit trycka timellboken.

 3. dr. No

  Jag hatar Martin Timell.

 4. Vaktis

  ”historien om gynekologen som lyckas måla en hel lägenhet genom brevinkastet” *hehe*

  Klassiker!

 5. Tobias Rydén

  Det är inte säkert att Timell själv kallat in Alvner som illustratör. Men det är klart, för en normal person skulle frågan om vem som ska illustrera en vitssamling vara likgiltig, men kanske inte för Martin Timell.

 6. Anonymous

  Jag var god vän med en fd skolkamrat till Timell. Han påstod att Timell var en riktigt elak mobbare. Jag har aldrig haft anledning att tvivla på det.

 7. Anonymous

  Med tanke på bokens innehåll (trots det ”vågade” tonfallet i en del av den), val av tecknare och bokens utgivningsdatum gissar jag att denna bok var riktad till barn i 10-14 års åldern. Det skulle iaf förklara en del av mysteriet.

 8. Isabel Af Öhring

  JAG TYCKER I ALLA FALL ATT MARTIN TIMELL ÄR JÄTTECOOL! Du kanske har kollat för lite på änltligen hemma, bode kanske göra det nu när du ska renovera något kollektivhus! SÅ DET SÅ!!

  Heddå! 🙂

 9. Isabel Af Öhring

  http://isabelafohring.blogspot.com/2008/11/nu-var-det-ett-jvla-bra-tag-sedan-jag.html

  NU KAN DU FAKTISKT LÄSA OM VAD JAG TYCKER OM HONOM MISTER!!

 10. embla

  ^ Målgruppen har talat?

 11. Naseer

  Jag är mest förvånad över att Timell inte blivit scientolog än. Han, Rickard Sjöberg och Agneta Sjödin.

 12. fredrik

  Ska du bara ta sånt där? Ge igen med ”MEN DURÅ”.
  Hade du varit snabbare kunde du sagt ”STJÄRNSTOPP!”.

 13. Jörgen i Sjöbo

  Tack för detta fina inlägg! Det råder ingen som helst tvekan om att surrealismen är total…

 14. curry

  Kalle: som gammal p3:are har du säkert hört praktikant-fredriks intervju med timell? apropå utbrott alltså.

 15. Anden

  Kul utbrott av Jonas Thente som minns Timell och Cissi Elwin: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2785&PERMALINK=739310

 16. Anonymous

  Personligen gillade jag det där med ”den klassiska definitionen på kaos” bäst. Den satt som en smäck, som vi säger i göttlaborg.

  /Max

 17. Computress

  Det är rent stötande att boken skulle vara i "god MAD-tradition"! Härregud, det finns inga likhetstecken mellan dessa humortyper. Som gammal MAD-läsare kan man inte bli annat än förbannad! Timell är dessutom en skenhelig skitstövel, det vet alla inom TV-svängen…

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén