Om Kalle Lind och andra gubbar

Deleted scene: senatorn som fördömde Ingrid Bergman.

Ett kapitel i boken ”Människor som gått till överdrift” skulle handla om hur Ingrid Bergman fördömdes av Hollywood och hela USA när hon gjorde misstaget att sluta älska sin man och börja älska en annan. Jag kom aldrig riktigt till den punkt där själva storyn startar, eftersom det visade sej att boken redan var alldeles för tjock. Men inledningen (som inte har ett piss med den i rubriken omnämnde senatorn att göra) tycker jag nog har sina kvaliteter.

Det kollektiva minnet är ofta kort, det historiska perspektivet påfallande smalt. Vi minns det som hände nyss och glömmer det som var för en stund sen. När omröstningar hålls om vad som varit årets största händelse vinner alltsomoftast julen alternativt mellandagsrean. Detta oavsett om det varit jordbävning i januari, tsunami i februari och Arja Saijonmaa fött en varanhanne i mars.

När åttiotal gick mot nittiotal lät radioprogrammet Metropol sina lyssnare kora decenniets bästa låt (not till framtida läsare: Metropol var ett tretimmarsblock som sändes varje fredag och på sin tid betraktades som ungt och modernt. Det var bland annat där Spanarna – ett P1-program där medelålders människor analyserar trender i tiden – debuterade).

Vinnaren blev ”Jag mår illa”, en låt med Magnus Uggla som började rotera i september 1989. Rader som ”jag mår illa när jag ser Alice laga råbiff med Camilla” och ”jag mår illa när Lotta Engberg står i raffset vid sin villa” ansågs alltså vara det bästa Sverige producerat i textväg under tio långa år. (Not till framtida läsare: ”Jag mår illa” var en elak uppgörelse med gratisätare, Magnus Uggla känner ni till. Och oavsett när ni läser detta så såg han likadan ut då som nu.)

Det var det kanske också. En sak är dock säker: det hade inte alls lika många tyckt om låten kommit i september 1980.

I SVT-programmet ”Folktoppen” 2005-06 satte svenska folket varje vecka ihop listor över de bästa komikerna, teveprogrammen och låtarna (not till framtida läsare: SVT, Sveriges Television, var ett statligt ägt och styrt – dock inte alls statligt! – tevebolag som lades ner i samband med att deras sista tittare dog ålderdöden på servicehemmet Måsen).

Till tidernas – alltså alla tiders – roligaste teveprogram valdes Parlamentet (not till framtida läsare: ja, Parlamentet fanns redan på 00-talet. Och det var lika trött då som det är nu).

Till världens – alltså hela världens – roligaste man utsågs Robert Gustafsson (not till framtida läsare: Robert Gustafsson var en ytterst begåvad komisk skådespelare som främst satsade på att göra reklamfilm och vitsmonologer på Allsång på Skansen).

Och på Guldbaggegalan år 1995 hade svenska folket i uppgift att kora den största svenska skådespelaren sen filmen uppfanns. I en första framvaskning hade tre namn utkristalliserats:

1) Ingrid Bergman, trefaldig Oscar-vinnare, stjärna i ett otal Hollywood-succéer, bland annat Hemingway-filmatiseringen ”Klockan klämtar för dig”, ”Casablanca”, ”Anastasia” och två Hitchcock-filmer, en av världens största filmstjärnor under hela 1900-talet.

2) Greta Garbo, ”den gudomliga”, rankad som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet, avslutade sin filmkarriär vid 37 års ålder och blev legendomsusad, Oscars-nominerad fyra gånger, fick slutligen en heders-Oscar fjorton år efter hennes sista film, en av världens största filmstjärnor under hela 1900-talet.

3) Helena Bergström, skådespelare i ett otal Colin Nutley-filmer, en av Sveriges största filmstjärnor under stora delar av 1990-talet.

Redan där såg det hela lite märkligt ut. Var det inte lite orättvist mot Helena Bergström att ställa henne bredvid två internationella giganter? Var det inte som att låta ett barn tävla mot två gamla farbröder i prostatasvullnad? Var det inte som att … de briljanta liknelserna kom genast av sej när resultatet av omröstningen visade att Helena Bergström vann! Hon vann! Stjärnan från ”Under solen” vann mot stjärnorna från några av filmhistoriens största succéer! Gambia slog Kanada i ishockey! Peter Jöback vann Macho-SM!

Orsaken är inte att undra på: mer än halva svenska folket hade ganska nyligen sett ”Änglagård” och tyckt det var en rörande film om mötet mellan sexuellt avvikande kabaretartister och gamla ungkarlar.

Ganska få hade nyligen sett ”Ninotschka” eller ”Casablanca”, och flera av de som gjort det hade bytt kanal eftersom de trodde att svartvit film betydde fel på mottagningen.

Och kanske hade svenska folket rätt. Det brukar de ju visserligen inte ha – kolla bara på alla folkomröstningar där de genomgående röstat fel – men den här gången var det kanske så? Helena Bergström var kanske bättre än Garbo och Bergman? Hur relevanta är gamla fyrtitalsfilmer för publiken år 2000? Vad spelar det för roll om halva världens presskår en gång jagat Garbo och Bergman om Malou von Sivers vill intervjua Helena Bergström i detta ögonblick?

(Not: enligt uppgift visade det sej senare att rösträknarna räknat fel och tagit Ingrid Bergmans röster som Helena Bergströms och vice versa. Det sabbar lite grann min poäng, men det är väl ändå ingen som läser fotnoter.)

Historien är aldrig rättvis. Vi kan aldrig veta vad som överlever och vad som glöms. Smak och preferenser förändras, det som var bra igår kan visa sej vara uselt idag och det som var uselt igår kan visa sej vara pissuselt idag. Det enda vi kan vara helt säkra på är att Tjuren Ferdinand kommer att vara lika tråkig för våra barn som den varit för oss.

Föregående

Lösryckta citat ur Henning Sjöströms böcker: del 7.

Nästa

En skrämmande trend inom memoarbranschen.

12 kommentarer

 1. Wulfahariaz

  Tillsammans med Roxette (buuuu), Kent och Ebba Grön. ABBA vann.

 2. Wulfahariaz

  Vi ska inte glömma att både ABBA och A-Teens år 1999 var nominerade till en rockbjörn i kategorin århundradets svenska grupp/artist.

  http://wwwc.aftonbladet.se/noje/special/rockbjorn99/vinnare/arhundradets_svgrupp.html

 3. Katarina

  Synd att kapitlet ströks – fördömelsen av Ingrid Bergman är så ljuvligt (för den som inte själv är inblandad) vansinnig.

 4. Åsa, Stockholm

  jag vill höra mer om den där felröstningen bergström/bergman. stämmer det verkligen att tv redovisade fel resultat?
  det spelar ingen roll om ditt resonemang tappar lite i sak på just den punkten, jag har fört samma resonemang som du med mina vänner gällande alla de här vansinniga "folk"-omröstningarna.

 5. Ördög

  Inte här på rätsidan av Bottniska viken gillar vi att belasta vårt minne i onödan. Jag minns fortfarande med obehag en omröstning om alla tiders bästa låtar, som YLEs ungdomskanal Radiomafia föranstaltade nån gång i början av 1996. Med benäget bistånd av lyssnarna gjorde man upp en lista på 100 låtar, som sedan spelades under en hel dag. Både Rednex' "Cotton Eyed Joe" och "Den glider in" platsade enligt den finska radiopubliken bland ***Alla Tiders Tio Främsta Låtar***.

 6. Anonymous

  Det här påminner om omröstningen som P3 genomförde förra året tror jag? "Bästa humorprogrammet i P3 genom tiderna" vanns av… Mammas Nya Kille. Och nu säger jag inte att MNK är DÅLIGT, men det var liksom i fallande skala efter när det gjordes. Tvåa blev Pang Prego, trea Rally.

 7. Mårten

  Jag tyckte händelsen med Bergström/Garbo var väldigt komisk när den inträffade, eftersom den fick alla åderförkalkade cineaster som Jan Aghed och Nils-Petter Sundgren att gå i taket på ett mycket underhållande sätt.
  Det är väl ytterst få nu levande människor som faktiskt sett en film med Greta Garbo.

 8. Klas

  Mårten: Greta Garbo får 1 200 000 Google träffar, Helena Bergström 128 000 – det är 26 maj 2010, 69 år efter hon medverkande i någon film. HB är aktuell i 'Änglagård – Tredje gången gillt'

 9. Anonymous

  Apropå knasiga röstresultat i allmänhet: Jag har fortfarande inte fått förklarat för mig hur i helsefyr i övrigt mentalt friska svenskar kunde rösta nej till högertrafikomläggning trots att man redan körde runt i vänsterstyrda bilar. Var det ingen som såg fördelarna i att inte behöva riskera livet i samband med varenda jämra omkörning? Var det en sammansvärjning från landets alla lantbrevbärare?

  /Paul W

 10. John Eje Thelin

  Jag skrev en gång en mer intellektuell variant av Ugglas spyhit. Det jag minns gick så här:

  Jag vomerar. Ja, jag vomerar.
  När Jean-Paul Sartre existentialiserar
  Och den djävla bitchen Friedrich Nietsche snackar om sin übermensch
  Då måste jag vomera

 11. Gustav

  Tjuren Ferdinand är visst rolig. Resten av kalejanka på julafton är det inte.

  I övrigt har du naturligtvis überrätt. Jag retade fan livet ur mig när Ugglas illa låt vann.

 12. Spiring

  Tjuren Ferdinand har, eller åtminstone hade, tydligen sina försvarare, att döma av folkstormen 1982. (Fast det kanske var våra föräldrars generation som stod för stormandet.) Det ska uppenbarligen till något verkligt upprörande för att svenska folket ska gå man ur huse.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén