Om Kalle Lind och andra gubbar

Den gamle och den halvgamle.

Kanal 9 har gömt undan ett program på ojämn tid onsdagkvällar. Det heter Dom kallar oss roliga och är inte gjort med några högt ställda ambitioner men med kärlek till ämnet och de intervjuade.

Klara Zimmergren och Henrik Schyffert ”programleder” ”tillsammans”. Det vill säja att de var för sej har träffat ett gäng skämtare under några timmar och sen sytt ihop det med gemensam påa och ett fejkat mobilsamtal till varann på slutet. Det är uppenbart gjort på folks lediga stunder. Det gör mej inte ett dyft. Ledig tid kan vara kvalitetstid.

Bägge programledarna har för övrigt nosat rejält på ämnet tidigare. Schyffert gjorde det väldigt mycket mer djuplodande ”Dokument: humor” för SVT, tematiskt sammanhållet, snyggt formgivet och initierat. Zimmergren gjorde P3 Apelsin, ett humorprogram om humor där Schyffert för övrigt var gäst. Och minns jag inte fel, var bägge gäster i Robin Paulssons En trekant med Robins i P4. Ett program som diskuterade humor.

Åter igen: det gör mig ingenting. Jag har själv ägnat de senaste trettio åren åt ämnet i fråga. Jag känner mig långt ifrån färdig.

Mötet mellan Schyffert och Gösta Ekman var en sån där stund en humor- och gubbnörd som jag kommer att bära med mej som ett laminerat ögonblick i bakfickan. Det kändes rentav historiskt. När Schyffert och Killinggänget kom var det med en attityd som sa ”vi är år 0”. Hur mycket Robban Gustafsson än stod med fötterna i revymyllan och hur klassisk en figur som Percy Nilegård var, så var Schyffert chefsideologen och Lokko och Lill-Luuk hans politiska kommissarier. Allt som var innan och inte var anglosaxiskt var onödigt och förnekat.

När så Ekman bjuder in Schyffert på jordens minst mysiga mysrum på Dramatiska institutet och frustrerat sitter ner medan Schyffert ska ta emot hans slapstickinstruktioner, så händer något. Schyffert säjer, utan ironi, att han ser Ekman som en svensk komiks Yoda. Ekman har ingen aning om vem Yoda är. Schyffert förklarar ödmjukt och uppriktigt att Ekman är som en klok gubbe som kan allt och har lärt sej alla knep och skaffat sej alla verktyg och vars visdom man kan hämta näring ur. Ekman blir nog rörd på riktigt, men låtsas börja gråta och torkar glasögonen med en näsduk. Schyffert säjer ”du kan inte låta bli att skämta va?” och försöker hålla tillbaka skrattet.

Jag kan ta till överord här, men för mej var det ett sublimt teveögonblick. Det visade att humor inte tvungetvis är en generationsfråga. Detaljerna och referenserna byts ut. Men kokar man ner det till essensen, så är humor en attityd till livet, en överlevnadsstrategi, ett sätt att förhålla sej till världen och ångesten. Ett sätt att bygga broar och inte murar.

Gösta Ekman har varit viktig för mig i hela mitt liv. Schyffert var extremt betydelsefull när jag var sjutton och humor plötsligt blev hippt. För mig har det känts som om de levt på olika planeter – där den ena uppenbarligen är Dagobah – och att det bara är i mitt huvud de planeterna blivit ett solsystem.

Bilden av dem i varsin skinnmöbel i en spricka i väggen på en dyr institution, där den gamle nestorn skämtade maniskt och den unge spolingen var ärligt tacksam, lade pusselbitarna på plats.

Föregående

En väldigt mysko visa.

Nästa

Bulten i Bo.

6 kommentarer

 1. Sweex

  jag gillade också programmet även det stundtals var ganska segt..känns som att man skulle kunna ha gjort så mycket mer. Schyffert kändes oförberedd och hittade på frågor ur luften och jag vet inte om man ska ägna så mycket tid på att utröna hur man berättar "kom nu ketchup, så går v" på ett korrekt sätt..

  kändes väldigt banalt när man exempelvis gärna hade velat veta mer om gösta ekmans humorkonst, liv och gärning, än bara hänga upp sig på hur man ramlar roligast som papphammar.

 2. Anonymous

  Men åååh "Sweex". Det var ju tjatet i sig som var det skojsiga med ketchuphistorien. Det var ett skönt program med sköna människor i ett lagom soft tempo. Basta.

  /Matti

 3. Nonsensakuten

  Gösta Ekman är ju helt makalöst bra. Landets bästa skådis, enligt mig. Vad han är spelar känns det trovärdigt.

 4. Arrug Slahmag

  Schyffert som bombar som ståuppare i Japan är bland det roligaste jag sett på TV.

  Tyvärr tog SVT bort klipper på YouTube.

 5. Isidor

  Jag tyckte det var ett skitbra program på en hel rad olika plan. Fast jag pallar inte med reklamen, så jag orkade bara se halva.

  Se där, Kanal 5!

 6. Matte

  "Men kokar man ner det till essensen, så är humor en attityd till livet, en överlevnadsstrategi, ett sätt att förhålla sej till världen och ångesten."

  Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén