Om Kalle Lind och andra gubbar

Ett teveprogram jag bisarrt nog gärna vill se.

Olle Svenning – mest känd som ledarskribent på Aftonbladet – skrev 1980 en nyckelroman: Inte bli som vi. Den skildrar främst hans tid som en av Erlanders pojkar på kanslihuset. Som många motsvarande romaner är det svårt att dra gränsen var sanningen slutar och hitte-påt tar vid. Erlander kallas konsekvent ”partiordföranden”, Palme ”Palme” och Olle Svenning själv ”Hans Stenberg”. Eftersom följande stycke, om ett teveprogram jag tror mig ha sett brottsstycken av, innehåller idel autentiska namn tar jag det godtroget som ett stycke sanning:

Partiordföranden drabbades plötsligt av den nya tiden. Han ombads göra ett underhållningsprogram för TV. Att neka vore ett direkt hot mot partiets trovärdighet. Följaktligen satt Hans en dag med en TV-producent och en scripta. Jodå, partiordföranden skulle själv få välja sina favoritartister. Det fanns några programledare att välja mellan om partiordföranden inte själv ville presentera sitt önskeprogram.

”Vad sägs om Pekka Langer, han lär vara socialdemokrat.” Pekka Langer blev självklart programledare. […]

Hans hade ett mycket komplicerat förhandlingsarbete att utföra. Till slut meddelade TV att alla artisterna var kontaktade. En viss utvidgning hade ägt rum. Monica Nielsen skulle sjunga. Hon hade just inlett sin karriär som partiets stämma.

Tage Danielsson hade lovat presentera sin monolog om den avhoppade socialdemokraten, fast några svordomar borde utgå. Sådana var önskemålen. Men Danielsson hävdade sin rätt att följa originalet.

En socialdemokratisk teaterpjäs, en smula kontroversiell, hade svårt att få plats. Den skulle kunna demoralisera. […]

Partiets TV-ideolog, Macke Nilsson [tevekritiker på Aftonbladet, bloggarens anm.], kontaktades. Han ville ha mer allvar och större utrymme för partiordföranden. Han tyckte dessutom att det var farligt att förlägga programmet till sommarresidenset [Harpsund, bloggarens anm.]. Det skulle se för vräkigt ut.

Partiordföranden var direkt beredd att förändra allting, avbeställa varje artist och hyra en anspråkslös TV-studio.

Dagen efter ringde partiets kulturideolog, Harry Schein, till Hans. Han hade fått en påstötning från partiordföranden och ville gärna hjälpa till. Film var hans specialitet.

– Jag har tänkt mig en djävligt fin öppning. Partiordföranden gillar ju krocket. Vi sätter en klubba i hans hand och så binder vi en tråd i klotet. Förstår du. Vi visar hur han slår till, sedan drar vi utav helvete i klotet och i nästa scen slår det till mot pinnen. Hole-in-one, som golfspelaren säger. Djävligt kul.

Hans accepterade direkt. Kulturideologen tålde inga invändningar. […]

– Repetition, skrek kulturideologen som nu definitivt tagit ledningen. Partiordföranden slog till krocketbollen; den rubbade sig inte. Snöret var felbundet. Han slog till klotet gång på gång. Ingenting hände.

– Vi måste omedelbart lägga ner hela scenen. Jag kommer att betraktas som en komplett galning. Stryk det omedelbart, Partiordföranden gav upp.

Kulturideologen stannade kvar. Han hade bestämt sig. Scenen fick inte misslyckas. […]

Framåt kvällen var kulturideologen klar. Krocketscenen fungerade. Stämningen steg. Det blev mat, pilsner och brännvin. En trumpetare blåste ett fint stilla tapto. Filmning mot solnedgången.

– Snygg avslutning, sa kulturideologen. Han kunde sådant. Han var kompis med Ingmar Bergman. […]

Allt fungerade perfekt under sändningen. En lysande debut, sa nöjeschefen, Lars Boberg.

– Du borde fortsätta i branschen, sa han oförsiktigt till partiordföranden. Hans lyckades snabbt tysta den tydligt lättade producenten.

Utan att vara fiende till varken public service eller såssarna, så finns det nånting helt bisarrt i den här historien. Statsministern fick ett eget underhållningsprogram? Med en förmodat socialdemokratisk programledare? Och med en partibunden tevekritiker som rådgivare? Tillsammans med chefen för Filminstitutet? Som ville framställa statsministern som krocketsuperhjälte? Och mitt i detta underhöll såssarnas eget valturnéaffischnamn?

Som sagt: jag har sett fragment ur det här programmet – det innehöll också Yngve Gamlin, som i egenskap av president för Republiken Jämtland gjorde statsbesök och stal proppen ur Harpsundsekan – men blir akut intresserad av att se helheten. Fortsättning följer eventuellt.

Föregående

Deleted riksdagsman: Valter Åman.

Nästa

Debattdebatt.

9 kommentarer

 1. Tompa

  Tack för påminnelsen! Jag har ett vagt minne av att ha sett det där programmet när det begav sig. Bodde i Jämtland då och vi var lite kittlade av att Gamlin var med. Har för mig att Erlander, när Gamlin sade sig ha snott bottenkorken, sa att han hade flera i reserv.
  Det skulle vara jäkligt kul att se det programmet igen. Och förmodligen även en anledning att leta fram skämskudden.

 2. Bengt Svensson

  Denna blogg är en guldgruva, inte minst för folk som jag som har spelat korpfotboll mot Olle Svenning. Om man kan vara både ettrig och hetsig på samma gång så var han det. Men bättre som skribent än som fotbollsspelare.

 3. Christian

  Det här programmet har jag sett nyligen. Om jag inte minns fel gick det som repris av Minnenas television på TV i somras. Jag kommer särskilt ihåg Erlander i Harpsundsmiljöerna och Tage Danielssons sketch – komplett med svordomar och allt. Kolla i SVT-arkivet på Minnenas television, så kanske du hittar det. Lycka till, det är precis så sevärt som det verkar!

 4. Tompa

  Har nu letat i SvT:s arkiv efter att ha läst Christians tips, men det närmaste jag kommer är Hörnan där Erlander berättar sin berömda historia om prästen som laddar om.
  Däremot, i samma program, är Gunde Johansson med. Och det hade jag glömt. Gunde är en verklig entertainer, som man säger idag. Så tack för tipset, Christian, trots allt.

 5. Christian

  Hej Tompa!
  Jag skulle bli förvånad om det låg ute på SVT Play. Jag tänkte närmast på det stora SVT-arkivet som jag kanske felaktigt inbillar mig att Kalle åtminstone tidvis har tillgång till. Tack själv för tipset om Gunde Johansson, förresten, det ska jag leta upp!

 6. Peter Nicklasson

  Fri Television!

 7. petter

  Det låg faktiskt på SVT Play under Minnenas Television för några månader sedan. Pekka Langer gick runt på Harpsund och stötte som av en händelse på vaktmästare och husfru och annat. Mycket pajigt. Och sen kom Yngve Gamlin i helikopter och gjorde en crazyspexig presskonferens med Erlander om Republiken Jämtlands och Sveriges relationer. Sen stängde jag nog av…

 8. Anon

  Apropå obskyra SVT-program, är det någon som kom ihåg en förmodligen kortlivad serie om en eremit som såg ut som trollet Rulle och sades vara ”den sista goda människan på Jorden” ? Det enda jag minns av programmet i övrigt var att han hela tiden åt en massa feta och sliska saker, och till och med sjöng om det….

 9. Montresor Herringbone

  Text-TV-textningen finns fortfarande på nätet:
  http://media.svt.se/download/mcc/kluster/20120427/PG-1243309-005A-MINNENASTELEVIS-02_sv.wsrt

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén