Om Kalle Lind och andra gubbar

Han lever!


Z – han lever (1969) är en av de bästa politiska filmer jag sett. Troligen för att den a) väljer komedin som form och b) anonymiserar alla autentiska förebilder. Vi vet att regissören Costa-Gavras och kompositören Theodorakis var greker, och vi anar general Papadopoulos militärjunta mellan raderna, liksom Francos Spanien, Hitlers Tyskland och Orwells 1984. Dessutom annonserar inledningstexten att ”varje likhet med verkliga händelser eller personer, levande eller döda, är ingen slump. Den är avsiktlig.”

Filmen utspelar sej dock i ett icke namngivet land där folk pratar franska. Hittepå-namnen på människor och partier gör filmen till ett tidlöst dokument om förtryckets taktik och mekanismer.

”Z” är historien om hur polis och militär i en skendemokrati hetsar pöbeln att döda oppositionsledaren. Det är svettig paranoia och komplicerad konspirationsteori. Det är framprovocerat våld, arrangerade självmord och ett samhälle där den fysiskt starke formulerar sanningen. Trust no one. Diktatur är demokrati.

Det är en film som upprör. Och inte fan blir jag mindre upprörd för att Costa-Gavras använder farsen som form. Tvärtom. Att man inte ska skoja om det fruktansvärda är som bekant nåt de präktiga hävdar för att själva framstå som mer engagerade. Hellre lägga huvet på sned och säja ”usch så hemskt” och se till att alla ser ens krokodiltårar.

Filmens komiska höjdpunkt – om man nu går med på att tragik är komiskt – kommer i eftertexterna. Skämtet – som kanske hade varit ännu roligare om det inte var på allvar – har Costa-Gavras snott rakt av från Papadopoulos. Punkt för punkt listas allt som grekjuntan tyckte var viktigt att förbjuda:

* långt hår
* kort-kort
* Sofokles
* Tolstoj
* Mark Twain
* Euripides
* att krossa glas på ryskt vis
* strejk
* Aischylos
* Aristofanes
* Nationalencyklopedin
* Eugéne Ionesco
* Jean-Paul Sartre
* The Beatles
* Edward Albee
* Harold Pinter
* tryckfrihet
* sociologi
* Samuel Beckett
* ”den homosexuelle” Sokrates
* Fjodor Dostojevskij
* Maksim Gorkij
* Vem är vem?
* modern musik
* populär musik
* modern matematik
* bokstaven Z – som betyder ”han lever”

Så skar den fascistiska juntan bort inte bara den västerländska civilisationen, utan också den egna stolta kulturhistorien. Filosofin, dramatiken, epiken, lyriken och demokratin raderades bort ur skolböckerna och beslagtogs från biblioteken. Så var det är 0 på nytt och människan hade aldrig lärt sig att tänka.

Ikväll går vi alla ut på och krossar glas på ryskt vis, läser högt ur Vem är vem? och trallar ”Ob-la-di ob-la-da” för att manifestera vår rätt att tänka på vad vi vill och skratta åt det läskiga.

På bilden: en glad fascist.

Föregående

Tysksnusk.

Nästa

Älgkebab!

7 kommentarer

 1. Åke Forsmark

  Någonstans i mitt bakhuvud finns en liten kommentar som jag placerar i Mosebacke monarki, men kan det vara möjligt?
  Radioröst:
  – Det förekommer ingen tortyr i Grekiska fängelser uppger väluniformerade källor.
  – Det gör det visst, uppger annars välavrättade källor.

 2. dr. No

  Hur fritt?

 3. Åke Forsmark

  Någonstans i mitt bakhuvud finns en liten kommentar som jag placerar i Mosebacke monarki, men kan det vara möjligt?
  Radioröst:
  – Det förekommer ingen tortyr i Grekiska fängelser uppger väluniformerade källor.
  – Det gör det visst, uppger annars välavrättade källor.

 4. Bogey

  Det var ett tag sedan jag såg Z senast. När jag tänker på filmen tänker jag på ljuset. Det starka vita.
  En annan sak jag tänker på när jag är i Grekland och ser en trehjulig lastbil är scenen då en dylik används som mordredskap.

 5. Godiva

  Oj.

  Jag påade ”Viva Zapata” på lokal-TV en gång för 100 år sedan, men den här filmen har jag inte sett.

  Var hittar jag den? Har sökt på nätet. Är det nåt man kan hitta på biblioteket kanske?

 6. Thomas E

  Z kan man så vitt jag vet inte köpa som DVD avsedd för den Europeiska marknaden. Man kan ju beställa den från USA, Amazon tex, och spela upp den på en regionfri DVD spelare vilket de fina kulturmecenaterna i mediabolagen tycker är lite suspekt. En Googling ger vid handen att man kan hitta sk torrent filer och därmed ladda ner filmen, vad kulturmecenaterna tycker om det behöver jag väl inte säga. Filmen har ju förtio år på nacken så det finns kanske nån VHS kopia på det lokala biblioteket.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén