Om Kalle Lind och andra gubbar

Älgkebab!


Det här är bilder från en broschyr. Broschyren har plockats på Malmöfestivalen, där de festliga kobojsarna på bilderna brukar stå och kränga älgkebab – av allt att döma en typisk westernrätt – till massorna.

På första sidan får vi veta att gänget kan bjuda på både äventyr och läger, samt att det är alldeles oproportionerligt roligt att peka på en måltavla med en pinne.

Senare får vi veta – av en man med taget namn – att det är hit man ska ta sej om man vill sätta guldkant på tillvaron.

Vi får också lära oss kopplingen mellan begreppet ”underhållning” och fem byfånar i maskeradkläder (jfr After Shave och Anders Eriksson).

Vissa bilder är främst förbryllande. Vad händer egentligen med Sydsvenskan-huset i glappet mellan ”före” och ”efter”? River kobojsarna det? Och hur snabbt hinner de egentligen plantera skog?

Andra bilder talar för sej själv. Åtminstone i kombination med bildtexterna:


Sammanfattningsvis: vi får veta en hel del vi inte visste att man kunde veta i den där broschyren.

Vad vi däremot inte får lära oss, om vi inte plockar fram farfars gamla lupp och zoomar in det finstilta längst ner, är att ”KCS Vildmarkscenter drivs av församlingen Kristet Center Syd, en samfundsoberoende församling som är verksam i region syd”.

Kristet Center Syd startade 1989 genom en sammanslagning av två församlingar med lika knäppa namn: Sions församling och Glädjehuset. Välsignat av den store Ulf Ekman, som kom och hälsade på och passade på att profetera lite. Församlingen tog över den gamla dansrotundan Vägasked utanför Höör och valde att bygga bönelokaler i lite fräsig High Caparall-stil.

Idag har KCS Vildmarkscenter bytt namn till Lone Star, vilket ger ännu färre kopplingar till psykotisk högerkristenhet. Stället drivs förstås fortfarande av samma församling – som bytt namn till Kingdom Centre Church – men det får man leta länge på hemsidan för att hitta uppgifter om. Däremot får man veta att både Simrishamns kommun och Lasse Stefanz haft trevligt på kobojsarfesterna.

Kingdom Centres hemsida får vi dock veta att sheriffen här ovan också kallar sej ”pastor Chris”. Samt att församlingens uttalade syfte är att utvidga Guds konungarike på jorden.

Och på hemsidan Liv i frihet får vi veta, genom ett par avhoppade församlingsmedlemmar, att pastorn – som jag gissar är pastor Chris – bl.a. arbetat med så fräscha grepp som ”demonisering” och ”tagande av andlig hustru”.

Och plötsigt smakar inte älgkebaben lika spännande.

Föregående

Han lever!

Nästa

Hej Hasse hej.

19 kommentarer

 1. Nonsensakuten

  Det var som tusan. Jag har gjort en festlig marknadsintervju med det här gänget. Nog förstod jag att de var aningen tillsnurrade i huvudet men inte att det skulle vara exakt såhär.
  Pastor Chris, ha ha…

 2. Kristoffer Appelquist

  De står på Kiviks marknad varje år och jag älskar verkligen deras älgkebab. Det är det enda snabbkäket som går att äta i hela Kivik.

  Jag har alltid vetat att de är dåliga människor som försöker prångla på lättledda typer sin skit och jag vill egentligen inte sponsra skiten. Men kebaben är ju så god.

  Men vafan. Bojkottar du så bojkottar jag. Gör du det?

 3. Anonymous

  Berry Pahmp. Kan riktigt föreställa mig en person med det namnet som presenterar sig själv ikädd bredhättad cowboyhatt. http://www.livifrihet.nu/swe/omoss.html

 4. Kalle Lind

  Kristoffer: nja, inte aktivt. Jag har ätit där en gång, ihop med en snubbe som är gift med en präst i Svenska kyrkan. Hon bojkottade, men eftersom hennes man ändå stod och gnaskade i hennes åsyn ansåg jag att han gjorde sej skyldig till en större synd än jag. Man kan säja att jag lite grann använde honom som sköld.

  Jag blir annars väldigt intresserad när du antyder att du besöker Kiviks marknad årligen. Är det grafologitältet som lockar? Eller de billiga trätofflorna?

 5. dr. No

  Låt nu inte älgkebaben bära hundhuvudet för dess tillagares stollighet.

 6. Anonymous

  Men om rätt ska vara rätt så är det inte en oskyldig pinne som pekar mot måltavlan utan en stor yxa med egg åt båda hållen. Att kasta yxa är tydligen en stor sport bland cowboys? Vad högerextremkristna använder en vass yxa till kan man ju bara drömma mardrömmar om…

 7. Primo Mellon

  Älgkebab kan man också köpa på Sweden Rock Festival i Norje (Blekinge). Men jag utgår från att det inte är samma organisation som kränger kött i denna satanismens högborg?

 8. Anonymous

  SVT:s samhällsprogram Existens ägnade inte mindre än två granskande program åt detta glada gäng förra året. Pastorns och hans frus (den själlöst leende kvinnan i röd hatt på bild två) försvarstaktik var självklar: ”Nej, det händer inget konstigt här. Vi leker mest cowboy och grillar och så (och så har vi en liten pingstförsamling/skola också)”.

 9. Pseudonaja

  Låt inte hundkebaben bära älghuvudet!

 10. JanB

  Musiktips, döpt efter annan liknande sekt:
  http://www.myspace.com/faderhuset
  Kokser kun på Jesus!

 11. Jan B

  Och ifall lejon blir vegeterianer i himmeln, gäller det samma för kristna? De kanske måste passa på och käka älg nu? Eller är det bara Jehovas vittnen som tror så?

 12. R i Prag

  Älgkebab, snacka om kulturkrock, förmodligen med gott resultat.

 13. TP

  Älgkebab? Tror ni att man är Kristi Brud för alltid eller? Älg my ass.

 14. Måns N

  När jag gick på datorteket i Staffanstorp 1997 hade vi kick-off hos Kristet Center Syd. Vi kastade yxa och sköt pilbåge. Där fanns också en skola och när vi balanserade på uppochnervända bänkar med ärtpåsar på huvudet satt eleverna i samma rum och åt lunch. Det var en mycket trevlig dag.

 15. Frida Brattgård

  När jag gick på mellanstadiet gick vår klassresa till KCS Vildmarkscenter – jag var rellativt liten och oförstående vid den tiden men minns att jag tänker att något var fel, när det bara var killen i klassen som alltid hade med sig silvertejp som gillade vår vistelse i ”vilda västern”. Vi sköt prick på ballonger och bodde i ett hus som luktade illa. Sen åkte vi hem.

 16. Niklas

  Om man tittar riktigt noga på bilderna så ser man att människorna ser så där tokiga och saliga ut som nästan bara frikyrkliga knäppskallar kan göra…

  Jag har varit på KCS en gång när jag var liten och det var trevligt, men man vill ju inte stödja verksamheten så några fler besök blir det inte.

  När jag var där vill jag minnas att de marknadsförde sig lite som ”Fångarna på fortet”, eftersom det programmet var populärt då (och kopplingen mellan fångarna på fortet och vildmark/vilda västern är ju lika klockren som kopplingen mellan yxkastning och kristen fanatism).

  Däremot har jag inte tänkt på att det var dessa som stod för älgkebaben på Malmöfestivalen, så det var ju en intressant upplysning. Har emellertid provat kebaben och tyckte den smakade skit, troligen för att någon tappat ett saltkar i den…

 17. Sandra

  Hej jag är en av de där knäppskallarna på bilderna!jag är ganska normal faktiskt. Hoppas bildar en egen uppfattning om oss istället för att lyssna på de människor som var medlemmar för nästan ett decennium sen! Saker kan förändras vet ni!

 18. Anonymous

  Hej Sandra. Du är medlem i en sekt. Hoppas att du finner styrka att ta dig därifrån. Alla människor förtjänar bättre än så.

 19. Madeleine

  Denna SEKT kommer att få slutlig Karma snart o då faller den demoniske Sektmästaren o hans sista anhängare. Han är psykiskt störd o de som sitter ute i skogen med hattar o leker med människors själar får såklart skörd på detta. Jag med flera lämnade sekten på nittotalet o kan bara i fantasin föreställa oss hur inpyrt allting är. Sektledaren slog sin fru, gifte om sig med en kontrollerande sjuk person som spanade in människor för att hamna i säng jämte sektledaren. Såklart kommer alla där få äta sin egen Kebab snart. Trist för oskyldiga barn, men de andra får som sagt bara skörda det de har sått, just sayin.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén