Om Kalle Lind och andra gubbar

Hasse Hitler och Brorsan Stalin.

Den – som det alltid heter när det gäller murvlar – legendariske Aftonbladetredaktören Sigurd Glans berättar i sina memoarer Om sanningen ska fram (1994) om hur han 1955 sammanförde två gubbar i Växjö: handelsresande Hans Hitler och barmästare Bror Stalin – lustigt nog står Hitler till vänster. Allt för att få en lustig vinkel på en artikel och att kunna avsluta reportaget:

Efter vår gemytliga afton på restaurangen skulle vi åka taxi till hotellet. Hitler gick till telefonen och beställde.
– Hur var namnet, frågade telefonisten.
– Hitler, kom svaret.
Vi är inte upplagda för skämt. Ska ni ha bil får ni uppge rätt namn.
Ny röst i telefonen:
– Duger Stalin?
– ????
Taxin klarades med Glans.
Och det blev så klart en festlig slutkläm. Men är det inte lite konstigt att två svenskar, tio år efter Kriget och två år efter Stålmannens död, fortsatte gå runt och heta som två hyfsat välbekanta bödlar?
Jag gissar att de tänkte att ”di där bägge luspudlarna ska minsann inte få smutsa ner våra ädla släktnamn!”, men nog var det väl ändå redan gjort? För inte råkade Sigurd Glans vara på plats när Hans Hitler för första gången blev ifrågasatt av en taxiväxel när han presenterade sig?
Viss sorts halsstarrighet kan jag bli imponerad av. Annan gör mig bara konfunderad.

Föregående

Svenska flicka.

Nästa

Svensk historia i löpsedlar.

12 kommentarer

 1. Rikard

  Gullvi uttalade alltid sitt namn på samma sätt som Josef i Sovjet, men jag tror att det egentligen skulle uttalas med betoningen på sista stavelsen och med kort a. Det blir ju iofs inte lika roligt…

 2. Rikard

  Min mormor jobbade i samma garnaffär (Perssons garn) på Smedjegatan i Jönköping som Bror Stalins fru. Frun heter/hette Gullvi Stalin och var mycket trevlig. Gullvi luktade Extra Starka och mentolcigaretter och det var alltid roligt att sitta och lyssna på dessa damers samtal.
  Om Bror Stalin vet jag bara att han var alkoholiserad och förmodligen inte alltid trevlig mot sin fru. Jag tror för övrigt att de skilde sig men att Gullvi behöll namnet. Hennes nya karl hette Göbbels. (skojar bara om Göbbels. resten stämmer)

  • Mia Stalin

   ”Om Stalin vet jag bara att han var alkoholiserad och förmodligen inte alltid trevlig mot sin fru.”

   Han var s k periodare min käcke käre farfar. Högt älskad av både barn och barnbarn trots vissa brister gällande måttligt alkoholintag och äktenskapslöften. Men alltid trevlig, antagligen därför farmor stod ut med honom så många år. Om sanningen ska fram hade hon sina sidor hon också. Men var en älskad underbar människa även hon.

   Allt gott,

   Mia Stalin
   äldsta barnbarn till Bror och Gullvi

 3. Elin

  Påminner mig om Vic Hitler, den narkoleptiske stå upp-komikern som förekom i några avsnitt av Hill Street Blues. Men han var ju fiktiv.

 4. Magnus Magnusson

  När jag var liten påg fanns i Malmö tandläkaren Bob Stalin. Med ”in” som tryckstark stavelse.
  Förresten: kommer ”Jul för nybörjare” i repris i år?

  magnus

 5. Kalle Lind

  Magnus: Bob Stalin finns nog fortfarande kvar, åtminstone fanns han för några år sen när jag noterade honom sist. Han är ju också jazzmusiker och uppträder varje år på Malmöfestivalen.

  ”Jul för nybörjares” öden och äventyr vet jag dessvärre ingenting om. Det var en fantastisk förmån för mig att få göra den, och SVT ansåg sig nöjda, men sen har de fullt upp med annat och jag har inget inflytande över sånt jag lagt min tid och kraft på.

 6. Olof Mattsson

  Det finns en pajsare i Gustavsberg som har Hitler som förnamn.

 7. Anders Lotsson

  Jönköping hade en stadsarkitekt som hette Lars Stalin, vilket uttalades sta-LIN. Han ritade förorten Råslätt som givetvis i folkhumorn fick namnet Stalingrad.

 8. Ördög

  Glans’ skildring av mötet mellan Hitler och Stalin har återgetts på en rad nätforum. Hans Hugo Hitler var född i Listerby 1908 och dog 1986.

  https://www.flashback.org/sp2943235
  http://www.aspergerforum.se/stackars-edit-roliga-namn-och-namnkombinationer-t13826-24.html

 9. Holger

  Var det inte så att Hans Hitler tog sitt namn efter fadern, som bar det i Blekinge förekommande förnamnet Hitle? Synd att Ninel Jansson inte gifte sig Stalin.

 10. Kalle Lind

  Holger: ska erkänna att jag inte visste vem Ninel Jansson var innan jag wikat henne. Nu förstår jag vad du menar: ”Janssons föräldrar var båda kommunistiskt aktiva och därför är hennes förnamn Lenin baklänges.”

  Hade hon gift sig Stalin hade hon hetat Ninel Stalin på ena hållet och Nilats Lenin på det andra. Två namn efter samma formel: nonsens + bolsjevik.

 11. Tompa

  Stalín var (är?) ett inte helt ovanligt efternamn uppe i vår norra landsända. Betoning på andra stavelsen alltså.
  Tandläkaren Bob, som nämndes nedan, har f ö försett mig med en krona en gång i tiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén