Om Kalle Lind och andra gubbar

Inaktuellt från Filminstitutet: konflikten mellan vd och styrelseordförande (typ 79-80).

Per Ahlmark (styrelseordförande för Svenska Filminstitutet 1978–81):
Första sammanträdet med den nya styrelsen i SFI överraskade mig, som var politiskt fostrad i en sorts frisinnad miljö. Ty både (f.d. vd) Harry Schein och (vd) Jörn Donner hade från början satt fram var sin helflaska Cutty Sark på sammanträdesbordet.
Där skulle den tydligen stå, sändas runt och konsumeras även under det formella arbetsmötet med styrelsen. (Per Ahlmark: Gör inga dumheter medan jag är död, 2011.)
Jörn Donner (vd för Svenska Filminstitutet 1978–82):
Det händer rätt ofta att jag serverar styrelsen en drink eller två efter sammanträdena, ibland ur egna taxfree förråd, ibland ur filminstitutets representationsskåp. Ingen spottar i glaset.
Att Ahlmark skulle gå på morallinjen förvånar mig inte, eftersom en av hans ovänner berättat att Ahlmark under sin partiledartid gömt undan en flaska mellanöl i restaurangvagnen på ett tåg när det kommit in journalister i vagnen. Enligt folkpartiet, som har en bakgrund också bland frireligiösa absolutister, får synd kunna bedrivas, men helst i hemlighet. (Jörn Donner: Mammuten, 2013.)
Per Ahlmark:
Senare har jag undrat om Harry eller Jörn före den frisinnade antiwhiskyrevolten någon enda gång mötte människor i finrummet på Filmhuset utan att ha en eller ett par flaskor Cutty Sark till hands.
Detta kan lätt förklara, men inte ursäkta, deras mest våldsamma utspel och formuleringar.
Harry hade dock en förbluffande förmåga att värna logik, och viss sans, också när han med säkerhet var berusad. Jörn verkade däremot utslagen från första drinken.
Jörn Donner:
Ett av skälen till att J(örn) senare säger upp sig är den för honom ofta olidliga närvaron av Ahlmark, om vilken han skriver följande:
Det är lite synd om Per.
Han är illa omtyckt av personalen, illa omtyckt av sekreterarna, han beter sig ofta som en politiker beter sig: låter sekreterarna handha en massa ärenden som tillhör hans privatliv eller hans verksamhet som gästtalare om polska judar i Israel och de humanitära frågor han är engagerad i.
Per Ahlmark:
Till mig och andra brukade han säga att ”de där är sjuka i huvet”, ”galna” eller ”odugliga”. Med sådana ord ansåg han sig beskriva till exempel Bo Widerberg, Vilgot Sjöman och Roy Andersson. […]
Om de tre ovannämnda regissörerna och några till förklarade Donner i en intervju i radio (ordagrant) att ”de befinner sig i obalans och för den obalanserade kan jag inte ge något annat råd än att uppsöka en psykolog eller psykiater för att eventuellt få vård”.
Själv har jag alltid avskytt och bekämpat när någon fördomsfull människa rekommenderar psykisk vård till folk vars åsikter eller person de ogillar. I det här fallet var saken långt värre eftersom Donner var chef för Filminstitutet.
Jörn Donner:
I en efterskrift till [Ahlmarks memoarbok] står att Ahlmark drabbats av flera sjukdomar, vilket kanske kan förklara hans lustiga handhavande av sanningen.

Föregående

Ungkarslyan.

Nästa

Kennet Ahlologi del 3: Slutstationen (1980).

7 kommentarer

 1. Holger

  Varför är Ahlmark fotad vid samma bronsfallos på stol som Tage Erlander?

 2. Anon

  Vilken hemsk kostym sen!

 3. Kalle Lind

  Holger: jag vet inte! De där bilderna, som jag har hittat på det världsomspännande nätet, är ett mysterium i sig värda att lägga tid och kraft och research på. De måste ju vara tagna vid ett och samma tillfälle, men Ahlmark och Erlander var aldrig partiledare samtidigt. Finns det fler bilder där dåtidens partiledare sitter allvarliga vid en konstig bronspitt på ben?

  Anon: Ahlmarks? Den är onekligen rutig.

 4. r

  Jag skulle påstå att det är en bajskorv med små ben på.

 5. Rikard

  Jag tror att svaret på frågan med bronspitten är att det är den som är huvudmotivet och Ahlmark och Erlander är bakgrunden/sekundära! Om ni tittar på kompositionen så är ju pitten i förgrunden och i fokus och respektive potentat i något ofokus i bakgrunden.
  http://bloggis.se/Bergatorparen/105892

  Slog för övrigt av en händelse upp ordet ”skogstokig” i Nationalencyklopedin och där var visst en bild av Per Ahlmark. Sedär…

 6. Xeelee

  Bronsföremålet står framför foton av Per Ahlmark respektive (på ett annat foto) Tage Erlander. Det är alltså inte så att både Ahlmark och Erlander stått modell med samma skulptur.

 7. Holger

  Men vad är det för sjuk människa som gjort montagen då? För att inte tala om bronsen i sig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén