Om Kalle Lind och andra gubbar

IOGT Sångfestival del 1: Jag har älskat en yngling.

Tack vare min gode vän Jesper Rönndahl har jag äntligen kommit över den sextiotals-EP med titeln IOGT Sångfestival som jag lyckades glömma kvar när jag lämnade Sveriges radio för några år sen. Det är ett enastående stycke vinyl. Fyra låtar som handlar om att inte dricka sprit, framförda av barn och norrmän och folk som bara låter konstiga.

Fullt medveten om behovet av en nykterhetsrörelse en gång, när nästan halva befolkningen faktiskt röstade för ett totalt spritförbud och den andra halvan höll på att supa ihjäl sej, i en tid när mänskligt tidsfördriv alltid förutsatte organisation och sammankomster, tycker jag ändå att fenomenet nykterhetsrörelse är lite lustigt. Alltså att man träffades under formella former för att inte dricka sprit.

På håll känns det lite som att dra ihop släkt och vänner och hänga blomsterarrangemang på väggarna för att sen inte paddla kanot och inte runka bulle.

Första spåret på IOGT Sångfestival – och vilken festival sen! – heter ”Jag har älskat en yngling”. Den framförs av Christa Berger, som därefter helt verkar ha försvunnit från rampljuset. Hon sjunger till avmätt pianokomp på en dialekt som kan vara norsk brytning eller talfel. Texten är … ja, ”bra” är väl fel ord. Texten är … annorlunda.

Jag har älskat en yngling
Jag gör det nog än
Han var vacker och god
En verklig god vän
Men det fanns dock ett men:
Han använde sprit
Han drack med kamrater jag ej tyckte om
En kväll när han kom var han full
Han kunde då knappast stå lull

(”Stå lull” trodde jag länge var ett tredje gradens nödrim – ”rimmande ord man slänger in men som inte betyder nåt” – men det visade sig att ”stå lull” är vad bebisar gör när de försöker ta sig upp till krypställning. Min tänkta sarkasm blev alltså en bumerang.)

Han försökte mej vinna,
hans sladdriga tal
var tillräckligt för mej
att fatta mitt val
”Det är slut nu, du Jan!”
Han börja´ ta ton
Han var långt från sej lik, han var dock min vän
Han försökte med helt nya ord
Men jag samlade också nytt mod

(”Ord-mod” är andra gradens nödrim: ”ord som nästan rimmar på pappret och inte alls i praktiken”.)

Gå ifrån mej, jag sa
Kom ej hit mer nån dag
Kom aldrig, nej aldrig mer hiiiiit
Gå ifrån mej, jag sa
Kom ej hit mer nån dag
Om du inte kan lämna all spriiiit

Jag har älskat en yngling, jag nämnt den vid namn
Jag skulle idag honom bjudit min famn
Men vi nådde ej hamn
Jag kan ej med sprit
Jag har sett allt för mycket, för mycket av det

(”Sprit-det” är ett fjärde gradens nödrim: ”ord som inte rimmar alls men enkelt kunde ha gjort det”. Visst hade ”skit” dessutom varit mycket mer effektfullt istället för ”det”?)

Det är helnykterhet hos min vän
Jag vill se om han kommer igen

Som motvikt till den ganska ymniga flora av artister som bearbetar onykterheten – jfr Bellman, Cornelis, Lundell (fram till 1989), Guns’n’Roses, Rolling Stones, Mötley Crue, Arne Weise, Cypress Hill – fyller Christa och hennes helnykterhetsuppmaning givetvis en funktion.

Som musikaliskt verk är den mistlig, förglömlig och omkullrunkelig.

Föregående

La(i)sse på Börsen!

Nästa

IOGT Sångfestival del 2: Så rikt är vårt liv.

11 kommentarer

 1. Anonymous

  Jag tycker låten har klara homosexuella undertoner. Men det var kanske en annan tid då, (jmf. när ett artistnamn som Git Gay inte gav direkta associationer till bögporr) när det var okay att älska en annan man, längta efter honom, ta honom i sin famn och kalla honom vacker.

  /Paul W

 2. Fredrik I

  http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/143/36451.html

  Jag tycker att en av textens förtjänster är att den använder sig av ett gammalt fint och bortglömt uttryck som ”stå lull”. Föråldrade uttryck är nästan lika roliga som gamla gubbstruttar.

 3. Akan-Kakan

  Undrar om det var samma skiva vi brukade lyssna på när jag var liten. Där var min favorit den svängiga ”Jag är en ung Godtemplar-tjej” som bland annat innehöll strofen ”Säj varför dricker folk sånt där när det finns sockerdrick?”

 4. vitkor

  motsatsen till mistlig, förglömlig och omkullrunkelig, skulle förstås vara omistlig, oförglömlig och mkullrunkelig.

 5. Gubben Far

  Akan-Kakan, hurra! Den låten måste med i IOGT Song Contest del 2: ”Jag är en ung goodtemplartjej, som ropar hej, och sjunger livets lov”. Den får 12 poäng. Jeja Sundström är Sveriges bästa sångtolkare och skivan heter ”Sockerdrick. Svenska pekoral”, men det är bara hon och Bengt Sändh på den.

 6. Kalle Lind

  Akan-Kakan/Gubben far: förekom nu inget. Vi tar det hela i maklig takt.

  Vitkor: du är en skämtare. Det uppskattas.

 7. mikaela

  om en majoritet av befolkningen och alla jag kände var inbitna kanot- och bullrunkningsfantaster skulle jag absolut se behovet av en förening där jag kan slippa undan.

 8. dr. No

  Är det bara jag som tänker uppskatta den fantastiska listan på suputband du presenterar? Strålande val, strålande blandning, men framför allt: Starkt att våga stå upp för Sleazerocken och låta denna utgöra stomme i beskrivningen!

  Du växer ytterligare ett snäpp i nordens tokigaste nihilist-absurdistiska sällskaps uppskattning.

  (Även om vi saknar storheter som Skid Row och Allan Edwall)

 9. Oskar Forsgren

  Bra poäng av Mikaela.

 10. Repoman

  Det bästa är att det högstr troligt kommer en del 2 av den här serien. =)

 11. Redaktör'n

  Det där du skriver om att man sanlas för att inte dricka sprit får mig att tänka på en annan förening:

  http://www.bikers-against-rape.se/

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén