Om Kalle Lind och andra gubbar

IOGT Sångfestival del 2: Så rikt är vårt liv.

Det handlar alltså om en gammal EP, utgiven 1967 av nykterhetsrörelsen med det smidiga namnet IOGT-NTO, som kort och gott står för International Order of Godtemplars-Nationaltemplarorden. Begreppet ”godtemplare” tog sej dessa rediga nyktra människor efter den medeltida Tempelriddarorden, eftersom dessa inte heller drack brännvin.

Logiken är inte helt solklar i min bok. Enligt samma mönster hade dom kunnat kalla sej ”illrar” (som inte heller dricker sprit) eller ”spädbarn” (som inte heller … ja, ni fattar).

Andra spåret på EP:n heter ”Så rikt är vårt liv” och framförs av Yvonne Einarsson, gissningsvis åtta-nio år. Att hon inte drack sprit är så klart skönt att veta. Att hon gillar att hänga med åldringar – och att dricka kaffe! – tycker jag däremot är anmärkningsvärt:

På godtemplarträffar är livligt och glatt
och gamla och unga di trivs
Ja där höres många och hjärtliga skratt
och kaffe det får vi till livs

Men vinet och spriten försmår icke oss
Vår glädje är äkta och hel
Varje morgon när huvudet klart är förstås
och minnet är inte nåt fel

Så rikt är vårt liv, så fjärran från rus
Vi samlas i gladaste lag
Vi ha vår egna godtemplarehus
Kan träffas vareviga dag

Min kropp ej av gifter vi vill bryta ned
Vi vet vad vi gör och vi vill
Så många i livet har kommit på sned
Och vi vill ej höra dem till

Melodin är Calle Schewen (en medveten ironi? IOGT claimade ”kaffe med Kron”-visan från en av våra mest framgångsrika suputer?). Texten är ordagrant citerad, med viss reservation dock. Här och var mellan stroferna sjungs ordet ”u”, vilket eventuellt är tänkt som ett riktigt ord, eventuellt som ett utfyllnadsljud för att gå in på metern.

Eftersom det grumlade sammanhanget en smula (”Så rikt är vårt liv u, så fjärran från rus”?) valde jag att ta bort det.

Föregående

IOGT Sångfestival del 1: Jag har älskat en yngling.

Nästa

IOGT Sångfestival del 3: Vad vore livet om sången ej fanns?

7 kommentarer

 1. Anonymous

  Godtemplare var det ja. Jag vill dra mig till minnes att i min tidiga ungdom brukade vi hyra den lokala IOGT-NTO föreningens hus för att ha ravefester i. Det var alltid ledigt, stod alltid tomt, förutom när vi nyttjade det och när godtemplarna själva hade möte (en gång om året).

  I lokalen fanns en skylt med förhållningsregler, som nog var lika gammal som föreningen själv. Jag minns inte exakt vad det stod på den, förutom det självklara; man fick ej förtära alkohol eller röka i lokalen, samt, och det var detta som alltid förbryllade mig — man fick inte sprida ut krita på golvet. Helknasigt. Vem sprider ut krita på golvet?

  Det var först efter att jag många år senare jobbade på ett ökänt etablissemang i Stockholm som jag insåg skyltens betydelse.

  En vacker vinterdag var lokalerna var hyrda av en ”judisk innebandyförening” som skulle ”bjuda på lite kaffe med dopp”. Vilken blåsning! Runt trehundra av Sveriges mest fanatiska judar dök upp med Mossad i spetsen. Alla icke-judar slängdes ut ur den stora danslokalen och någon rit påbörjades. Efter någon timme eller så stack alla.

  När jag gick in på stora dansgolvet för att röja upp var hela golvet fyllt med, just det, krita!

  Skulle vara intressant att få reda på mer om hur det står till med antisemitismen inom IOGT-NTO egentligen.

 2. dr. No

  Hahahahaha!

  Och en känga åt han Björn också!

  Man blir glad!

 3. Isabel Af Öhring

  hahaha funnyboy! 🙂

 4. dr. No

  Hahahahaha!

  Och en känga åt han Björn också!

  Man blir glad!

 5. Lilla Blå

  Klart att Illrar-Orden gick bort direkt. Ingen normal människa kan uttala det utan att låta lite slirig…

 6. NM

  Jag antar att det är tänkt att vara roligt, men för den som inte är fördomsfull eller totalt okunnig om nykterhetsrörelsen så faller det ganska platt.

 7. Kalle Lind

  NM: ett par klarlägganden. Som jag skrev i mitt första inlägg om den här lilla skivan, så är jag fullt medveten om nykterhetsrörelsens betydelse för Sverige när den bildades. Hade det inte varit för den, så hade ännu större delar av befolkningen supit ihjäl sej. Absolut.

  Och givetvis är inte nykterhetsrörelsens ambitioner i sej töntiga. Alkohol är inte bra för samhället, sett ur ett helikopterperspektiv.

  Men man måste ju ändå få fnissa åt enskilda företeelser? Åt en fyrtiårig EP fullproppad med nödrim och hurtfriskhet? Eller pissar man då med automatik på landets alla fyllespöade fruar? Går det inte att separera det ena från det andra?

  Som du mycket riktigt ”antar” är den här bloggen avsedd att vara lite rolig. Jag gillar att gräva fram udda och skeva populärkulturella fenomen ur högar av dammiga bok- och skivhyllor. Den som väljer att ta det personligt, får faktiskt skylla sej själv. Ingen är anklagad eller angripen. Åtminstone inte för nåt som verkligen betyder nåt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén