Om Kalle Lind och andra gubbar

Johnny, vad gör du? Och varför är du så rå? Du är ju symbolen!

Plötsligt slår det en: alla svenska artister har skrivit en låt om Johnny. Eller Jonny. Eller Jånnie.

Pugh Rogefelt sjöng ”Surabaya Johnny” (”Så ta pipan ur käften din hund!”) Något otippat tonsatte Pugh en gammal Brecht-text. Originalet skrev Bertolt Brecht – eller troligare: någon av hans kvinnor – redan 1929 till den föga uppmärksammade musikalen Happy End, mest känd för sin sensmoral: ”Att råna en bank är inget brott jämfört med att grunda en”.

Sedermera gjorde Imperiet en cover på Pughs låt. Thåström och Pugh sjöng den tillsammans, kompade av Eldkvarn, på monumentalkonserten och -lp:n Cirkus Broadway. Där sjunger Eldkvarn också sin egen ”Pojkar, pojkar, pojkar”:

Johnny släcker sin cigarett
och dricker ur sin butelj
När trafikljusen slår till grönt
kan du önska vad du vill

Wilmer X sjöng ”Balladen om Ljugar-Johnny”. Den handlar om Johnny Bode och är med andra ord kongenialt döpt.

Kal P Dal sjöng ”Jonnie, vad gör du?” (”Han var en ängel, en sån ängel”). Det var en ogenerad ripoff på 10cc:s ”Johnny Don’t Do It”. Den arlövske rockkungen gjorde också en översättning av ur-Johnny-låten, Chuck Berrys ”Johnny B Goode”:

Nere vid Hammenhög på Österlen
Där bodde en cool påg vid en stor sten
Han hette John Silver och när vädret var bra
så satt han utanför och spela och var bara gla’
Och bönderna och drängarna som bodde runt omkring
dom kom och klappa takten i en stor ring

Man kan också lägga till att Kalle Pedals ständige gitarrsekundant Janne Knuda från början spelade i bandet Johnny Sox.

Björn Afzelius sjöng om ”Johnny Boy”, som rentav kan vara ett alter ego (”Johnny, tiderna är svåra; Domedagen är på gång. Men ingen köper dina tårar! Vi betalar för din sång.”) Det blev också namnet på hans gamla flamma Marianne Lindberg De Geers pjäs om honom.
johnny afzelius
Stefan Sundström sjunger om Johnny Dunder på ett otal låtar. I Bellmans och Cornelis anda har Sundström byggt upp ett persongalleri av bedagade Söderprofiler – Marguerite, Jan Banan – och mysteriösa gestalter – Sabina, från början direkt inspirerad av Lena Olins karaktär i Varats olidliga lätthet, med tiden alltmer någon som står Sundström nära – där Johnny Dunder är ex-stjärnan som är ”stel i varenda lem utom en”, som ”blev utslängd ut på dagis förstutrappa/ när han hämta barn fast han inte kunde gå”.

En av Dunder-låtarna, pedagogiskt betitlad ”Johnny Dunder”, finns covrad av Ola Magnell.

Ulf Lundell sjöng om ”Jonny, Linnéa och Bart” (”Jonny vill helst av allt dö/ Nånstans på möjligheternas ö/ Där han kan odla hampa fritt/ Och slippa politik”). Jonny är en av huvudpersonerna i Jack, modellerad på Lundells kompis Joakim Strömholm, fotograf och son till Christer Strömholm. Han dyker också upp i ”67, 67”: ”Jonny var där och Mona och Mysan och Ben och alla dom andra med”. Alias kända från Jack blandas med autentiska namn och det är ganska rörigt för den som verkligen bryr sig. (Mona var till exempel det verkliga namnet på romanens och sångernas Linnéa. Vid ett och endast ett tillfälle i boken har Lundell faktiskt råkat skriva ”Mona”, vilket behållits i alla upplagor.)

Magnus Uggla sjöng om ”Johnny the Rucker”, oftast felskrivet ”Johnny the Rocker” (det skulle vara med u för att rimma på ”fucker”). Sist i Melodifestivalen 1979. Långt senare gjorde Uggla också ”Jånni Balle”, ett något oväntat långfinger mot chockartister à la Svullo och, framför allt, Claes Malmbergs Ronny Jönsson. Oväntat för att det lite var att kacka i eget glasbo.
johnny mora
Mora Träsk sjöng om ”Johnny B. Råttom” (”Skyndar fram igenom stan/Han är stressad/Och har var’t det hela dan”). Den skulle kunna handla om den gamle fotbollsliraren Johnny Ekström, även känd som ”Kallebäcksexpressen” och ”Il Ciclone”. Men det gör den nog inte. Texten rabblar i övrigt upp Barbro S. Larvig, Inga S. Trulig och Arne K. Axig.

Håkan Hellström sjunger om Johnny, som var ”Evas hjärtas låga” och ”solen när det dagas” (vilket nästan rimmar på göteborgska). Markus Krunegård sjunger ”Go go Johnny go!” som ett jublande utrop från en kicktät tillvaro i Kalifornien. Svenne Rubins sjunger om en surfare som heter Johnny, varför låten förstås heter ”Jag ska bräda dig, Johnny!”

Den ende som veterligt inte sjungit om nån Johnny är Peps Persson. Han sjöng istället ”Ronny du e rå”. Fast det var en översättning av The Slickers ”Johnny Too Bad”. Och när Perssons Pack gjorde en cover tog de tillbaka originalnamnet: ”Johnny du är rå”.

Och Hasse Kvinnaböske har nog heller aldrig sjungit om nån Johnny. Å andra sidan heter hans bror Jonny. Det är han som poserar bakom Kalle Pedal på det här omslaget:
jonny kal p dal
Jag gissar att jag har bevisat min tes: alla svenska artister, åtminstone de manliga, har sjungit om Johnny. Vi kan spekulera i vad detta beror på.

Förmodligen har det nånting med det anglosaxiska mytarvet att göra. Bland ikoniska rockartister hittar vi Johnny Cash, Johnny Thunders, Johnny Rotten. Bland klassiska rocksinglar hittar vi ”Johnny B. Goode”, Springsteens ”Johnny 99” och Dire Straits ”Walk of life” om Johnny som sjunger oldies goldies. (För övrigt översatt att Lalla Hansson: ”Där går Johnny nerför Bondegatan/ På väg mot tunnelbanan in mot stan”).

Johnny är tillika ett vanligt namn bland svenska arbetarklasspojkar födda under det femtiotal då USA var som hetast i Sverige. En del av dem gick det illa för. Många rocktexter handlar om folk som det gått illa för.

Så det är väl inte konstigt eller anmärkningsvärt eller märkligt på nåt sätt. Det är bara fascinerande när man väl börjar leta och upptäcker att exemplen aldrig sinar.

Föregående

Kära, glada grannar – ha tråkigt!

Nästa

Kungliga patrasket (1945).

15 kommentarer

 1. Jag har alltid trott att ”Jånni Balle” främst handlar om Claes Malmberg och hans figur Ronny Jönsson.

 2. Intressant! Jag har alltid trott att Jånni Balle handlade om Claes Malmbergs alter ego Ronny Jönsson som Malmberg hade för vana att väcka till liv när pengarna tröt och inspirationen saknades.
  Funderar på om man kunnat hitta lika många låtar som handlar om Tommy.

  Kommer bara på Janne Önneruds sköna pekoral Tommy och Bon Jovi som ofta sjunger om Tommy & Gina.

 3. Johnny?

  Imponerande samling. Min personliga favorit är annars Jonny Rumpvick av Mörbyligan.

 4. Alan Vegas bror

  I uppräkningen av utrikiska Johnny-låtar får man inte glömma ”Johnny” av och med Suicide: ”He’s looking so mean he’s feeling so tough // He’s looking so mean // He’s cruising the night looking for love // Johnny // …” (citerat ur minnet).
  Deras 1970-talssequencer kunde inte hantera så långa musiksnuttar, så allt blev extremt repetitivt (”tjatigt” om man känner sig elak, ”hypnotiskt” om man är snäll). Låten är långt mer uppgivet domedagsmässigt än något som Ulf Lundell skulle kunna hitta på – perfekt självmordsmusik för ungdom. Gör en svenskspråkig cover av den, någon.

 5. Ekberg

  Glöm inte Wiehe/Tottas ”Ride Johnny, Ride”!

 6. Nils

  Nämnvärd i sammanhanget är ju även Pokerkväll i Vårby gård av Florence Valentin.

 7. Erik

  Ulf Lundell har också gjort en cover på Johnny B Goode. Den heter Jonny Gitarr. Jag tror den finns på ”Natten har varit het…”

 8. Är inte Sundströms Johnny Dunder inspirerad av Johnny Thunders? Han bodde väl i Midsommarkransen i Stockholm och knarkade o hade sej ett tag?

 9. kulturarbete

  Alla ovanstående: jag läste om texten till Jånni Balle och insåg att ni hade rätt. Den riktar nog främst in sig på just Claes Malmberg, som då och då återvände till sin Ronny Jönsson-figur trots att han sagt att han lagt den bakom sig.

  Att Johnny Dunder fått namn efter Johnny Thunders låter högst troligt. Figuren i sig är nog inte direkt inspirerad av honom dock, utan är nog snarare ett självporträtt i ett skräckkabinett. Dessutom är ju ”dunder” ett utmärkt rimord på blunder, under och ”din bil gått sunder”.

  Florence Valentin har jag inte direkt lyssnat på, men namnet på bandet tog Love Antell rimligen från en av Johnny Bodes många pseudonymer så det borde jag ha tänkt på.

  Lundells Jonny Gitarr och Wiehes Ride, Johnny, ride var nya bekantskaper för mig. De understryker dock min tes med tjocka svarta streck. Man kan inte runda Johnny! Lika mycket som man en gång måste göra en skilsmässoplatta eller en helt akustisk skiva måste man någon gång göra en Johnny-låt!

 10. Nils Lindberg

  Pojknamn med två konsonanter följda av ”y” är belastade och belastande. Det är till och med vetenskapligt utrett: http://www.dn.se/insidan/pojkar-som-fatt-y-namn-hamnar-oftare-i-kriminalitet/
  Dessutom var det ett givet samtalsämne vid fikabordet på en liten tidningsredaktion jag arbetade på. Där fanns såväl Benny, som Conny och Ronny att diskutera ämnet med…

 11. Paul W H

  Johnny B. med Hooters är en annan goding.

 12. Ördög

  På Flashbacks forum finns naturligtvis också en tråd för Johnny-låtar.
  https://www.flashback.org/t1501337

  Jag bjuder på en finsk sådan …
  https://www.youtube.com/watch?v=1Uk_EZq4Yzk

 13. Elin

  Och går man till den franskspråkiga världen har vi ju den gamla klassikern Johnny, tu n’es pas un ange, insjungen av Edith Piaf och en hög andra chansongare. Dessutom har det tyskfranska hipster-popbandet Stereo Total gjort en tyskspråkig cover av den, Johnny ist der Mann für mich, sjungen av duons manlige medlem.

 14. Farbror Melker

  Nämnas bör väl också Lasse Tennander. Fast hans Johnny-låt ”Upptäcktsresanden Johnny T, 8 mån.” handlar inte om någon missanpassad rockhjälte utan om hans mycket minderårige son.

 15. Jan Ottosson

  Hej!

  När jag var avd chef för sophämtningen i södra Sverige, så hade jag Kal P Dals turne affisch men autograf på väggen på kontoret. När jag fick besök så såg/titta inte besökarna på mig utan på Kal P Dal.

  Min kusin Lotta Love köra med Kal P Dal, och en annan kusin var ihop med sångaren i Pedalens Pågar och när en annan kusin gifte sig så hade jag Janne Knuda och hans fru som bords polare.
  Jag är från Arlöv och Kalle signera turné affischen himma hos mig på legendariska Vinter/Betlehemsgatan, en adress som Södra Skåne kände till så där kanske i negativ bemärkelse:-)

  Mvh, Otto

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén