Om Kalle Lind och andra gubbar

Korrekturläsaren från helvetet.

Jag håller på att slutkorra min kommande bok Människor det varit synd om så jag känner till svårigheterna. Det är knepigare än vad man vill tro att fånga upp vartenda förlupet citattecken, varenda tveksam syftning och varje stackars horunge. Hylands grabb växlar mellan att vara tolv och fjorton i samma text, Mats Knutson på Aktuellt heter stundvis Knutsson, Britt-Marie Mattsson på GP heter stundvis Mattson. Etc.

Därför känns det skönt att se att det finns de som super ännu mer kål. På mitt lokala Coop lockar följande skylt till köp:

Det är roligt på så många sätt. Det mest anslående är förstås rubriken, där man i sann Aftonbladet-anda tror att trilogi hänger ihop med biologi, och samtidigt inte tror att Arn hänger ihop med själva trilogin. Om man nu är så gräsligt osäker på om två ord som hänger ihop verkligen hänger ihop, ska det då vara så förbannat svårt att läsa ordet högt för sej själv? ”Arn-trilogi” utgör ett sammanhang, ”Arn triologi” är två hitte-på-substantiv utslängda på pappret på måfå.

Ännu roligare blir det förstås när man ser att de lyckats tappa hela två bokstäver i meningen under (förutsatt att det verkligen inte är fråga om ett ”presentsken” som får triologin att skimra).

Fyra fel i två meningar, varav en inte ens är en mening, tänker man hånfullt och medelklassbesserwissrigt – tills man kommer på att triologin utgörs av FYRA böcker! Touché! Femetta! Världsklass!

Jag har inte haft roligt på ett så nedlåtande sätt sen jag såg ”Sucken” Sauks direkt-på-vhs-film Gunnar Govin.

Föregående

Liberal lyrik.

Nästa

Högerhittar del 2: Etik.

19 kommentarer

 1. Noémi

  Jag med. Underbart.

 2. Kristoffer Appelquist

  Jag skrattar så att jag gråter!

 3. dr. No

  En sorgens dag för det kooperativa tänkandet.

 4. Mårten

  Du är förmodligen den enda människa som sett den filmen.

 5. John Eje Thelin

  Fantastisk klassiker.

  Jag påpekade för min lokala ICA-handlare att skylten utanför butiken där de annonserade ut ”kollegie block” inför skolstarten var särskilt olycklig just eftersom det gällde saker som skulle användas för undervising av sånt som – förhoppningsvis – att inte särskriva (fast man undrar hur mycket energi som läggs på det i dagens skola).

  När jag sedan kom ut med mina matkassar så höll de faktiskt på att byta ut skylten. Det värmde lite i ett språkfascisthjärta.

  För övrigt insåg jag förstekommenteraren Appelquists storhet när jag såg honom raljera mot just särskrivning i ett tv-program som vi förutom hans insatser kan låta falla i glömska.

 6. Daniel

  Kalle, nästan lika skoj som Coopskylten är ju din fantastiska förmåga att namedroppa som en gud i precis varenda inlägg. 🙂 Alla dessa namn som du folkbildar oss med.

 7. rolfner

  Mycket roligt. Men om du brukar se Sauk i sunkiga produktioner kanske du är en av få som har sett mästerverket Dykaren..?

 8. Markus Klinton

  visste man inte bättre kunde man tro att klipp och klistra varit framme… märkligt kul

 9. Balloonfighter

  Hahah fantastiskt. Man undrar hur så många svenskar kan gå arbetslösa när det uppenbarligen finns ett skriande behov av korrekturläsare.

 10. Anonymous

  Att röra sig kring ordet trilogi för fyra böcker kan ju också vara en subtil hyllning till Helmer Bryd Eminent Five Quartet.

 11. Anonymous

  Din blogg är den enda jag läser.

  Och verkligen läser.

  Tack!

 12. Anonymous

  så kul. så befriande roligt.
  /keja

 13. Anonymous

  Lysande! Har inte Coop nationell reklam eller är det en stackare på ditt lokala Konsum som blir en ofrivillig kändis nu? Jag ska köpa din bok för jag är hemligt kär i dig.
  // C, m eller h

 14. Anonymous

  …och ”pockeform” skall naturligtvis betonas som ”pokemon”…

 15. Stephen Graye

  ”Att röra sig kring ordet trilogi för fyra böcker kan ju också vara en subtil hyllning till Helmer Bryd Eminent Five Quartet.”

  Eller Liftarens Guide Till Galaxen…

 16. Ozjeppe

  Kul att du också upptäckt denna höjdare. Den har tydligen skådats ända sen september:

  http://sprakpolisen.blogspot.com/2008/09/arn-triologi.html

  Det är smått otroligt om skylten cirkulerat SÅ länge utan korrektur!

 17. Anonymous

  COOP är ju en del av Det Stora Partiet vars lilla Ledare (bäst att tillägga: påstås ha) sagt:
  ”Det spelar lissom ingen roll hur man skriver bara man festår vassom menas asså.”
  Resultatet av (S)venska skolan?
  När inte ens Ledaren gör rätt behöver inte heller fotfolket göra det.
  WR

 18. Anonymous

  Sagolikt, helt underbart.
  Jag arbetar på en av landets största reklambyråer och inte ens våra skribenter (”copywriters” gubevars) hade kunnat prestera ett magplask som detta. Eller …. fan vet!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén