Om Kalle Lind och andra gubbar

Högerhittar del 2: Etik.

1991 var det riksdagsval. I konkurrens med Ian och han som släppte väder, som ju gjorde den klatschiga vallåten ”Häng me´” med fotbollskörer och Paul Paljett och rimmet ”vi kämpar och slåss/ för vi har drag här inunder vår galoss”, hakade KDS på.

De hade inte tillgång till Mariann-studion i Skara, men väl trubaduren Tomas Hagenfors hemmastudio. Ljudet blev inte så bra, men å andra sidan väldigt syntetiskt.

Vem är då Tomas Hagenfors, undrar vän av ordning. Tack vare den fantastiska uppfinningen Internet är svaret bara ett klick iväg:

Tomas Hagenfors är en artist som startade 1975.
Tomas Hagenfors spelar traditionell.

Betyder den sista meningen att Hagenfors egentligen är modernist, men låtsas att han är traditionell? Eller är ”traditionell” ett instrument?

På nätet förstår vi också att Tomas ofta lirar tillsammans med familjen:

Att höra familjen Hagenfors brukar vara en trevlig upplevelse för både stora och små. De vill dela med sig av sin kristna tro och blandar allvarsord med lek och en stor portion spontanitet. Detta brukar vara ett lyckat recept.

Vi får också se hur Tomas ser ut:

Tomas Hagenfors kommer alltså ur den frikyrka som skapat kristdemokratin och som Göran Hägglund försöker skaka av sig i ett desperat försök att framstå som en modern man. 1991 var det fortfarande en självklarhet att låta en frimicklare med hemmastudio – vilket de flesta inom frikyrkan verkar ha – göra valets soundtrack.

En EP blev det, fyra låtar som troligen gav Alf Svensson och hans muntra abortmotståndare den sista skjutsen över fyraprocentsgränsen. ”Etik” är bäst. Hagenfors tecknar med några snabba streck en skiss över de gångna decennierna:

1968 var ett märkligt år
Det var då studenter ockuperade sin kår

(Det var ju inte riktigt kåren som ockuperades, det var väl snarare kåren som ockuperade sitt hus, men vi förstår vad Hagenfors menar. En eloge för att han lät bli att rimma på ”långt hår”.)

Uti Europa hördes krav på revolution
Allting gick i rött – Gud var bara en illusion

Och vi ropade:
Länge leve Mao Tse-Tung och Lenin!
Klass mot klass – krossa kapitalet!

(Här har Tomas f.ö. lagt in syntheffekten för ”glaskross” – mycket illusoriskt!)

Vi behöver inte nån etik!
Ge oss bara dialektik!

Sjuttitalet kom och vi fick nya perspektiv
Inga hårda regler skulle styra våra liv
Flummigheten ledde fram till hasch och heroin
Drogmissbruket växte till en fruktansvärd lavin

Och vi ropade:
All you need is love ocn flower power!
Kärleken är fri och tillhör alla!

(Ska man vara noga så är ju hippiekulturen ett typiskt sextiotalsfenomen, men återigen förstår vi poängen. För att illustrera den här strofen har Tomas f.ö. lagt in några syntetiska sitarslingor.)

Vi behöver inte nån etik
Ge oss bara fri erotik!

Åttitalet handlade om klipp och egoism,
gymping och finansvalpar och materialism
Visserligen vaknade vi upp för vår miljö
men hotades vårt välstånd fick intresset hellre dö

Och vi ropade:
Satsa på dej själv! Kom och ta för dej!
Bevara Sverige svenskt och fler poliser!

(Här har Tomas så klart lagt in effekten polissiren.)

Jag behöver inte nån etik
Bara jag blir tillräckligt rik

Orkar ni sluttampen? Det är min personliga favorit:

Nittitalets människor har inga säkra svar
Inga fler visioner, knappast några drömmar kvar
Rikedom i överflöd inger inte någon tröst
Själen är förtorkad och vi dövar hjärtats röst

Och nu hörs:
Finns det någon mening med att leva?
Tjänar det nåt till att tala sanning?
Vi behöver lära oss etik
Inte bara tom retorik
Vi behöver lära oss etik
Inte bara kylig logik
Vi behöver lära oss etik
Inte bara mer statistik
Vi behöver lära oss etik
Inte bara flummig mystik

Med denna finstämda trudelutt förtäljer Tomas Hagenfors oss två saker: 1) han har väldigt höga tankar om Alf Svensson, 2) han äger ett rimlexikon.

Föregående

Korrekturläsaren från helvetet.

Nästa

Högerhittar del 3: William Freestyle.

19 kommentarer

 1. Rimbloggen

  En kvinna blir på smällen bara för att en ängel säger det till henne.
  En lam man börjar gå. En skäggig kille går på vatten.
  Det kallar i alla fall jag för ”flummig mystik”.

 2. Rimbloggen

  En kvinna blir på smällen bara för att en ängel säger det till henne.
  En lam man börjar gå. En skäggig kille går på vatten.
  Det kallar i alla fall jag för ”flummig mystik”.

 3. Trampe

  På ett sätt har han ju en poäng. Klart vi behöver etik. Frågan är bara om det är just KD:s uppfattning om etik vi behöver…

 4. Frank Bonnevie

  Jag blir så väldigt ambivalent när det gäller min egen oförställda munterhet kring dessa ”fenomen” som du gräver fram överallt. Jag menar i all sin skrattretlighet är ju denna Hagenfors, säkerligen en himla snäll människa. Förutsatt att man inte har fördomar att alla kristna är reaktionärt konservativa och allt vad det innebär. Känner du samma ambivalens Lind?

 5. Jocke

  Är det inte märkligt att krista ofta antar att icke religösa saknar etik och moral? Det tycker jag särskillt framkommer när man snackar med amerikaner om saken.

 6. Frank Bonnevie

  Jocke: För att inte tala om moral och etik.

 7. MCR

  Kanske lite off topic, men inte alldeles utan kuriosavärde, så tycks det som att denne Hagenfors även är femfaldig svensk mästare i luffarschack. Här en artikel om hur han tar sig an hela Hallsberg (Tomas mot rubbet alltså):
  http://www.na.se/artikel.asp?intId=1319278

 8. Anonymous

  Det här måste väl vara samma Hagenfors som medverkade i Hylands Hörna i början på 80-talet. Han blev sedan en av de mest spelade artisterna i Radio Örebros sändningar. Kolla gärna upp hans hit ”Örebro örebro- mycket mer än bara kexfabrik och skor”

 9. Dennis

  Kalle: Tar du önskningar? Det är inte så mycket en önskan som ett krav, Carl-Axel Roslund måste med i den här serien. Hans åsikter överträffas enbart av hans musik. Roslund gav ut en skiva 2002, förhoppningsvis är de mer bisarra inslagen med på den.

 10. Kalle Lind

  Dennis: vi lirade honom en del i Hej domstol! Han skrev en konstig låt om att Fantomen dricker mjölk. I övrigt märktes inte hans moderata riksdagsplats särskilt mycket i de låtarna jag hörde då. Jag vet att han gjorde en svängig låt om hustrumisshandel (nåt om att prygla sin ”pugga”), men jag har aldrig hört den. Återkommer i ärendet.

 11. Kalle Lind

  Frank Bonnevie: jag förstår helt vad du menar med ambivalens. Jag fick slå mej själv på fingrarna för att inte kommentera Hagenfors-bilden utan låta den stå för sej själv. Jag vet ju inget om honom. Han ogillar egoism och materialism och gymping och det gör ju jag också. I och för sej minns jag att han var lite otrevlig när vi en gång ringde från radio och ville ha tack för att vi spelat hans låt och gett honom stim-pengar, men det kan ha varit för att vi var otrevliga.

  Jag är ju väldigt förtjust i människor som gör konstiga saker. Jag försöker låta bli att vara von oben och uttrycka min ärliga glädje över deras existens, men kan inte riktigt säja att jag lyckas.

  MCR: Hagenfors bredd som människa gör mej glad in i själen.

  Anonym: även textraden ”mer än kexfabrik och skor” gör mej glad in i själen.

  Vill även påpeka att Hagenfors varit inne och kommenterat här på bloggen. Det var efter att jag avhandlat hans frimicklarbarnskivor Munken och Kulan. Jag vet inte om han ignorerade mina sarkasmer eller inte såg dem.

 12. petter

  Tomas startade 1975, står det. Med vad? Eller är Tomas en motor, ett slags datorprogram eller en process? Den flummiga mystiken tätnar.

 13. berthitlerz

  BERTHITLERZ SUGER TILL!
  Så här är det: Tomas Hagenfors är ungefär som UppblåsbaraBarbara men för poeter och slöa författare!
  Precis som Barbara ser att ut som en riktig människa på lite längre avstånd, typ 6 meter.
  Jag vet detta för jag och BOSSARNASBOSSBOSS och SPEEDSTERS tänkte börja skriva lite poesi, (läs vår blogg får ni se), så vi gick och lyssnade på stupsopan Bruno K Öijer förra i höstas.
  Då hade han en sån där Tomas Hagenfors sittandes på en stol bredvid sig! Bruno kom av sig flera gånger och varje gång fyllde den där Tomasapparaten i några nödrim. Vi höll på att garva ihjäl oss när Bruno kom av sig efter ”…jag har inte längre bruk……………..”. Efter 8 sekunder fyllde Tomasapparaten i med ”för min lilla kuk”. Alla i publiken, (22 personer), ställde sig upp och applåderade med Bruno blev skitförbannad och gick. Tomas satt kvar och såg ungefär ut som på bilden i bloggen.

  BERTHITLERZ HAR SVAR PÅ ALLT!

 14. Kraxpelax

  OBS, reklam!

  Bildkonst:

  http://screenfonds.blogspot.com/

  Poesi:

  http://kraxpelax.blogspot.com/
  http://nattljuset.blogspot.com/

  – Peter Ingestad, Solna

 15. Stardust

  Apropå högerhittar, den här är rätt läskig – The Milton Friedman Choir framför ”The Corporation”: http://www.youtube.com/watch?v=W3Seg0JE1PM

  För övrigt skulle jag vilja tipsa om Axel Höjers självbiografi ”En läkares väg”, som innehåller en del homoerotiska bekännelser som torde passa väl in i bloggens tema.

 16. Frank Bonnevie

  Kalle: Vi är säkert oerhört olika, men en sak delar vi i alla fall och det är förtjusningen över alla konstiga saker som folk har för sig. Som lite positiv kritik (vem är jag att ge kritik förresten) kan jag säga att din förtjusning och glädje står helt tydlig mellan raderna.

 17. Anonymous

  Jag ids inte läsa din blogg, gillar inte bloggar. Vad är det för samhälle där människor läser bloggar istället för att göra något vettigt?
  Nåja om du börjar med Hej domstol igen så förlåter jag dig. Mvh MF

 18. Computress

  De första orden som trillade in i mitt huvud när jag såg bilden på Tomas – "kemisk kastrering"!
  Sen läste jag i texten att han hade barn… *shudder*

 19. snickerist

  Men han har betydligt fler strängar på sin lyra än bara strängar. "Femfaldig svensk mästare i luffarschack" enligt Wikipedia. Han kanske borde blivit vid sin läst.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén