Om Kalle Lind och andra gubbar

Kunskapsluckor.

Nuförtiden är det ingen som pratar om Ratte. Det är tråkigt, för jag vill gärna prata om den.

I USA finns Doonesbury sen sextiotalet – en daglig strippserie vars skapare Garry Trudeau räknas som en betydande samhällskommentator (åtminstone av de demokrater som delar hans åsikter).

I Sverige fanns för trettio år sen Ratte, en satirslapstickäventyrsserie av den kompetenta duon Magnus Knutsson (manus) och Ulf Jansson (teckningar). Den publicerades i kulturtidskriften Aftonbladet mellan 1978 och 1985 med en sida i veckan.

Den uttalade ambitionen var att försiktigt kommentera nyhetsflödet, vilket skapade en fascinerande blandning av ganska barnslig slapstick, actionparodi och Helt Apropå – dessutom kombinerat med vuxenrelationer och utflippade referenser till t.ex. Snövit.

En serie som gapar över ett stort stycke och faktiskt lyckas behålla det mesta. Särskilt anmärkningsvärt med tanke på att perspektivet är vänstersossens (minns att uppdragsgivaren var LO-ägd).

Det är en underhållande ingång till det tidiga åttiotalets Sverige. Samtliga dåtidens heta ämnen debatteras: kärnkraft, syntmusik, 4:e oktober, nykapitalismen. Och inte minst passerar de flesta av dåtidens kändisar och folk i ropet revy: från Ola Ullsten via Hoa-Hoa till PG Gyllenhammar och Woody Allen – samt fiktiva figurer som Åsa-Nisse och Lasse Strömstedts rollkaraktär i G.

De flesta svishar bara förbi i marginalen av en ruta, men här och var griper autentiska figurer aktivt in i handlingen à la Stieg Larsson.

Som sagt: jag kan prata länge om Ratte och dess referensregn. Men det är inte därför jag skriver det här inlägget. Jag behöver nämligen mina läsares hjälp.

Sen jag införskaffade Ratte-albumen för typ tjugo år sen är det några karikatyrer jag har funderat på. Mitt problem är samma som det jag har inför mänskligheten: jag förstår dem inte. Jag är övertygad om att här finns referenser som jag missar. Vilka gubbar förekommer på bilderna och ligger här skämt begravda som jag inte förstår?

Kommentarfältet står vidöppet för svar och spekulationer.

Figurerna här ovan är jag med på. Men i sidans slutkläm visar det sej att tre seriösa rockartister klätt ut sej till mormontrion och sjunger burleska versioner för att döda hajpen. Jag identifierar Lundell i mitten och Wiehe till höger – men vem tusan är den tredje mogenrockaren?

På en hockeymatch sitter nån som ser ut som Lill-Babs och en karl jag inte har en susning om och kommenterar. Ska det vara Lill-Babs? Och varför är hon i så fall på hockey? Och vem är gubben?

Och vem är kvinnan som pratar om mjuka kvinnliga värden på en antikärnkraftsmanifestation?

Här sitter Jan Guillou, Jörn Donner och Anderz Harning och osar testosteron. Med sej har de en figur som tydligen heter Lars-Ragnar. Vad är det för en tjomme? Är det Lars-Ragnar Forssberg, ett namn jag känner igen från radiosatirsammanhang? Var han en profilerad silverrygg på samma vis som de andra tre?

Och vem är den här intensivt leende mannen? Kanske är det bara en fiktiv figur, men nånting säjer mej att han inte går och ser ut sådär av en slump.

Det här är nästan den mest frustrerande rutan. Vad är det för en man som står på NK och säjer en så icke-neutral mening? Här finns en anspelning begravd. På vad?

Och vem är den här rockstjärnan som troligen gjort nån låt med frasen ”rena natten”? Han har en viss porträttlikhet med Magnus Uggla, men Uggla förekommer faktiskt i samma serie med ett lätt avvikande utseende.

Och vilka är de här bägge figurerna, som faktiskt dyker upp vid ett par tillfällen i olika Ratte-serier? Det verkar vara fråga om två moralpaniker i tiden, med särskild inriktning på skadlig ungdomskultur.

Så vänligen – hjälp en knappolog att göra gubbsamlingen komplett. Det kommer att göra mina nätter så mycket lättare att genomlida.

Yours truly,
Karl Johan Åke Lind.

Föregående

Alf beror på mej.

Nästa

Bröstmeiers kanelcylindrar.

36 kommentarer

  1. Ron Obvious

    Jag tycker mig se ganska tydligt att det är Carl-Gustaf Lindstedt som eskorterar Lill-Babs på hockey, men fråga mig helst inte varför.
    Och personen som ovanstående identifierar som Björn Skifs tycker jag starkt liknar den gamle tv-stuntmannen, var det Johan Thorén han hette? Men anledningen går jag ånyo bet på.

  2. Egil

    Pontus Platin var ganska lik Magnus Uggla och sjöng i samma melodislagerfestival 1979.
    http://www.youtube.com/watch?v=bNjHs__ATL0

  3. Daniel Eriksson

    Nixonkopian i lastbilen liknar Tommy Körberg.

  4. Mårten

    Jag tycker mig minnas att Lill-Babs en period var gift med en norsk hockeyspelare som hette Kaspersen (som följaktligen är far till Kristin Kaspersen).

  5. Simon B

    Jag tänker mig att det kan vara Björn Skifs som frågar efter julkalendern. Han spelade titelrollen i TV:s julkalender 1978 (”Julius Julskötare”), illustrerad av EWK.

  6. Anonymous

    Den leende skäggmannen brevid Donner & Guillou påminner om Sixten Herrgård.

    Carl-Gustaf, precis min tanke när jag såg bilden.

    Den "intensivt leende" mannen känner jag igen från svt tidigt 80-tal. Troligen underhållningsprogram, eller hallåa.

  7. Anonymous

    Jag håller med Ron Obvious: Carl-Gustaf Lindstedt och Johan Thorén var de första jag tänkte på. Men fan vet varför de är med.

  8. Emma

    Jag håller med om att det ser ut som Körberg tillsammans med Wiehe och Lundell. Den leende mannen i trenchcoat måste väl ändå vara Jaques Werup?

  9. Ulrika Good

    Jag tror att feministkvinnan är Maria-Pia Boethius och om trenchcoatmannen inte är Jaques Werup skulle det kunna vara finansmannen Robert Weil.

  10. Nils

    Jag tror mannen som går med Lill-Babs på ishockey är Bengt Grive och att den leende mannen är Per Falkman, journalist och bror till Loa.

  11. Anonymous

    Är det inte Göran Elwin som är moralpanikern med glasögon och skägg? Han var ju het i bl.a. videovåldsdebatten.

  12. Åke Forsmark

    Det är Tommy Körberg i bilen och Carl-Gustav Lindstedt på hockeyn. Jag tror att julkalendermannen är Björn Skifs.

    De där två figurerna som är på spelhallen tror jag var två Stockholmspolitiker som Magnus hade ett gott öga till. Jag tror att den yngre var stadsborgarråd och hette Mats.

    Ratte var en härlig serie. Tecknaren Ulf Jansson måste man vara munskänk för att få läsa numer. Jag hade nöjet att göra en serie tillsammans med manusförfattaren Magnus Knutsson som också var samtidskommenterande men på en mer allmän nivå. Jag är ju så mycket sämre på karikatyrer än Uffe även om det inte alltid gick så bra för honom heller 🙂

  13. Martin K

    Ja, det är Tommy Körberg som ser ut som Nixon i bilen. Han väckte uppmärksamhet för sina uttalanden om Herreys, som han tyckte var löjliga. Göteborgs-Tidningen bad Herreys om en kommentar, och satte sedan löpsedeln:

    ”Löjliga” Herreys svarar Tommy Körberg:
    MÅSTE ARTISTER VARA KNARKARE?

  14. Anonymous

    Jo, den intensivt leende mannen ÄR Loas brorsa. Varje gång någon av de båda dök upp i TV, lutade sig pappa nöjt tillbaka och konstaterade: ”…de FULA brrrrröderna FALKMAN, hm!”

    ”Rena natten” måste ju syfta på att pontus Platin sjöng låten ”Nattens sång” i melodifestivalen -79.

    Å så en teori – Kan Björn Skifs/Johan Thorén vara en ung Ulf Brunnberg??? Ulfbrunnbergpolo är ju ett etablerat uttryck, även fast Ulf numera kanske gått över till någon slags Svenbertilscarf.
    Just tilltalet ”Fröken”…. Och så kan det syfta på något omkväde Ulf B hade som herr Julofsson i Jullvsmorgon. Jag minns tex. ”Vilken smärta!”

    Övrigt: Kalle Lind! Jag blir så glad att det inte bara är jag som har Bröderna Landby som självklar referens!

  15. Anonymous

    Killen i bilen måste vara Tommy Körberg och den lockige som inte är Uggla är Pontus Platin.

  16. Martin

    Jodå, det är Lars Ragnar Forssberg på den där bilden. Men det är länge sen han såg ut sådär.

  17. Wise

    Hm, är nog för ung för att gissa karikatyrer från 80-talet. Däremot minns jag att jag läste Ratte med stor behållning i början på 90-talet. Har försökt få tag på albumen, men det är inte lätt.

  18. Anonymous

    Är det verkligen Lundell i bilen mellan Körberg och Wiehe? Det är ju inte det minsta likt förutom spritflaskan i handen.

  19. K-E Lindkvist

    – Tommy Körberg
    – Carl-Gustaf Lindstedt
    – Maria-Pia Boethius
    – Lars-Ragnar Forsberg
    – Per Falkman
    – Ulf Brunnberg (då aktuell i TV:s julmorgonprogram)
    – Pontus Platin
    – Mats Hulth (och någon annan kommunalpolitiker vars namn jag ej kommer ihåg)

  20. K-E Lindkvist

    Annars är det väl enklast att fråga Magnus själv?

  21. Kalle Lind

    alla: stort tack.

    Uppifrån och ner har vi alltså:

    Tommy Körberg. It makes sense – det var väl han som kallade Herreys ”de dansande deodoranterna”. (Anonym: och visst fanken är det Lundell – jag tycker porträttlikheten är tydlig och dessutom pratar han om hembränt.)

    Lill-Babs och Carl-Gustaf: men varför pratar de hockey? Finns det en koppling jag inte känner till? Eller är det bara ett nonsensskämt?

    Maria-Pia Boëthius: den hade jag kanske på känn.

    Lars-Ragnar Forsberg: här undrar jag fortfarande. Var han känd i tiden som en machismohanne i samma suparskrävlargenre som de andra tre? I bakhuvet skvalpar nåt konstigt program à la Måndagsklubben där Guillou och Harning prövade whisky – ringer det några klockor hos er som är något äldre?

    Per Falkman: en stoooor kunskapslucka hos mej här. Vad gjorde Per? Varför har jag aldrig stött på honom senare?

    Ulf Brunnberg/ Johan Thorén: här verkar fortfarande viss osäkerhet föreligga. Det är inte sjukt likt Brunnberg måste jag säja. Men kopplingen till Julofsson är i alla fall något tillfresställande.

    Pontus Platin: så klart. Det ser jag nu när hans namn nämns. Och gjorde han Nattens låt i den vevan är det så klart än mer logiskt.

    Mats Hulth plus någon: här finns fortfarande lite att fylla i. Men mannen med skägget ser ganska mycket ut som jag kan tänka mej att en något yngre Mats Hulth såg ut, så det låter som ett plausibelt antagande.

    Tack så hemskt mycket so far. Har ni svar på de nya frågor som dykit upp är jag alltjämt tacksam.

  22. Anonymous

    Roligt att nåra fortfarande läser och uppskattar Ratte. Ulf Jansson och jag lar ner ett oerhört arbete på serien, eftersom den var ett den var ett genuint uttryck för vad vi tyckte och kände.
    Det gällde formen, vi var inspirerade av fransk-belgiska komiska äventyrsserier, som Spirou.
    Och innehållet, att skoja med Sverige som det var. Aftonbladet hade inga åsikter om inriktning, bara att det skulle vara kul och aktuellt. Så det där med ”gråsossebetongrövens” betraktar jag som en förolämpning. (Okej då, jag var sosse, bl a så var jag gruppledare för socialdemokraterna i Lidingö kulturnämnd)
    Referensen till Snövit är allt en grov underdrift. Hela avsnittet ”Ratte i New York” är en fullständigt genomförd parafras på sagan, där Ratte spelar Snövits roll.
    Så över till de aktuella figurerna. Jag tar dom ruta för ruta och börjar med lastbilen med artister.
    1. Han till vänster är Tommy Körberg
    2. Han bredvid Lill-Babs är Karl-Gustaf. Han hade nämligen ett stort hockeyintresse.
    3. Lena Granhagen var under dessa politiserade år vänsterartisten med stort V.
    4. Lars Ragnar Forsberg var en av de första som tyckte att riktiga män skulle vara mjuka.
    5. Per Falkman.
    6. Björn Skifts
    7. Pontus Platin
    8. Magnus Uggla
    9, 10. Under de här åren fördes en stundtals mycket upphetsad debatt om ”skadlig ungdomskultur”, eller ”kommersialism”. Barn som läste Kalle Anka blev kapitalister (fel på den tiden), ungdomar som drack Coca Cola blev USAvänliga (också fel). Jag var mycket engagerad, så av skolpsykologer och barnbibliotekarier betraktades jag som ungdomens förförare nr 1. Dom två sista bilderna handlar om detta. Det var nämligen så att vid Gröna Lund öppnades en spelhall. Då ryckte Kjell Johansson, ordf i Fritidsnämnden eller nåt sånt ut och ville bort hallen för att skydda ungdomen. Vi tog med Mats Hulth för han var det mest kända borgarrådet. Han blev oerhört smickrad.

    Magnus ”Ratte” Knutsson

  23. Kalle Lind

    Anonym/ Magnus Knutsson: man blir smickrad över gamla hjältars deltagande i diskussionen. Eftersom man inte heller vill stöta sej med gamla hjältar – åtminstone inte på fel grunder – så ändrade jag det där om betongröven.

    Men att det finns en vänstersocialdemokratisk grundton i serien tycker jag är uppenbart. Jag ser det inte som nåt negativt, nåt som skämmer serien, utan tvärtom ganska intressant att det funkade att göra. Nu tar ju inte serien uttalat ställning för sossepartiet, men i Carl Thams uppmaning till Ullsten att han drar slipsen för långt åt höger etc tycker man sej ana författarens röst.

    Att det var Lena Granhagen är helt logiskt när jag läser det. Men jag hade kunnat fundera tjugo år till om ingen räddat mej. Så stort tack.

  24. Anonymous

    Per Falkman verkar skrämmande bortglömd. En rödmarkerad länk (icke skriven) på brodern Loas Wikipedia-sida är det ända som antyder någon slags kändisskap.

    Han jobbar tydligen med retorikkurser numera, har även slutat med sitt välbekanta leende om man ska tro den allvarliga bild på Agendas Eftertanke.

    / Stofilus

    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=58360&a=325414&printerfriendly=true

  25. Karpstryparn

    Känner igen struket på serien.

    Förresten, vet du hur man gör för att visa sina ettiketter? Jag har ingen aning nämligen.

  26. Misan

    Tycker frissan är mer Lasse Widding än Carl Gustaf (i hockeyrutan)

  27. Niklas Orrenius

    Tack Kalle Lind, tack Magnus Knutsson. Det är för sånt här jag älskar internet. Ratte var några av ytterst få serieböcker som fanns i Råssnässkolans bibliotek i Motala på 80-talet (en låg- och mellanstadieskola, lite märkligt att köpa in Ratte till elvaåringar kanske, fast härligt tyckte jag). Där satt man och varvade Ratte med Leif Esper Andersen och Hans-Eric Hellbergs böcker om Päivi och Mats. Det fanns en Johan Vilde också.

  28. Anonymous

    ”Men vad gör Lill-Babs egentligen på hockeyn? Är hon hockeykunnig? Eller är det någon undermening i texten?”
    Eftersom Ratte alltid hade en rak och enkel handling med en glasklar struktur är det inte svårt att förklara…
    Skurken hamnar på Istadions tak under match, ramlar ner på isench och glider in i mål. Där sitter alltså Lill-Babs för att hon är folklig. Vad gäller gubben bredvid henne har jag bytt åsikt. Jag tror det är Hans Werthen. Han var aktuell just vid den tiden och också pratglad och folklig.

    Magnus ”Ratte” Knutsson

  29. Anonymous

    "Vad gäller gubben bredvid henne har jag bytt åsikt. Jag tror det är Hans Werthen. Han var aktuell just vid den tiden och också pratglad"

    Jag är faktiskt så gammal att jag gjort lumpen. Och blev uttagen till underofficersutbildning. När vi där gjort bort oss kommenderade vårt befäl "Tillbaka och gör om!"

    Jag pratade just nu med Ulf Jansson och han sa att naturligtvis var gubben Karl-Gustaf.

    Och så måste det vara. Det är nästan alltid det man säger först som är rätt.

  30. Anders Sparring

    Jag tror att hon Maria Pia ska vara Maria Scheerer.

  31. Anonymous

    Ledsen Anders Sparring, vare sig Maria Pia eller Maria Scheerer finns med. Jag har givit den riktiga listan, den finns i mitt inlägg den 1 juni 2009 13:21. Och kvinnan i fråga är Lena Granhagen.

    En liten tävling. Vem är mannen som inte syns på bilden från Isstadion, nedanför Lill-Babs och Carl-Gustaf?

    Magnus "Ratte" Knutsson

  32. Arvid

    En gissning från en som antagligen är för ung….Ulf Adelsohn?

  33. Kalle Lind

    Magnus Knutsson/ Arvid: jomen visst är det väl Adelsohn. Där är kopplingen given; utan att vara ett piss intresserad av hockey råkar jag veta att Adelsohn är hängiven djurgårdare.

  34. Anonymous

    Äsch, det var för lätt. Eller så är Ulf för skicklig. Även hans karikatyrer som inte syns, är på pricken…
    Klart det är Adelsohn…

    Magnus

  35. Åke Forsmark

    Hmm. Jag måste också likt Magnus rätta mej själv. Naturligtvis är det inte så att jag är en mycket sämre tecknare än Ulf Jansson. Det är Ulf Jansson som är en mycket bättre tecknare än mej.

  36. Kent Vilhelmsson

    Ratte är en fantastisk serie som jag läste som barn och som jag fortfarande har i bokhyllan. Brukar läsa dem fortfarande ibland eftersom jag tycker de är så fantastiskt vältecknade och spännande, det är det närmsta Tintin vi kommit i Sverige. Och en socialistisk sådan dessutom, underbart. Roligt att ena halvan av författarduon har skrivit i kommentarsfältet här. Det vore ju guld om ni kunde återuppliva Ratte! Älskar även den där serien ni gjorde om arbetarrörelsens uppkomst i Sverige, synd att den inte går att få tag på någonstans dock.. Jag läste den som ung i en Unga Örnar-lokal i Nässjö..

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén