Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 2: musiken.

Ann Ekeberg heter en kvinna som säkert vill väl. Ja, vad hon vill idag har jag ingen aning om, men 1991 var hon i alla fall väldigt inne på att förbjuda all form av kultur som inte innehöll symfoniorkestrar och otvetydiga kristna budskap. Då gav hon ut den seriealbumsstora skriften För Sverige – på tiden: en exposé över ungdomskulturen. Det är en udda trycksak.

De allra bästa citaten finns samlade i Människor som gått till överdrift. De näst bästa citaten ges här på bloggen, som luckor i en kalender fram till julafton (eller tills jag tröttnar och får nåt viktigare att göra). Idag ur kapitlet ”Musiken”:

Varje gång jag har talat inför en grupp ungdomar om musik och livsstilar, har jag roat mig med att ställa följande fråga:

– ’Hur skulle vårt samhälle bli/ se ut om det från och med NU bara spelades klassisk musik?’

Först säger de alltid: ’Det skulle aldrig gå!’ Så förklarar jag, att det är ett tankeexperiment och vi låtsas, att det inte finns en enda disharmonisk skiva kvar på planeten. Överallt där man tidigare hört rock och dunkande discomusik, strömmar nu Wagner, Strauss, Beethoven och Skrjabin ut. Varje gång och det slår aldrig fel, säger ungdomarna först att knarket skulle försvinna. Sedan upplyser de mig att misshandel och mobbing skulle upphöra och så fortsätter de att räkna upp den ena positiva saken efter den andra.

En enda gång har jag hört något negativt. Det var en flicka som menade att folk skulle bli snobbiga. Men det visade sig att hon menade välklädda!

– Varför lyssnar ni då på den här musiken, om det blir så positivt utan den? frågar jag.

Då brukar de se ut som fågelholkar i ansiktena – för de har ju själva dragit slutsatsen. Den musik som de manipulerats att tro är deras egen, och som de inte kan leva utan. De börjar förstå och kanske någon utbrister både besviket och förargat: – ’Vi har blivit lurade!’

Föregående

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 1: ”vidrio”.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 3: The Beatles.

17 kommentarer

  1. Wulfahariaz

    Fy fan. Vad menar människan med disharmonisk egentligen? Vill man ha musik som håller sig slaviskt inom harmoniska mallar, vände man sig lämpligen till dansbandsvärlden. Nu lyssnar jag på Abruptum i protest.

  2. Fredrik

    Fy fan, det är såna som hon som ger konstmusiken dåligt rykte. All jävla uppbyggelighet, nyttotänk och Mozart-effekter. Och Hitlers betydande Wagner-influenser motsäger hennes poänger en aning…

  3. Andreas

    Detta är mycket roligt, av två anledningar skall tilläggas:

    1) Tonen i hennes djupa "intervjuer" påminner om något som står att läsa i exempelvis Vakttornet, eller valfri annan religiös tidsskrift. Det vill säga, det hela präglas av en sådan självklarhet att vem som helst kan komma på samma tanke, men med bisatsen att fru Ekeberg minsann var den förlösande pionjären!

    2) Att klassisk musik per automatik skulle bringa ett drogfritt samhälle är väl ändå att ta i?! Mig veterligen dracks det väl en del alkohol på Mozarts tillställningar, och Hector Berlioz var ju en ökänd opiummissbrukare.

    Slutligen kan man önska att fru Ekeberg ånyo startade ett korståg för moralens och etikens bevarande! Det blir så mycket roligare då!

    PS. Kalle, vet du någonstans där man kan få tag i denna lilla skrift? DS

  4. Cecilia Bergman

    Haha, detta är ju helt fantastiskt! Var det hennes idé att skrämma bort hemlösa från stationerna med klassisk musik på väldigt hög volym? I så fall hade man kanske till och med kunnat dra slutsatsen att man kommer till rätta med hemlösheten med hjälp av klassisk musik. Halelulja!

  5. Spiring

    Får man i boken veta vad hon ville göra med all disharmonisk klassisk musik? Sådan komponerades det en hel del under 1900-talet.

  6. Kemimannen

    Fan så härligt.

    Det var alltså bättre förr, dvs 1991. Skrivs det inga såna böcker längre? Jag saknar de där goa videovåldsdebatterna.

    Varför hör man aldrig längre att rockmusiken är Satans verk? Jag saknar det. Eller att onani gör dig blind, eller om inte annat så får du håriga händer?

  7. Kalle Lind

    Andreas: jag la in en länk i inlägg 1.

  8. Anonymous

    hehe jag minns tillbaka till tidigt nittiotal och Linnéskolan i hässleholm 🙂
    har för mig att Ann skrev ganska intressanta saker om alexander bard, där inte ens lyckas få rätt på hans namn 🙂

  9. Henrik Axlid

    Hon är ju jätterolig! Vilken guldgruva du hittat, känns som du har stoff till en pjäs bara i de citaten du levererar här.

    Rolig läsning!

  10. Paul W H

    Tänk att få sitta och lyssna till Ann Ekeberg när hon sitter och spånar vid köksbordet. Jag menar, idéerna hon presenterar i sin skrift eller under sina föredrag måste ju rimligtvis vara hennes mest nyktra och väl genomtänkta…

  11. Lukas

    Jag känner en viss längtan efter den tid då högertokarna gav sig på hårdrockare och rollspelare (i egenskap av båda vill jag hävda att vi kan ta det) snarare än invandrare och sjukskrivna. Om inte annat skapar det alster som får läsaren att hånskratta snarare än att spy och våndas.

  12. Elisabeth

    Svårt att tro, men det behövs ju människor som utmanar gränserna.
    Hur tänker hon kring mångfalden..

  13. tompa

    "Varje gång jag har talat inför en grupp ungdomar om musik.."
    Var har det varit? Pingstkyrkans ungdomsgrupp? Att fullt vanliga ungdomar på en gymnasieskola skulle reagera som hon påstår är förstås totalt ljug.
    Är inte det en synd förresten?

  14. Anonymous

    Tompa, även om du har rätt så betyder det inte att halvsanningar är halvlögner… 😛

  15. Maria

    Men Himmel (och pannkaka)! lol.Undrar om det var denna skrift jag som blivande konfirmand på 90-talet fick läsa? Jag konfirmerade mig aldrig (hoppade av, är ateist) men jag minns så väl en sida i boken med ett foto på LP-konvoluten till två av mina absoluta favoritskivor, nämligen funk-mästerverken "Higher Than High" med Undisputed Truth och "Wings Of Love" med the Temptations. Bildtexten beskrev detta som ren och skär drogpropaganda (trots att låt-texterna inte alls handlar om detta och omslagen inte alls behöver tolkas om ondskefulla budskap om att det är bra att knarka, man kan bli hög på annat än droger ju! ) Jag minns detta så väl därför att det skrevs så lite om funk i Sverige på den tiden, så att slå upp en bok och se omslagen till dessa kult-plattor var mycket förvånande.

  16. Anonymous

    Öh… jag tror vår kulturminister har ungefär samma uppfattning. Hon verkar ju hata alla kulturella uttryck som uppstod efter 1925.

    Den som kom innan avskyr hon bara.

  17. Lukas

    Tydligen har hon missat att disharmoni är vanligt förekommande inom klassisk musik.
    Dessutom är det väl inte så att klassisk musik uteslutande skulle ha positiva effekter (och att tro att barnen har alla svaren, är ju naivt (på gränsen till barnsligt)); Hitler älskade Wagner, om jag inte har fel för mig, så vurmade John Ausonius för klassisk musik, och helt ovetenskapligt kan man dra in alla seriemördare från vita duken också.
    Strauss skrev Also Spracht Zarathustra om Nietzsche, som förutom att skriva om övermänniskor, skrev lite musik och dikter. Vi kan sluta oss till att det inte var någon rock'n'roll, då han dog drygt femtio år innan denna skulle uppstå…
    Droger var ju inte heller främmande för artonhundratalsmänniskan (se bland annat Freud, som var kokainist)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén