Om Kalle Lind och andra gubbar

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 1: ”vidrio”.


1991 gav en fritänkare vid namn Ann Ekeberg ut boken För Sverige – på tiden: en exosé över ungdomskulturen, understödd av LaRoucherörelsen. Det är fantastisk läsning för den som gillar felstavade, kulturfientliga och illa underbyggda konspirationsteorier ur högerkristet perspektiv.

Vill man lägga 170 spänn rakt ner i fickan på Ekeberg själv går det bra, annars har jag rekapitulerat det viktigaste i Människor som gått till överdrift.

Eftersom hela Ekebergs bok är en guldgruva blev ett gäng citatklimpar över. Ur kapitlet ”Film och video” (där Ekeberg myntar begreppet ”vidrio”) saxar vi följande:

Vad sägs om en kort rundresa i videoträsket? Här kommer första filmen. Håll i er nu! En man har samlag med tre kvinnor. Den första älskar han med på ’vanligt’ sätt. När det är klart skär han upp henne så att hennes underliv väller ut i en blodig massa. Den andra kvinnan älskar han med bakifrån. Sedan skär han huvudet av henne. Den sista kvinnan dödar han inte, utan skär ut hennes öga och har samlag med henne i ögat. Det hörs inga skrik. Inte ett ljud – utan allt utspelar sig till tonerna av Vivaldi.

Vi talar om och hör mycket talas om miljöförstöring idag. Högsta graden av miljöförstöring och förgiftning av allas våra sinnen, är dessa videofilmer typ ’Den blodsugande gatan’. […]

En film, som spräckte alla tidigare kassasuccéer i Amerika, visade hur man våldtar en treåring. Filmen finns på video i Sverige. Detta är allvarligt, för den som precis blivit instruerad hur man våldtar en treåring, kanske har lust att prova… Politikerna bör ta sitt ansvar i denna fråga. Det är inte Mamma Nilsson eller Pappa Svenssons uppgift att rensa upp i videoträsket. Naturligtvis skall de ta sitt ansvar. Man skall heller inte tro att videoträsket sanerar sig själv… […]

Vi måste ha censur, men inte en ’låtsas-censur’, utan en kraftig och mycket sträng förhandsgranskning innan filmen släpps på marknaden.

(Och för att förekomma besserwissarna: all stavning och interpunktion är direktciterad. Ekeberg jobbade, efter vad jag förstår, som lärare under tiden då boken släpptes. Detta berättat apropå ingenting.)

Föregående

Soptunneungar.

Nästa

Lösryckta bitar ur ”För Sverige – på tiden” del 2: musiken.

25 kommentarer

 1. Erik Haking

  Hujedamig….men menar Ann "vridio"? Jag trodde det var "vidrio".

 2. Mårten

  LaRoucherörelsen upphör aldrig att fascinera.

 3. Kalle Lind

  Erik: du har rätt. Så klart. Det är ändrat. Måste sluta sniffa eter innan jag sätter mej vid datorn.

 4. Erik Haking

  Det kunde ju varit en lek med "vriden" likaväl som "vidrig" från Ann.

 5. Feedback66

  Ja, Laroucherörelsen! Det borgar för kvalitet. Noterade även att din första länk går till en hemsida hos "Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter", som är mer eller mindre en intresseförening för incest och barnmisshandel. Revisor i föreningen är den knasige konspirationsteoretikern Lennart Hane (kolla wikipedia), tidigare aktiv inom EAP. Varför kan jag allt det här?

 6. Rotve

  Existerar de filmer hon beskriver?
  Finns det en film som heter "Den blodsugande gatan" där en man har sex med kvinnor och sedan stympar deras underliv så en "blodig massa" rinner ut? Vilken är filmen som är amerikas största kassa-succe och som visar hur man våldtar en treåring?

 7. Kalle Lind

  Rotve: jag gissar att Ekeberg har hittat uppgifterna i någon amerikansk högerkristen broschyr och sen översatt texten utan att leta upp filmerna. Men "Den blodsugande gatan" tror jag finns. Jag var aldrig särskilt djupt nere i B-filmsträsket och har inte specialintresserat mej för samlande av vålds-vhs, så det är inget jag har järnkoll på.

  Att någon av filmerna någonsin skulle ha varit en angelägenhet annat än för män som gillar "kult" och sprider en svag doft av källare, betvivlar jag.

 8. Arrug Slahmag

  Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter är en front för Scientologerna, och arbetar mest med att bekämpa psykiatri och användningen av psykofarmaka i alla former.

  EAP är helknasiga, och ruskigt aktiva. Kan rekommendera deras broschyr om hur popmusik förstör ungdomar och att The Beatles och Beatleshysterin var en produkt skapad av det engelska kungahuset i detta syfte.

 9. Anonymous

  Blodsugande gatan = Bloodsucking Freaks.

  en märklig titelöversättning av en film av Joel M Reed från 1976

  http://www.imdb.com/title/tt0077247/

 10. Theo

  Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter är en front för Scientologerna, och arbetar mest med att bekämpa psykiatri och användningen av psykofarmaka i alla former.

  Jag har för all del ingen koll själv, men enligt Wikipediaartikeln om Lennart Hane är det Kommittén för mänskliga rättigheter som är scientologfronten och NKMR har trots det liknande namnet inget med dem att göra. Men vad vet jag…

  Hur är det förresten, reds Ann Ekebergs kopplingar till LaRouche & co ut i boken? Jag har läst den, men just det minns jag inte…

 11. Moophl

  För att ytterligare egga på diskussionen kan jag meddela, vilket antagligen är relativt okänt, att det indirekt är LO som bär ansvaret för LaRoucherörelsens och EAPs etablerande i Sverige. Insiderinformation, som man säger.

 12. Arrug Slahmag

  Theo, du har antagligen rätt rörande KFMR/NKMR.

  Men det är rätt skoj att EAP inte är Europeiskt, inte organiserar arbetare, och inte ens är ett riktigt parti.

  På 80-talet var de de högljuddaste Palmehatarna, i konkurrens med högerspökena i Contra.

 13. Arrug Slahmag

  Slår man ihop alla röster på olika varianter av Kalle Anka Partiet så får de 167 röster i senaste valet.

  EAP fick totalt 187 röster.

 14. Feedback66

  Moophl: Hur menar du? Handlar det om Ulf Sandmark, den gamle SSU:aren?
  Arrug Slahmag: Ja det är inte dåliga siffror inte. Och då har de ändå ökat med drygt hundra röster sedan förra valet. Undrar lite var de rösterna kom ifrån.

 15. rotve

  Tack för informationen om att "bloodsucking freaks" existerar.

  Nu återstår bara att ta reda på vilken är filmen som är Amerikas största kassa-succe och som visar hur man våldtar en treåring?

 16. Moophl

  Feedback66: Nej, jag tror det är lite längre tillbaka. Grundaren av den svenska rörelsen, en släkting till mig, blev värvad på en Amerikaresa i slutet på 60-talet. Han var där, i Chicago har jag för mig, för att studera på stipendium från LO. Ett kommunistmöte han närvarade blev avbrutet av några högljudda protesterande individer – de lokala LaRouche-förmågorna – som han tyckte lät mer intressanta och följde med dem ut då de avvisades.

 17. Ron Obvious

  Nu försökte jag knappa in det angivna "postgiro"-numret på min internetbank, men den ville inte kännas vid kontot i fråga. Ivrig att lösa problemet letade jag fram Fr. Ekebergs förlag (A. E. Celest Konsult), men det enda jag fann på deras sparsamma webbsida var en annan spännande Ekeberg-skrift vid namn "Flickor hjälper flickor". Men ingen ledtråd om hur den skulle kunna bli min.
  Jag känner mig lurad!

 18. Paul W H

  Om man är intresserad av gore- och mondorullar är det tydligen till närmaste frikyrka man ska höra av sig till för filmtips. De verkar ha råkoll på även de mest obskyra b-rullar.

  Jag undrar vem i församlingen som har fått i uppdrag att leta upp den sjukaste jävla våldsporr som överhuvudtaget går att uppbringa, och sedan dokumentera det för resten att medlemmarna att förfasas över. Han eller hon måste säkert använda dopvatten som ögondroppar efteråt i någon slags moralisk reningsprocess.

 19. Jojjo

  Jag hade Ann Ekeberg som lärare på högstadiet. Minns faktiskt just ett av de där samtalen du beskriver. Vi satt i biblioteket. Ann hade med sig sin bok. Den var inte inbunden, utan mest en bibba med spiralrygg. A walk down memory lane…

 20. Anonymous

  En något ovidkommande fråga:

  Blir det någon "Årets som gick" i P3 2010, eller har du fasats ut från ungdomskanalen?

  /Stofilus

 21. Anders

  Jag har väntat på att du ska gå igenom detta epos, som jag personligen fått signerat av "författarinn-Anne" (sic). Det är en guldgruva.

 22. Feedback66

  Moophl: Där ser man, intressant. Har faktiskt ingen riktig koll (vem som nu har det?) på hur EAP började i Sverige. Det finns en intressant SOU som heter "Hotet från vänster. Säkerhetstjänsternas övervakning av kommunister, anarkister m.m." (SOU 2002:91), där det står en del om EAP, som tydligen utgav sig för att vara en vänsterrörelse från början.
  SOU:n innehåller t.ex. följande pärla:
  "Den 11 mars 1987 hölls en offentlig föreläsning i Stockholm där företrädare för Schillerinstitutet berättade om det militära hotet från Sovjetunionen. I publiken fanns även en representant för den militära säkerhetstjänsten som karakteriserade den intellektuella nivån på diskussionen som ”låg”. Försvarsstabens representant framhöll att ”en lång rad osakliga, rasistiska och nazistiska tankegångar vädrades”. Flera av de närvarande bedömdes också vara ”mer eller mindre socialt missanpassade""

 23. LK

  Haha. "För Sverige – på tiden" är en så osannolikt bra titel på den där boken.

 24. Anonymous

  Jag vet en idé! En berättelse om när alla de där småsekterna går ut i krig mot varandra.

 25. Ron Obvious

  Ursäkter om detta redan har nämnts, men jag kan inte låta bli att dela med mig av en uppenbarelse som kom över mig medan jag läste Anders Tengners intervjuminnen "Access All Areas" där det, mitt i ett kapitel om (de säkerligen väldigt okristna) rockarna Europe plötsligt framkommer att nämnde Tengner vid cirka 1993 medverkade i en debatt i TV3 tillsammans med Robert Aschberg och… Ann Ekeberg!

  Om någon hade nån kännedom om det klippet tror jag att vi alla skulle bli mycket lyckligare människor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén